I går släpptes till mångas förtjusning äntligen version 4.2 av Apples mobiloperativsystem iOS. För iPhoneägare innebär uppdateringen inga större nyheter förutom AirPlay och möjligheten att utföra sökningar på webbsidor i Safari.

För dig som redan äger en iPad är nyheterna desto större. Bland de stora nyheterna hör stöd för svenska, multikörning och stöd för mappar. Trots alla de spännande nyheterna så finns det saker vi fortfarande saknar, och som vi hoppas Apple lägger till i en framtida uppdatering.

Här är tio saker vi hoppas få se i nästa version av iOS.

1. Förbättrad multikörning
Multikörning av appar i iOS är sanning med modifikation. Visst går det att växla snabbt mellan olika appar snabbt, men vad som egentligen händer är att de flesta appar endast i viloläge när de inte är aktiva. Med undantag för några av Apples egna appar så kan endast en app köras på en och samma gång.

Vi hoppas att Apple överväger att erbjuda riktig multikörning i nästa version av iOS. Det vore smidigare om appar som hanterar rss-flöden, Twitter och nyheter kan ladda ned uppdateringar i bakgrunden.

2. Bättre e-postfunktioner
E-postfunktionerna förbättrades kraftigt när iOS 4.0 släpptes för iPhone (och nu även i iOS 4.2 för iPad). Det finns nu stöd för en universell brevlåda, trådade diskussioner och Microsoft Exchange. Vi saknar dock fortfarande funktioner för att markera samtliga meddelanden i en mapp, vidarebefordra e-post till en kontaktgrupp och välja mellan flera signaturer. Smarta mappar står även högt på vår lista ju mer vi använder iPhone som ett arbetsverktyg.

3. Bättre dokumenthantering
Även om Apple har tagit myrsteg vad gäller möjligheten att dela dokument mellan iOS och din dator så lämnar det mycket att önska. Det borde finnas en central plats för att lagra dokument på iOS som gör det enkelt att hantera kopiering av filer mellan din iOS-enhet och hemdator.

4. Bättre synkronisering med iCal
Även om det finns hundratals att-göra-appar på App store så är det väl inte för mycket att begära att iCal kan synkronisera att-göra-anteckningarna med vår dator? Varför måste vi köpa separata program för att utföra något så enkelt som borde fungera i den inbyggda applikationen.

5. Trådlös synkronisering
Tillsammans med iTunes kan vi synkronisera allting från kontaktlistor, e-postadresser och bokmärken. Det känns dock lite stenålder att vi fortfarande måste använda en fysisk usb-kabel för att utföra detta varje gång.

Vi ser gärna att Apple gör det möjligt att synkronisera våra iOS-enheter med vår hemdator över vårt trådlösa nätverk, i alla fall när vi är hemma. Visst finns funktionen till viss mån i MobileMe, men den tjänsten kostar och alla är inte beredda att betala för den.

6. Widgets
En av de coolaste funktionerna med exempelvis Android är möjligheten att använda så kallade widgets. Små appar som utför saker utan att vi behöver starta dem. De kan röra sig om allt från uppdateringar på sociala nätverk till att visa det aktuella vädret.

Vi hoppas Apple hittar en lösning som gör det möjligt att lägga till widgets på låsskärmen i iPhone och iPad. Det gör det möjligt att snabbt få en översikt av viktig information utan att behöva låsa upp enheten och starta respektive program.

7. Strömma media till iOS
En av de stora nyheterna med iOS 4.2 är AirPlay. En funktion som gör det möjligt för oss att strömma ljud och video till vår stereo eller tv-apparat direkt från iPhone eller iPad om vi använder AppleTV eller Airport Express som trådlös router. Vi önskar dock att det även gick att göra det motsatta, det vill säga strömma filmer på vår dator till vår iOS-enhet.

Det finns flera tredjepartsalternativ på App store som gör just det, men en utökad funktion i AirPlay som göra detta skulle göra livet enklare.

8. Riktig AirPrint
När Apple först avslöjade detaljerna kring AirPrint som gör det möjligt att göra utskrifter från vår iOS-enhet så uppgav Apple att det skulle bli möjligt att göra det på valfri skrivare så länge den var delad på vårt lokala nätverk. Apple ändrade sig dock senare och för tillfället går det endast på skrivare från HP som är förberedda för ePrint. Vi hoppas att Apple gör det möjligt att skriva ut på valfri skrivare i vårt nätverk i framtiden, oavsett fabrikat.

Tredjepartsappen ePrint löser visserligen problemet, men då måste vi köpa ytterligare en app för att lösa ett problem som tidigare utlovats.

9. Fysiskt rotationslås på iPad
En nyhet med iOS 4.2 för iPad är att den fysiska knappen för att hindra att bildskärmen roterar numera används för att stänga av högtalaren. Det var mycket smidigare när vi hade en fysisk knapp på utsidan för att utföra detta, speciellt när vi sitter och läser e-böcker. Snälla Apple, ge oss tillbaka möjligheten att i alla fall välja hur vi vill använda den knappen.

10. Nya sms-ringsignaler för äldre iPhone
Varför i hela fridens namn fick endast ägare av iPhone 4 nya sms-ringsignaler och inte vi med äldre modeller? En ringsignal kräver knappast någon hårdvara som inte finns i dessa modeller. Vi vet, det är ingen stor sak, men det gödde vårt mindervärdeskomplex och fick oss att känna oss utanför.

IDG News