Under tredje kvartalet i år gick Apple om Research in Motion, som ligger bakom Blackberry-telefonerna, och Sony Ericsson på listan över de mobiltillverkare som säljer flest telefoner. Det gör att det nu bara finns tre företag som säljer fler telefoner än Apple, visar en rapport från Strategy Analytics.

Jämfört med samma kvartal 2009 har Apple nästan fördubblat sin marknadsandel, och ligger nu på 4,3 procent. Mellan juli och september sålde företaget 14,1 miljoner enheter.

Steve Jobs kommenterade nyligen att Apple gått om RIM.

– Vi har nu gått om RIM. Och jag kan inte se dem komma ikapp inom den närmsta framtiden. De måste lämna sin trygga hamn och ge sig in i den obekanta marknaden för att försöka bli ett mjukvaruplattformsföretag, sade Steve Jobs.

Nokia ligger alltjämt etta på listan, och sålde 110,4 miljoner telefoner. Därefter kommer Samsung med 71,4 miljoner sålda lurar och LG med 28,4 miljoner.

– LG tappade mark på grund av en svag uppställning av smarta telefoner, och Nokia drabbades av brist på komponenter som begränsade volymerna av de enklaste telefonerna med uppskattningsvis flera miljoner, säger Neil Mawston, analytiker på Strategy Analytics.

Research in Motion sålde 12,4 miljoner telefoner under kvartalet, vilket alltså inte räckte för att behålla sin position utan Apple petade ner RIM till femteplatsen.

En stor orsak till Apples starka försäljning under kvartalet var att iPhone 4 släpptes i fem länder en vecka innan kvartalet började. Därefter lanserades den i stora delar av världen under kvartal tre.

IDG News