Denna artikel kommer från Allt om iPad, MacWorlds specialtidning med allt du behöver veta om Apples läsplatta. Köp i kiosk eller som pdf.

Myten om en tablet-dator från Apple är något som alltid funnits, långt innan Apple ens presenterade iPad fanns det flera webbsajter om den ”kommande” tablet-datorn. I över tio år har folk diskuterat denna produkt som fått en otrolig hype, av många har det setts som revolutionen för hur vi använder datorer. Och ändå har det bara varit rykten. Vilda rykten. Många rykten.

I januari 2010 var nästan alla i teknikbranschen övertygade om att Apple hade tagit en iPod Touch och skapat en jätte-iPod Touch med en 10-tums skärm. Och för en gångs skull var ryktena inte helt obefogade.
Alla dessa rykten är intressanta eftersom de kan betyda två saker: Antingen har Apple arbetat på iPad bakom stängda dörrar i ett decennium, eller så har de svarat på det glödande intresset genom att faktiskt skapa den.

I maj 2001 skrev Kevin Fox, designer på Google, på sin blogg:
“Minst fem gånger under de senaste tio åren har ingenjörer på Apple arbetat för att ta fram en tablet-Mac i full storlek. Även om de fyra tidigare försöken aldrig såg dagens ljus har Apple sparat det bästa till sist. I juli i år kommer det: Möt iPad”.

Låter det konstigt? Ja, det var nio år sedan Kevin Fox sade att iPad skulle komma, och myten har cirkulerat sedan dess.

Ryktena om en tablet-Mac fick verkligen en skjuts när de riktigt små datorerna som gick under namnet netbooks började komma. Steve Jobs fördömde netbooks genom att säga “Vi vet inte hur man gör en dator under 500 dollar som inte är rent skräp”, men sa också något talande: “Vi får vänta och se hur det här utvecklas”.

Netbookens uppgång bidrog till en ökning i populariteten för e-bokläsare. Även om dessa är relativt nischade orsakar e-böckerna monumentala förändringar i förlagsbranschen. Efter de stora framgångarna med iTunes Store för musik och filmer misstänkte många att Apple ville ge sig in i e-boksbranschen och nå ut med e-bokhandel till massorna.

Och nu är den faktiskt här. Apple kallar själva inte gärna iPad för en tablet-dator, möjligen beroende på att tablet-datorer har funnits ett tag och ses som mycket nischade produkter. iPad, visar det sig, är inte menat som en nischprodukt alls. Apple hoppas att iPad kan ta en stor marknadsandel – och de vill inte att iPad förknippas med en redan etablerad produktkategori. Apple vill lansera iPad som det första steget mot framtiden för hur vi använder datorer, inte en uppfräschning av det förflutna.

En mystisk historia – iPads tidslinje

 • Maj 2001 – Kevin Fox, ledande designer på Google, skriver en bloggpost kallad “The Next Big Thing” som hävdar att Apple kommer att släppa en tablet-Mac som kallas iPad i juli.
 • Nov 2001 – Bill Gates visar en tablet-PC på Comdex-mässan. Ryktena säger att Apple kommer att haka på.
 • Sep 2002 – Steve Jobs berättar för International Herald Tribune: “Vi är inte säkra på att tablet-PC kommer att bli framgångsrikt. Det har blivit en stor anteckningsbok som du skriver på. Vill du skriva all din e-post för hand?”
 • Aug 2004 – The Register rapporterar om att Apple har registrerat ett varumärke för en handdator i Europa.
 • April 2005 – Ryktena får en nytändning när Tablet PC Review rapporterar att iPad förväntas komma i juni 2005, och hävdar att Apple har visat den för utvalda journalister på Apple Store i Las Vegas.
 • Jan 2006 – Ett amerikanskt patent avslöjar en Apple-produkt baserad på en accelerometer.
 • Dec 2008 – Rykten om en iPod touch i storformat som liknar en tablet-PC florerar på webbsidan Tech Crunch, med hänvisning till tre källor.
 • April 2009 – Apples Tim Cook uttalar sig: “Folk som letar efter en liten enhet som har tillgång till internet kan tänka sig en iPod touch eller iPhone”.
 • Sep 2009 – Gizmodo säger att Apple för samtal med New York Times om innehållet till en “ny enhet utan tangentbord eller mus”.
 • Nov 2009 – På US Patent and Trademark Offices webbplats syns Apples patent på en handdator som kan hanteras med penna och touchscreen.
 • Nov 2009 – Kinesiska tidningen Digitimes rapporterar att Apple väntar på OLED-displayer och att en tablet-Mac kommer att lanseras under andra halvåret 2010.
 • December 2009– En tablet-vänlig upplaga av Sports Illustrated visas. Ett Apple-patent hittas som tycks beskriva en process för att tillverka och sälja digitala tidningar, böcker och annan media.
 • Januari 2010 – Apple presenterar iPad.
 • Maj 2010– Apple meddelar att en miljon iPad har sålts, vilket innebär att försäljningen gick dubbelt så fort som när iPhone släpptes för första gången i USA.
 • September 2010 – Enligt investmentbanken Morgan Stanley tillverkar Apple nu två miljoner iPad i månaden, och tros växla upp till tre miljoner till slutet av året.
 • Oktober 2010 – Samsung släpper Galaxy Tab i Sverige, en Android-baserad surfplatta som blir den första riktiga utmanaren till iPad.
 • November 2010 – iOS 4.2.1 släpps till iPad som ger den en rad nya funktioner och stöd för svenska. Några veckor senare släpps den till slut i Sverige.

Läs mer om Apples historia av bärbara datorer och se en hel del bilder på produkter du aldrig har sett i den här artikeln

Fakta

Här är några av Apples patentansökningar som fick Mac-fans att spekulera fram till att iPad tillkännagavs. De kan ha varit villospår, men iPad presenterades ju så småningom. Och visst känner vi igen lite?

Tablet tangentbord
Det här patentet visar när ett stort, virtuellt tangentbord används.

Multitouch
Detta visar tydligt en stor handhållen enhet som används med ett multitouch-gränssnitt.

Användar-gränssnitt
Det här patentet visar touchscreen-användande och handskrifts-igenkänning.