GReader
korta.nu/greader
Följer du en massa rss-flöden är Google Reader kanske det verktyg du använder. GReader lägger till en liten rss-knapp i Safaris verktygsfält, och visar direkt i ikonen hur många olästa nyheter du har. Ett klick tar dig till Google Reader-sidan. Du kan ställa in hur ofta GReader ska leta efter uppdateringar.

Better IMDB
korta.nu/betterimdb
Better IMDB gör precis vad namnet säger, det vill säga tar den enorma filmdatabasen till ett bättre ställe. Hur då? Jo, genom att designa om sajten så att innehållet blir mindre plottrigt. Nyligen gjorde IMDB om sajten och rensade bort de värsta designmissarna, men Better IMDB går ett par steg längre.

Beautipedia
www.davidbenjones.com
Inte bara IMDB skulle tjäna på en redesign, Wikipedia må vara fantastiskt på nästan alla sätt – men själva utseendet river knappast ner stående ovationer från besökarna. Beautipedia ändrar på det; Wikipedia blir dramatiskt mycket snyggare, och den som verkligen vill maximera läsupplevelsen kan till och med välja att länkarna inte ska markeras med blått.

Safari Currency Converter
korta.nu/scc
Nästa gång du läser en utländsk tidning på nätet slipper du fundera över hur stort USA:s budgetunderskott är i kronor, eller hur mycket den där nya japanska prylen egentligen kostar. Safari Currency Converter byter ut alla främmande valutor mot svenska kronor. Naturligtvis är tillförlitligheten inte hundraprocentig på exempelvis webbutiker, eftersom SCC endast konverterar priset, utan att ta hänsyn till tull/moms-satser, frakt och så vidare. Men just på tidningssajter är det ett fantastiskt enkelt sätt att öka läsbarheten.

Better Facebook
betterfacebook.net/
Eftersom många av oss spenderar massor av tid på Facebook – vore det inte skönt att åtminstone försöka optimera besöken? Better Facebook är tillägget som gör att besöken kan göras lite kortare, eftersom vi kan anpassa innehållet efter eget huvud. Better Facebook erbjuder en News Feed med flikar, avancerade filtermöjligheter, det kan gömma inlägg och statusuppdateringar du redan läst, visar genvägar till dina sidor, appar och vänner, och mycket, mycket mer. En väldigt intressant funktion är Friend Tracker, som meddelar dig när en ”vän” klickat bort dig, och även vilken vän det var. En funktion som borde vara standard på Facebook.

ExifExt
phriedrich.de
Perfekt för alla oss fotonördar. ExifExt kan nämligen visa bilders metadata,, om de inte plockats bort. Via en simpel kontextmeny kan man nu få se information om exponering, få veta vilken kamera och vilket objektiv som användes och vem som står som upphovsman.

Awesome Screenshot
www.diigo.com
Att ta en skärmdump är superenkelt i OS X, men om man vill ta en skärmdump på en hel sajt blir det genast jobbigare. Sajter är ju som regel högre än skärmytan, så ett alternativ är att skrolla och ta en massa skärmdumpar som sedan sätts ihop. Ett annat är att använda ett fristående program som till exempel Paparazzi. Det absolut enklaste är dock att installera Awesome Screenshot, som ger dig de där låååånga skärmdumparna. Vår enda invändning är att extremt långa sajter kan ta en stund att behandla.

Licorize
licorize.com
Licorize är en sån där tjänst som är svår att beskriva, som tar ett tag att komma in i – men som efteråt undrar hur man klarade sig utan. Tänk dig att kunna samla alla bokmärken, från alla datorer, och kombinera med anteckningar och att-göra-listor. Släng in lite Twitter, Linkedin, Digg och Del.icio.us och knåda. Den stora fördelen med Licorize, jämfört med vanliga bokmärken, är att vanliga bokmärken sparas utan sammanhang och även om du hittar tillbaka till alla sidor du ”ska läsa senare” är det ingenting mot att koppla dem till varandra i Licorize, kombinera med egna anteckningar och idéer och kanske till och med sätta ihop allt till ett projekt som dina vänner kan dela.

Gombox
korta.nu/86f9
Gombox är ett litet Extension som erbjuder en enda sak: så kallad Lightbox i Googles bildsök. Lightbox är när bilder öppnas upp i ett nytt lager ovanpå den nedtonade sajten – fördelen med det är att du får se en större version av bilden utan att behöva lämna Google och resterande sökresultat.

Search Preview
korta.nu/searchpreview
Det är inte alltid lätt att avgöra vilken sajt i sökresultatet på Google man egentligen vill komma till. Search Preview underlättar det beslutet genom att lägga små miniatyrer till listan, så att man åtminstone får en uppfattning om hur sajten ser ut. Detta fungerar även med Bing och Yahoo, om du föredrar någon av dessa söktjänster.

Naked Twitter
jacobbijani.com/
Jacob Bijani är creative director på Tumblr, med förmodat låg tröskel för onödigt krafs. Naked Twitter är en superavskalad Twitter­klient. ”De enda länkar jag använder har jag ersatt med ikoner högst upp” skriver Bijani. Naked Twitter är raka motsatsen till praktiskt taget alla andra Twitter-tillägg, och det är inte säkert att den passar din smak. Om inte, kika på Twitter for Safari!

2Prowl
korta.nu/d95b
2Prowl är en Extension som inte kan göra ett dyft på egen hand. Men: i kombination med Growl och en iPhone eller iPad med Prowl blir det riktigt roligt. Undrar du vad vi yrar ­om? Det handlar om att skicka vidare webbsidor från Macen till iPhonen eller Paddan – utan att behöva fylla in en massa långa url:er. Att det är snyggt och coolt gör liksom inte saken sämre.

Let there be Comic Sans
korta.nu/b0f4
Vi tänkte att en lista med 25 bra Extensions kunde bli lite enformig, så vi smög in den här. Bara för att kolla att du verkligen läser hela artikeln, liksom. Let there be Comic Sans ändrar alla typsnitt på alla webbsidor till Comic Sans. Vi har bara en enda fråga till utvecklaren: Varför hatar du internet?
Hoppa vidare till nummer 20. Genast.

Widgets Bar
korta.nu/widgetsbar
En skönt liten Extension som får våra alldagliga kontorsliv att kännas lite mer kosmopolitiska. Nu behöver vi inte titta ut genom fönstret för att läsa av termometern, och vi vet alltid vad klockan är i Tokyo. Visst, det finns andra sätt att få den informationen på, men Widgets Bar samlar allt på ett ställe. En detalj vi gillar är möjligheten att lägga in ett rss-flöde.

Chemicalize
korta.nu/chemicalize
I vårt arbete med att spåra kemiska substanser händer det ofta att vi… Varje gång vi läser The Lancet på webben saknar vi möjligheten att direkt…äh. Chemicalize noterar ifall en webbsida nämner en kemisk substans, och ger oss möjligheten att snabbt granska molekylstrukturen. Kanske inte lika roligt som Glider på en Macintosh Classic, men betydligt mer användbart.

Fastest Tube
fastesttube.kwizzu.com
Nytta i kubik – och dessutom helt utan krusiduller. Fastest Tube erbjuder helt enkelt möjligheten att ladda ner klipp från YouTube till den egna hårddisken. Välj mellan flv och mp4 och vänta ett par sekunder. En funktion som borde vara standard i Safari.

Ultimate Status Bar
ultimatestatusbar.com
Alla statusrader har inte med Facebook att göra. Här handlar det om Safaris statusfält, den där listen längst ner i webbläsarens fönster som visar adressen till länkar man pekar på och som när en sida laddas. Ultimate Status Bar är som en injektion med steroider: plötsligt kan det kära gamla statusfältet visa både favicons på länkar, filtypsikoner på filer vi vill ladda hem och fullständiga länkar när vi pekar på en sån där bit.ly eller korta.nu-förkortad länk. Briljant!

Twitter for Safari
www.twitter.com
Twitter for Safari är det officiella Twittertillägget och fungerar oklanderligt. Innehåller de funktioner vi är vana vid – så vad tjänar man egentligen på att installera en Extension för ändamålet? Bekvämlighet, är svaret. Förutom att det är lite smidigt att alltid ha Twitter nära till hands är det ännu smidigare när man ska twittra om en sajt man befinner sig på – med automatisk förkortning av länkar och allt.

Comic Sans Be Gone
korta.nu/comicsans
Precis som Hipster Hitler (hipsterhitler.com) tycker vi att Comic Sans är världens fulaste typsnitt (eller rättare sagt: av de fula typsnitten det som används oftast) och borde utrotas. Till skillnad från den obalanserade diktatorn bygger vi inga läger – det räcker med denna lilla Extension som gör jobbet åt oss genom att byta ut alla förekomster av hiskeliga Comic Sans till Helvetica. Det sistnämnda är inte alltid bästa valet på en webbsida, men ALLTID ett bättre val än Comic Sans. Den som vill kan även konvertera Arial, men det känns inte lika nödvändigt.

Gmail Checher
korta.nu/gmailchecker
Fungerar på precis samma sätt som GReader ovan, men kollar av din Gmail-mail istället. Vi gillar nog egentligen Google Notifier bättre, som ger oss samma funktion fast i menyraden, men om du vill ha allt samlat i Safari så vill du. Google Notifier hittar du på korta.nu/gnotifier

Measure It
frayd.us
Measure It är ett digitalt måttband, alltid lättåtkomligt för oss som ibland vill mäta en bild eller spalt på en webbsida. Det är också betydligt smartare än att lägga en linjal på skärmen, vilket i alla fall undertecknad gjort ett par gånger.

Coda Notes
panic.com
En av nackdelarna med att vara admin på ett par sajter är att man lätt blir frustrerad av att inte ha någon som helst makt på andra sajter. Bilder som ligger mot fel marginal, felstavad text, information som saknas…och inte kan man ändra något. Coda Notes ger en inte behörighet att stuva om på alla världens sajter, utan lägger sig som ett smörpapper på valfri webbsida. Ett smörpapper som man kan rita, klottra och skriva på, och sedan spara alltsammans. Utvecklarna på Panic tänkte sig det här som ett hjälpmedel för kunden som anlitar en webbutvecklare, men vi kan komma på en massa andra användningsområden också. Som alltid med Panic ligger kvaliteten högt.

Imgur Upload
korta.nu/10f0
Imgur är en av alla dessa webbtjänster där man kan ladda upp bilder och få en någorlunda kort länk i retur som man kan dela med sig av på Twitter eller IChat. Den fungerar bra, är snygg och helt gratis. Imgur Upload är en Extension som bakar in detta i en smidig kontextmeny – högerklicka på en bild på webben och ladda upp den. Det fungerar bra – men bara för bilder som redan finns på webben. Ibland är det precis vad vi behöver, men när vi vill ladda upp bilder från skrivbordet måste vi tills vidare besöka imgur.com.

Mail Open Tabs
korta.nu/10f0
Det är inte direkt svårt att maila över en länk till någon, så hur kan det göras enklare? Jo, genom att inte behöva markera länken och kopiera och klistra in den i mailet. Mail Open Tabs skapar helt sonika ett nytt mail och lägger in alla dina öppna flikar och fönster som länkar. Du redigerar och tar bort dem som inte ska med och skickar iväg mailet till chefen med ärenderaden ”sajter jag brukar besöka på arbetstid” eller något liknande.

Mindful Browsing
www.mindfulbrowsing.com
Med alla dessa forum, bloggar, nyhetssidor och sociala sajter som ska följas är det nästan märkligt att vi får saker gjorda på dagarna. Mindful Browsing kan hjälpa till: genom att spärra sajter du vet stjäl din uppmärksamhet blir det lättare att fokusera på det du vill göra. Tillägget kommer inte med någon färdig lista på tidstjuvar, du får själv avgöra vilka sidor du tillbringar för mycket tid på.

Fakta

Safari Extensions må vara ett bra koncept, men det är också ett koncept som andra webbläsare haft ett bra tag nu. För oss Mac­användare är Firefox det vassaste alternativet – och här finns flera tillägg som Safari bara kan drömma om. Här är våra fem favoriter, som vi hoppas kommer i Safariversion snart!

  • Firebug – ett otroligt kraftfullt verktyg. Safari har dock en egen webbgranskare, men den gör inte riktigt samma saker.
  • StumbleUpon – ger tips om nya sajter och visar besökarnas betyg i sökresultat på Google.
  • Firefox Sync – synkar våra bokmärken, historik, till och med öppna flikar på alla våra datorer.
  • Yoono – Twitter, Facebook, Flickr, MSN, LinkedIn, MySpace – allt på samma ställe.
  • SeoQuake SEO – väldigt kraftfullt verktyg för alla som jobbar med sökmotoroptimering.

Fick du blodad tand av vår genomgång och vill veta mer om Extensions? Det finns en massa information på nätet! Här är några lämpliga ställen att börja på:

www.safari-extensions.net
Sajt som fokuserar helt på Extensions till Safari.

www.pimpmysafari.com
Här finns det mesta till Safari, från Extensions och insticksprogram till en avdelning för utvecklare.

safariextensions.org
Lite enklare sajt som dock tipsar om en massa nyttiga Extensions.

https://extensions.apple.com
Apples egna Extensions-galleri, som i skrivande stund bara finns på engelska.