Molntjänsten Dropbox har varit i gång sedan september 2008, men det var först häromdagen som version 1.0 släpptes (eller 1.0.10 för att vara exakt). I korthet handlar det om att automatiskt synkronisera filer mellan olika apparater. Huruvida man använder Windows, Linux, Mac OS X, iOS eller Android spelar ingen som helst roll.

Vad gäller klienten för Mac har man i den nya versionen rensat ut gammal kod, vilket gör filstorleken 20 procent mindre. Dessutom används bara hälften så mycket minne som förut, något som är minst sagt välkommet.

Bland övriga nyheter kan nämnas att filer med så kallad ”resource fork” inte längre kan bli korrupta och att man nu kan styra vilka delade filer som ska laddas ner till vilka datorer. Det sistnämnda kan vara till glädje om man har brist på hårddiskutrymme.


Dropbox lägger sig i menyraden under Mac OS X. All synkronisering sker sedan i bakgrunden.

När man registrerar sig för tjänsten får man 2,0 gigabyte lagringsutrymme gratis, men man kan få ytterligare 250 megabyte genom att bocka av alla punkter på den här sidan och ytterligare 640 megabyte genom att bocka av alla punkter på den här sidan. Har man pengar kan man utöka utrymmet till 50 eller 100 gigabyte. Det sistnämnda kostar 199 dollar per år, alltså drygt 1 360 kronor.

Ladda ner Dropbox 1.0.10 härifrån. (Versionen för iPhone, iPod Touch eller iPad finns som vanligt på App Store).