Det finns antagligen tusentals program och appar som sparar dina anteckningar på ett eller annat vis. Varför vi valt att fokusera på Evernote har tre orsaker.

Ett: Det finns för alla dina Mac-produkter – din mac, din iPhone och din iPad. Två: det synkroniserar automatiskt dina anteckningar så att du når dem på alla dina enheter. Tre: Det finns en bra användarcommunity, och programmet är smart. Smart? Jo, vänta, det är ganska klipskt. Läs vidare.

Evernote är ett program där du kan skapa, importera eller spela in anteckningar i text eller bild. Allt du lägger in i Evernote bör du förse med beskrivande taggar för att det verkligen ska komma till sin rätt. Du kan sortera dina anteckningar i olika anteckningsböcker, som exempelvis Recept, Kunder, Kontakter eller… ja, det du själv önskar.

Välj om du vill synka
När du skapar din anteckningsbok kan du välja om den ska vara lokal, alltså bara ska finnas på din dator, eller om den ska synkroniseras. Personligen tycker jag att den riktiga styrkan med Evernote är att alla anteckningar synkroniseras, men du kan välja att låta bli.

Evernote har sin bas på webben, men du kan göra nästan allt i desktop-appen också. Det är på dessa två ställen du sköter inställningar för dina anteckningar, skapar nya anteckningsböcker och hanterar taggar och attribut. Sedan kan du fylla ditt Evernote med alla anteckningar du behöver spara och komma åt.

Smidigt och snabbt
När du skriver en ny anteckning, säg att du till exempel antecknar på ett möte, trycker du “Ny anteckning” och börjar skriva i det nya anteckningsfönstret, antingen på webben, på din Mac, på din iPhone eller iPad. Du kan klicka i taggraden för att lägga till nya sökord som kund, vad mötet handlar om och deltagare. Vill du spara trycker du bara kommando-s, så sparas anteckningen och börjar synkroniseras upp på nätet. När du är färdig kan du skicka mötesprotokollet i ett mail direkt inifrån programmet. Smidigt.

Formateringen av dina textanteckningar är ganska enkel, du kan välja typsnitt, välja kursiv eller fetstil samt höger- center- eller väns­terställd text. Listor och punktlistor kan också skapas här. Du kan dessutom ställa upp enklare tabeller.

En favorit för exempelvis handlingslistor eller att-göralistor är att ställa upp en lista med check-rutor innan. På så vis kan du bara kryssa för i din iPhone eller iPad när du handlat det du ska, eller gjort klart någon uppgift.

Taggarna förhöjer
Att du taggar alla anteckningar gör Evernote kraftfullt. Du kan söka efter taggar eller specifika ord i texten. Det kan du göra oavsett vilken plattform du skapar eller läser anteckningen på, Mac, iPhone eller iPad. Eller på webben.

Det var vid en sökning som jag upptäckte att Evernote faktiskt var smart, som jag nämnde i början. I de anteckningar jag fick som sökresutat fanns en bild jag tagit på en skylt. På skylten fanns ordet jag sökte efter. Jag erkänner – jag läste inte manualen när jag laddade ned Evernote, men efter dubbelkoll blev jag glatt överraskad: Evernote läser igenom alla de bilder du plåtar med OCR-teknik! Alltså kan du fotografera viktiga skyltar, lappar och dylikt och sedan hitta innehållet genom att söka efter ord i dem.

Dissa visitkorten
En god vän berättade att han på alla sina möten numera lämnar tillbaka alla visitkort han får när han plåtat av dem med Evernote i sin iPhone. På hans inrådan har jag också gjort en anteckningsbok som heter “Kontakter” där jag lägger alla visitkort jag fotograferar av. Riktigt smidigt!

På samma sätt kan man fotografera av alla vinetiketter på viner man gillar. Om du taggar dem med den maträtt du åt till kan du snabbt och enkelt kombinera ihop god mat med ett bra, passande vin.
Men det är ju inte bara egna bilder och anteckningar som är intressanta. I det konstanta flödet av information dyker man på ett intressant mail, en kul tweet eller en riktigt bra webbsida. De går också att lyfta in i Evernote och spara för framtida bruk.

Ser du något roligt på Twitter? Gör en retweet och lägg till @myen i meddelandet. Några sekunder senare ligger det i din Evernote. Du måste självklart först länka ditt Twitter-konto till Evernote men det är enkelt gjort. Du kan också skicka direktmeddelande till @myen om du kommer på något briljant och inte orkar byta program. Att använda @myen fungerar förstås utmärkt oavsett vilken Twitterklient eller plattform du använder.

Installera tillägget
För att spara de där roliga länkarna i din Evernote är det enklast att installera Evernote-tillägget. Det finns till Safari, Firefox och Chrome och används genom att du markerar den text eller bild som är intressant, sedan klickar på Evernote-ikonen. Du får logga in på ditt konto (om du inte redan är inloggad, förstås). Har du inte markerat något på webbsidan så sparas hela, eller så får du frågan om du bara vill spara en länk till den roliga webbsidan, eller om du vill spara hela.

Ett shift-klick på Evernote-ikonen sparar hela webbsidan som en PDF. Evernote sparar självklart också den ursprungliga URL:en så att adressen finns kvar. I vissa webbläsare, till exempel Chrome, kan du också kryssa i en ruta för att webbläsaren ska söka i din Evernote när du gör en sökning i webbläsarens sökfönster. Evernote-sökresultatet kommer då högst upp i träfflistan. På Evernote-hemsidan kan du kontrollera ditt konto och göra inställningar, länka till Twitter med mera. Men det är också här du kan dela ut anteckningsböcker till andra. Säg att ni till exempel arbetar på ett projekt på jobbet. Du kan då dela ut en anteckningsbok till de berörda kollegorna så att de också kan läsa dina anteckningar.

Är dina kollegor premiumanvändare kan ni rota runt precis som ni vill i de delade anteckningsböckerna – lägga till, radera och redigera, ändringarna synkroniseras i alla era Evernote-program. Annars får dina kollegor nöja sig med att läsa dina anteckningar. Premiumkontot kostar 45 dollar per år och ger dig mer utrymme, tar bort den lilla reklam som finns samt ger dig möjlighet att söka inuti PDF:er samt också lägga till video och Officedokument.

Utveckla Evernote med Trunk
För att kunna få ut ännu mer nytta av dina anteckningar finns Evernote Trunk, eller ­Galleri på svenska. Det är en samling verktyg, sajter och tillägg till Evernote som att-göra-list-verktyg, möjlighet att göra böcker av dina anteckningar och bilder, eller helt ­sonika ­pub­lika anteckningsböcker för fotografer, inredningsintresserade och så vidare. Det är inte omöjligt att det finns något intressant även för dig. Du kommer till Trunk genom att klicka på den bruna plus-knappen i Evernote på din Mac.

Evernote ser kanske inte särskilt märkvärdigt ut när du först laddar ned och börjar använda det. Men programmet växer i takt med att du fyller det med innehåll. Synkroniseringen med alla dina enheter, snabbheten och att det läser igenom dina bilder efter text är några av anledningarna till att programmet är så pass bra.

Att prova det är gratis, varför inte ladda ned det på en gång?

Fakta: Evernote

Funktion: Antecknings- och kom-ihåg-program
Version: 1.11.0 (Mac) 3.3.10 (iPhone och iPad)
Mer info: evernote.com
Pris: 300 kronor, finns även gratisversion

  • Går att fylla från många källor (twitter, webben etc).
  • Läser text i bilder.
  • Finns på alla plattformar.

  • De bästa funktionerna kräver Premium.
  • Småtrist gränssnitt.
  • Inga videoanteckningar.

Betyg: