Nyhetsbyrån AP uppmärksammar att Apple valt att slå ett slag för de utrotningshotade språken, från och med version 4.1 är exempelvis cherokesiska (tsalagi) ett av drygt 50 tillgängliga språk i iOS.

Trots att det finns åtminstone 290 000 cherokeser i USA är det endast 8 000 av dessa som hållit fast vid sitt språk, resten har gradvist bytt till engelska.

En hövding vid namn Chad Smith kontaktade Apple för tre år sedan och undrade om inte iPhone kunde utrustas med ett cherokesiskt tangentbord. Svaret blev jakande och i höstas kom så det efterlängtade språkstödet.

- Entusiasmen för att använda teknik på cherokesiska är vad som kommer att hålla stammens språk och kultur levande i åtskilliga generationer till, säger Chad Smith till AP.


Språkstöd för cherokesiska finns inbyggt i iPhone, iPod Touch och iPad.

Ett annat utrotningshotat språk som stöds av iOS är hawaiiska, endast 2 000 personer har detta språk som modersmål i dagsläget.

Apples satsning på de mindre språken ses dock inte med blida ögon överallt. Bland annat menar kritiker att det är en skandal att stora språk som bengali (med åtminstone 230 miljoner talare) ännu inte finns att välja i iOS.

Avslutningsvis kan vi tipsa om att det naturligtvis även finns en app för att lära sig cherokesiska. För 75 kronor kan ni ladda ner Cherokee (Tsalagi) Native American Language Basic: