När du läser det här så står din tv, stereo, tv-box och dvd-spelare förmodligen påslagna i standbyläge där hemma. Dessutom står kylen, frysen, väckarklockan och din trådlösa router säkerligen och arbetar och drar ännu mer el. Om en månad kommer en elräkning som får Albert Einsteins relativitetsteori att framstå som en grundkurs i matematik. Vi gissar att du noterar beloppet och betalar din faktura utan att ha en aning om vad du betalar för.

Du är inte ensam om att tycka att fakturan är rena grekiskan, så den här artikeln tar vi på svenska – det vill säga i kronor och ören. Alla kostnader i våra räkneexempel är baserade på ett typiskt elpris för dig som bor i lägenhet i Stockholms innerstad. Vi har utgått från ett avtal med rörligt pris hos GodEl, med Fortum som nätleverantör. Självklart har vi lagt till de försumbara extra ören som tillvalet ”bra miljöval” kostar.

MacBook Pro 13”:
Då vi pluggar in vår testdator i mätutrustningen så visar det sig att strömförbrukningen är mycket ojämn och pendlar mellan 17 W och 44 W, beroende på vad datorn får för arbetsuppgifter. Efter att ha mätt tio arbetstimmar landar vi på genomsnittsförbrukningen 35 W, vilket innebär att det kostar 4,6 öre i timmen att arbeta på datorn. Åtta timmars datorarbete om dagen varje dag under ett år kostar därmed 136 kronor.

En kanske överraskande låg siffra i det här testet är att datorn drar under 1 W i viloläge, vilket innebär att den kan slumra i ett helt år för omkring 12 kronor. Då batteriet är urladdat kostar det ungefär 9 öre i timmen att ladda datorn samtidigt som den är påslagen. Andra datorer kan dra betydligt mer el, men Apples minsta laptop kostar dig årligen ungefär 209 kronor, om datorn arbetar 8 timmar varje dag, står påslagen ytterligare 8 timmar och är avstängd i 8 timmar.

AirPort Express:
Testets trådlösa router finns det anledning att kolla upp, eftersom skurken dag som natt sitter i vägguttaget och arbetar i smyg. Innebär elkostnaden att det kan vara värt att plugga ur enheten och börja köra med sladd igen? Vårt test visar att skillnaden i energiåtgång mellan att routern faktiskt tilldelas en uppgift och att den bara står och okynnesletar efter kompatibla enheter är marginell. Bara genom att vara påslagen drar den 2-3 W, vilket kostar 2,39 kronor i månaden.

Om vi ansluter en dator och strömmar musik till enheten och ut i högtalarna så drar den 3-4 W, vilket motsvarar ungefär 3,35 kronor varje månad vid konstant användning. På ett år kan du räkna med att AirPort Express kostar dig ungefär 35 kronor att ha påslagen dygnet runt, vid normal användning.

iPhone 3GS:
Vi kopplar in en fulladdad iPhone 3GS och spelar spelet Touch Tanks mot andra kombattanter över 3G-nätet. Detta våldsamma nöje har en benägenhet att snabbt dränera telefonens batteri. Mätutrustningen visar att vår iPhone drar 4 W då vi spelar, och skulle vi inte kunna sluta spela inom ett dygn så kostar det oss 12,8 öre. Om vi bara hade kunnat låta bli att fingra på telefonen så hade dygnet i laddaren istället kostat 3,2 öre.

Att låna ett vägguttag hos en kompis för att ladda upp telefonen under två timmar kostar din kompis 1,3 öre, då telefonen drar ungefär 5 W tills den är fulladdad. Att låta en fulladdad telefon ligga inkopplad under nattens åtta timmar kostar 1,1 öre, och att varje natt ladda upp telefonens batteri från tomt till fullt vid läggdags och låta telefonen sitta kvar i laddaren under natten kostar ungefär 9 kronor årligen.

iPod Nano:
En första generationens iPod Nano kostar cirka 2,75 öre att sätta i laddaren över natten, om batteriet är så gott som tomt då du pluggar in den. Då den fulladdade musikspelaren sitter kvarglömd i laddaren drar den ungefär en tredjedel så mycket, omkring 0,1 öre per timme.

Laddare eller transformator i väggen:
Den eventuella ström som våra laddare och transformatorer förbrukar då de sitter i väggen utan att vara anslutna till mobilen, datorn eller musikspelaren är så liten att den inte är mätbar med vår utrustning. Undantaget är en av våra iPod Nano-laddare som drar ungefär 0,5 W. Efter ett helt år i väggen så skulle den onödiga förbrukningen motsvara 5,84 kronor på elräkningen. Ur brandsäkerhetssynpunkt är det naturligtvis bäst att dra ur laddaren ur väggen då den inte används, men hur stor är brandrisken egentligen?

Lars Thidevall, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar, säger att de saknar statistik över hur ofta en transformator eller en laddare är orsak till en brand, men hans känsla är att bränderna snarare uppstår vid själva laddningsprocessen. Tillverkningsfel ligger oftast bakom när en apparat börjar brinna, eller att ägaren placerat datorn i sängen eller på något annat material som börjar brinna eftersom apparaten kan bli mycket varm under laddningsprocessen.

Strömtjuvar:
I jämförelse med Apple-siffrorna ovan kan nämnas att en timmes dammsugning kostar oss 1,87 kronor och att vår vattenkokare tar 15,1 öre för att värma 1,5 liter. Den som värmer 1,5 liter vatten två gånger om dagen får betala 116 kronor om året. Kokar du istället de två dl vatten som du verkligen behöver till din tekopp så kostar det 3,7 öre per tillfälle, eller 27,65 kronor om året. TV, video, stereo och extra datorhögtalare som står i standby-läge kostar årligen 210 onödiga kronor. Om du införskaffar en billig strömbrytare, för att helt stänga av de här enheterna då de inte används, så har investeringen betalat sig själv redan efter ett halvår.

GREKISKA RUTAN:
De kostnader som anges i artikeln är kontrollerade av Peter Roland, VD på GodEl, som har läst artikeln och bedömer att siffrorna verkar rimliga. Abonnemangskostnader och andra fasta avgifter har vi inte räknat med, vi har endast beräknat de rörliga elkostnaderna. Som tariff har vi valt rörligt avtal med GodEl, och vi har självklart valt ”bra miljöval”, som i sammanhanget utgör en försumbar prisskillnad. Nätleverantören tar också ut en avgift per överförd kilowattimme, och för att ge en korrekt prisbild har vi tagit med denna kostnad i elpriset. För ändamålet valde vi Fortums tariff. Det totala priset landar då på 1,3307 kronor per kWh. Peter Roland tillägger att den billigaste och den grönaste kilowattimmen är den som inte förbrukas.