Den svenska utvecklaren Frictional Games har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sitt skräckspel Penumbra. Nu släpper man snart det splitternya ”survival horror-spelet” Amnesia: The Dark Descent och vi har fått testa en tredjedel av spelet!

Man hör i spelets början hur Daniel, spelaren, pratar med sig själv i mörkret. Han upprepar sitt namn och var han kommer ifrån i ett desperat försök att inte tappa greppet om verkligheten. Miljön börjar sakta uppdaga sig, vi befinner oss i ett stort slott i 1800-talets Preussen. Plötsligt hörs en mörk röst som berättar att vi måste ta oss genom slottet och döda en viss Alexander Brennenberg, varför vet vi inte. Rösten varnar också för att något är ute efter en.

Det här skräckspelet fullkomligt sprudlar av nostalgi. På vandringen genom slottet hör vi skrikande bebisar, plötsligt spelande pianon och knarrande golv! Det är sällan ett spel engagerar så genuint på det emotionella planet, men det har man lyckats med i Amnesia.

Spelkonceptet i sig är väldigt intressant. Till skillnad från de flesta andra spel i skräckgenren har man inga vapen att försvara sig med. Fullkomligt sårbar går man genom slottets mörka rum. Möter man någon otäck best är det bara att springa och gömma sig. Det tar spänningen till helt nya nivåer.

Ljus är vitalt för överlevnad i Amnesias värld. Spenderar man för mycket tid i mörkret blir karaktärens mentala hälsa allt sämre, så det gäller att samla mycket olja till sin lykta. Man tvingas att söka igenom sin omgivning noggrant vare sig man vill det eller inte. Man utmanas också ständigt med pussel av olika slag, som också tvingar en att utforska slottet. Många av dem leker med spelets fysikmotor, något som bäddar för roliga pussel. På vägen genom slottet hittar man många gamla brev. De avslöjar bit för bit vad som hänt och berättar om ens förflutna.

Amnesia är en unik upplevelse som bjuder på spänning, fascination och ren skär skräck. Jag rekommenderar det varmt!

Fakta: Amnesia
Info: amnesiagame.com
Pris: Cirka 150 kronor

  • Snygg grafik.
  • Unikt koncept.
  • Prisvärt.

  • Labyrintlika omgivningar ibland.
  • Inte mycket mer att klaga på.

Betyg: