Inom femton sekunder är den igång från att ha legat avstängd. Efter vila är den igång på tre till fem sekunder beroende på responsen hos din trådlösa basstation. Att Apples långsammaste Mac sedan Mac Mini med Core Solo-processor ändå är så kvick och rapp har sin förklaring i den ssd-disk på 64 eller 128 gigabyte som sitter i från början. Vi har tyvärr inte testat 13-tummaren då den i skrivande stund är på väg från fabrik. Vi återkommer!

Macbook Air

11,6-tummaren är till ytan ungefär som en utgåva av MacWorld. Lite mindre på bredden och istället något högre. De som ser den för första gången imponeras av designen och den slimmade formen. När de sedan får hålla det knappa kilot med egna händer brukar ett leende spricka upp även hos skeptikerna. Ja, nu talar jag om datorn alltså.

”Inga rörliga delar” är något av Apples budskap med Macbook Air vilket stämmer när det handlar om hårddisk och avsaknaden av optisk enhet. Det finns faktiskt en fläkt och vi kunde under nattens stilla tysthet höra ett svagt susande när vi lade örat mot tangentbordet. Men jämfört med en bärbar dator med spinnande hårddisk är det alldeles fantastiskt tyst!

”MacBook Air SuperDrive” heter annars den optiska läsaren för cd och dvd som du kan köpa till för 750 kronor och ansluta via usb. Det går också att använda fjärrskivor där en OS X-dator kan använda sin dvd-läsare över nätverket. Detta fungerar även mot Windows-datorer och du hittar programvaran ”Dvd or cd sharing Setup” på Apples supportsidor. Nyare Macar har programvaran installerad från början.

Högtalarna sitter under tangentbordet precis mot kanterna och det låter förstås inget vidare. Ljudet är i alla fall tillräckligt för tydlig röståtergivning så det fyller sin grundfunktion. Men jag vet då ingen Mac där jag dragit upp volymen så mycket för att höra något. Det sitter ett hörlursuttag som tar emot iPhone-headsets ifall du behöver en mikrofoningång.

Bluetooth och trådlöst 11n-nätverk ingår förstås. Behöver du komma åt trådbundet nätverk finns Apples ethernet-adapter för usb-anslutning och den kostar 250 kronor. Batteriet sitter inbyggt och ska räcka i fem timmar vilket stämmer om du är försiktig. Det som suger kraft i dubbel bemärkelse är Adobe Flash-tunga webbsidor. Då kan batteriet lägga av redan efter två timmar.

Fortfarande inte Macen för alla

Vad som inte ingår är ett belyst tangentbord vilket uppfattas som en miss ifall man vant sig vid den finessen hos Macbook Pro. Själv tycker jag den funktionen är galet bra eftersom jag ofta måste använda datorn i mörker. En dealbreaker faktiskt. Fast du som läser detta kanske inte ens kände till att en sådan finess existerade. Än mindre att den anses kritisk.

Precis som förra gången när Macbook Air lanserades handlar det mycket om vad du är ute efter. Många sitter i dag och avfärdar Macbook Air eftersom de egentligen fantiserar om en Macbook Pro i ett tajt ålskinn. Vill du ha mer styrka och energi i ditt liv, köp då en Macbook Pro och ett gymkort så att du slipper beklaga dig över de extra kilon dina datorkrav ställer.

För att sammanfatta nackdelarna hos Macbook Air så handlar de sällan om allmängiltiga nackdelar. Gamla Macbook Air var allmänt dyr och allmänt långsam. Nya Macbook Air har ett oväntat lågt pris och huruvida den är långsam eller inte beror faktiskt på vad du pysslar med. E-post, surf, text, SVT Play och lättare bildbehandling är inga problem.

Högre krav än så och Macbook Air 11,6-tum är en kompakt och hopplöst segarbetad dator som snabbt får slut på batteriet. En del kommer heller inte att gilla skärmens höga upplösning som kan bli problematisk ifall du har nedsatt syn. Och så vidare. Fast detta är detaljer som kanske inte alls är ett problem för just dig. Ok?

Macbook Air
På höger sida finns Mini Displayport (klarar Apples 27-tummare) och som också skickar ljud till moderna hdmi-adaptrar. En andra usb-kontakt är ett starkt välkommet tillägg från föregående modeller.


På vänster sida sitter Magsafe-kontakten för laddaren, usb 2.0 samt hörlur som också klarar iPhone-headset inklusive mikrofon. Prickarna till höger om hörluren är datorns egen mikrofon. Högtalarna sitter under tangentbordet.


Småtjock. Laddaren på 45 Watt är förvisso mindre än de hos Macbook Pro men vi hade gärna sätt något, tja elegantare? Apple utlovar cirka fem timmars batteritid och vi fick ut knappt fyra timmar av tittande på SVT Play.

OS X på en egen pinne!

En klart spännande och välkommen förändring är att OS X-installationen kommer på en usb-sticka istället för en dvd-skiva. En finess vi hoppas få se mer även på andra Macar. OS X kommer förstås förinstallerad som alltid så stickan behövs egentligen först vid ominstallation eller exempelvis vid problemlösningar som att reparera filkatalogen eller återställa lösenord.

Själva stickan var först svår att finna och visar sig ligga i den lilla svarta asken som rymmer introduktionsbok och de traditionella klistermärkena. Själva pinnen är av den superkompakta typen med en avskalad platt usb-kontakt och den ska föras in i Macen med Apple-loggan uppåt (vad annars...) för att fungera. Tappa inte bort den här asken eller usb-pinnen utan se nu till att den ligger på en säker plats inför framtiden.

Usb-pinnen identifieras inte som ett usb-minne av OS X utan som en optisk enhet och själva partitionen anses av Skivverktyg vara en skrivskyddad cd/dvd. Du kan med andra ord inte radera den ifall du nu prompt vill detta – är du ute efter ett usb-minne med samma kompakta format, ta en titt på Sonys Micro Vault Tiny som kostar kring 300 – 400 kronor för 8 gigabyte.

Att starta från pinnen fungerar som vanligt. Antingen dubbelklickar du på installationen i Finder eller håller ned C-tangenten vid start. Håller du ned D-tangenten kör stickan igång Apple Hardware test. Att installera om OS X gick snabbare än via dvd-skiva och var färdigt på 20 minuter. Normalt brukar den processen ta kring 45 minuter från dvd. Men det är oklart om det beror på själva usb-stickan eller mer på ssd-disken.

OS X på usb-minne
Eftersom cd/dvd-läsare inte ingår i Macbook Air har Apple tänkt till och lägger OS X på ett usb-minne. Så nu slipper du krångla med dvd-delning via nätverk och liknande vid återställande och problemlösning. Tappa inte bort denna lilla godbit för den kan bli väldigt saknad om ett par år.

Liten text med bra ljusstyrka

Med 1366x768 pixlar på 11,6 tum är Macbook Air betydlig mer pixeltät än tidigare 13-tumsmodeller med cirka 135 ppi, pixlar per tum. Text och gränssnitt på skärmen blir smått och vet du med dig att synen knappt räcker för de vanliga Macbook-modellerna kan det bli ett problem här. Vid webbsurfande kan du med styrplattan zooma med samma kniprörelser som på iPhone. Fast det sker inte alls lika snyggt som på iPhone utan zoomen är stötvis med någon sekunds fördröjning.

För att tunna ned Macbook Air samt spara några viktiga hekton av vikt finns ingen heltäckande glasskiva över skärmen. Själva panelen är täckt av blank plast och ger tydliga reflektioner men inte lika tydliga som hos Macbook unibody-modellerna. Håller vi armar och händer framför Air:s skärm är deras reflektioner betydligt mer ljussvaga än hos den glastäckta Macbooken.

Ljusstyrkan på skärmen varierar mellan 10 cd/m2 till strax över 300 cd/m2. Ifall vi låter grundinställningen i ”Strömsparare” tona ner skärmen vid batteridrift halveras ljusstyrkan. Skillnaden i ljusstyrka med och utan laddaren inkopplad minskar däremot när vi håller oss till endast ett par pluttars nivå.

När ljusstyrkan är ställd till mitten, får vi 60 cd/m2 vid åtta pluppar och vid tolv pluppar får vi 135 cd/m2. Siffror som alltså halveras på batteridrift såvida du inte kryssar ur ”Tona ned...”-alternativet i Strömspararinställningarna. 300 cd/m2 är en god ljusstyrka för en bärbar dator, särskilt en så liten som denna. Macbook Pro-modellerna klarar kring 350 cd/m2. Tyvärr fick vi aldrig tid över för att hinna med att se hur ljusstyrkan påverkar batteriet och hoppas att få återkomma om detta framöver.

Skärm som äldre Macbook-modeller

Färgmässigt finns det däremot mycket att önska och Macbook Airs skärm är jämförbar med något äldre Macbook-modeller. Vitbalansen är hyfsat rätt och ligger något åt blå vilket ger en färgtemperatur kring 7000 Kelvin. Färgomfånget är kraftigt reducerat och i grund och botten återges färger med fel nyans. I förhållande till sRGB-standard är färgerna inte tillräckligt mättade. Blå och röda färgtoner återges dessutom för ljusstarkt. sRGB är som bekant den universala webbstandarden som också stämmer överens med teve- och videostandard.

Betraktningsvinkeln är också tydligt begränsad då det är svårt att få en enhetlig återgivning. Är skärmen kraftigt vinklad i förhållande till din position räcker det med att gunga med huvudet några centimeter hit och dit för att tydligt se hur hela färgupplevelsen ändras. Rätt vinklad och det är mindre problem med detta men du måste hela tiden vara uppmärksam på din position och skärmens vinkling mot dig. Med andra ord är den här skärmen inte alls lämplig för färgkritiskt arbete.

Fast skärmen är heller inte helt tokig eller dålig i ordets fulla bemärkelse. Är du medveten om begränsningarna i betraktningsvinkel och färgåtergivning kan du i alla fall glädjas åt att den visar testbilder med full täckning 0 – 255, endast ger svag posterisering/bandning och att gråskalan är utan färgskiftningar eller annat som avslöjar en sämre panel. Så skärmen är fortfarande fullt användbar så länge du inte ställer krav som att kunna sätta exakt rätt nyans på hudtoner eller liknande. Varken bättre eller sämre än någon annan dussinskärm i budgetklass alltså.

Macbook Air skärm 11-tum
Skärmen hos 11-tummaren är klart sämre än hos Macbook Pro-modellerna och har en begränsad betraktningsvinkel. Färgrymden är för liten och återger färger med synligt fel nyans. Fast som budgetklass betraktat är det ändå normalgod skärmkvalitet vilket torde tillfredställa de flesta. Poängen här är att det inte är en skärm för färgkritiskt arbete.

Klen processor, snabb ssd-disk

Processorn är en Core 2 Duo av modellen SU9400 med en klockfrekvens på 1,4 GHz med tillval om 1,6 GHz på Applestore för en tusenlapp. Detta är en fullt normal, om än givetvis strömsnål, version av Core 2 Duo med två processorkärnor. Problemet med 1,4 GHz är att det inte räcker så långt i alla lägen. Det hände flera gånger att webbsidor tyngda av Adobe Flash fick processorstaplarna att gå i topp och ge webbsidan ett ryckig beteende.

Vid beräkningstunga uppgifter hänger Macbook Air inte alls med och för foto, video och liknande uppgifter är det långa, långa väntetider. Nu vägs en del av detta upp av ssd-disken, så det finns situationer där Macbook Air trots lägre klockfrekvens kan knäppa exempelvis Mac Mini och Macbook på näsan. Till exempel vid filkopiering. Om inte annat gör ssd-disken att Macbook Air är rappare både när det gäller känsla och i tidsåtgång vid situationer som programstarter och nedladdning av webbsidor.

Ssd-disken är egentligen kretsar som sitter direkt på en moderkortet med en ovanlig anslutning. Disken identifierar sig som ”APPLE SSD TS128C” och enligt ifixit.com som brutit sig in i 11-tummaren är det Toshiba-kretsar som sitter på en Mini PCI Express-anslutning. Formaterad rymmer ssd-disken i praktiken 121 gigabyte.

Och visst är det snabbt. Vid kontinuerlig överföring är läs-, respektive skrivhastigheten kring 210 respektive 185 megabyte i sekunden. Långt ifrån rekordsnabbt bland ssd-diskar men ändå sisådär tre, fyra gånger snabbare än standardhårddisken i en Macbook eller Mini. OS X hanterar inte ”trim”-tekniken, en del av ata-standarden för att mildra de problem som kan uppstå i takt med att ssd-disken slits. Än så länge är det alltså ett frågetecken hur långlivade och uthålliga Apples ssd-diskar är.

Satsa alltid på 4 gigabyte

Standard i Macbook Air är två gigabyte internminne och du kan via Applestore och vissa återförsäljare få fyra gigabyte. Detta är en välkommen förbättring då två gigabyte är i underkant i dagsläget för den som vill köra flera program samtidigt. Det är definitivt hopplöst i underkant för dig som planerar tyngre program som Photoshop och särskilt då i kombination med exempelvis Aperture eller Lightroom. Fast har du sådana planer så är detta förmodligen fel dator för dig.

Internminnet sitter på specialkontakter och är likt ssd-disken inte utbytbart i efterhand enligt den officiella versionen. Så det viktigaste tipset här är att köpa rätt från början. Enligt Apples produktchef är det en ren prisfråga att inte göra fyra gigabyte som standard. I praktiken bör du därför lägga till den där tusenlappen för de fyra gigabyten för det kommer att göra dig lyckligare framöver när du börjar använda datorn flitigare och hittar de där programmen du inte kan leva utan. Förvisso underlättar en ssd-disk när OS X ska växla till disk vid minnesbrist men det är ändå fel väg att gå.

Nividia 320M-grafikkretsen nyper dessutom åt sig 256 megabyte av internminnet men det är i alla fall av en god anledning. 320M-grafiken är en bra budgetkompromiss för det är inte alls kört att spela spel på Macbook Air. Vi får till exempel Portal att fungera med flyt på 30 till 60 bilder i sekunden genom att hålla oss till fullskärm 1366x768 pixlar och medium-inställning på grafikkvaliteten. Kraften finns där för de mindre spelkraven och för husbehoven i dagens och sannolikt även morgondagens OS X.

Ska du köra Bootcamp och Windows? Då är det Windows 7 som gäller då det är enda Windows-versionen Apple officiellt håller sig ajour med för nya Macbook Air.

Apple Quicktime
Macbook Air 11-tum hänger inte alls med när det gäller processorkrävande uppgifter och liknande resultat ser vi hos exempelvis iPhoto. Det är egentligen bara när den snabbare ssd-disken kommer till användning som Macbook Air har något att komma med. Datorn kan ändå upplevas som riktigt rapp trots sin klena processor vid programstart, filkopiering, visning av bildindex med mera.


Skillnaderna minskar med hårddiskintensiva program som Photoshop. Här är det ett enklare test med en 12 megapixel stor bild. Långsamt men inte hopplöst långsamt. Vi rekommenderar fyra gigabyte internminne ifall du ens tänker tanken att köra Photoshop eller liknande program.


3d-prestanda är inte fy skam. Macbook Air kommer likt Mac Mini och Macbook samt 13-tums Macbook Pro vara en dator som orkar med basbehovet i OS X. För spelande får du räkna med grafikinställningar på låg- eller mediumkvalitet. De större Macbook Pro-modellerna klarar spel bättre och bäst är som väntat en iMac.

Sammanfattning

Jämfört med föregångaren är nya Macbook Air 11,6-tum verkligen beviset på att Apple kan göra om och även göra rätt. Macbook Air var främst en dyr nischdator och nu är det en superkompakt bärbar som lyckas hålla kompromisserna på den gyllene medelvägen. 11,6-tummaren är inte en snabb dator för tunga uppgifter men tack vare ssd-disken upplevs den ändå som kvick där det gäller att vakna från vila, starta program, ladda komplexa webbsidor med mera. Liten, lätt och snabb är aldrig fel.

Att 11,6-tummaren sedan är så pass normal gör att den kan nå en bredare kundskara jämfört med den gamla Macbook Air. Skärmen håller tillräcklig kvalitet, tangentbordet är fullstort, den långsamma processorn vägs delvis upp av ssd-disk och rimligt grafikkort och två usb-portar gör den intressant för alla som behöver en liten dator som kan följa med överallt. De kompromisser som finns handlar om att välja de alternativ som gör den mest portabel.

Men mest av allt imponerar priset. Att börja under 10 000-kronorstrecket för 2 gigabyte internminne och 64 gigabyte ssd är den stora förbättringen mot föregångaren. Nu är Macbook Air äntligen ett alternativ för alla som vill ha en så kompakt och portabel Mac som möjligt. Är din prioritet istället prestanda så har du som tidigare ett utbud av Macbook Pro-modellerna att välja på.

Fakta Macbook Air 11,6-tum

Funktion: ultrakompakt bärbar dator
Mer info: www.apple.com/se/macbookair/
Pris: från 9.495:-
Egenskaper: 1,4 GHz Core 2 Duo, 2 GB interminne (max 4 GB), 64 eller 128 GB ssd-disk, Nvidia Geforce 320M (tar 256 MB internminne), 2 stycken usb 2.0, Bluetooth, 802.11n-nätverk. Inbyggd skärm med TN-panel, 1366x768 pixlar


Upplevs kvick, kompakt och lätt, delikat design


Kan inte uppgradera någon hårdvara i efterhand

Betyg: