Den vanliga vaniljversionen av Apples mediespelare iTunes klarar endast av att spela upp fem olika ljudfilstyper: Aac, Aiff, Mp3, Wav, och Al (Apple Lossless). Detta är definitivt en begränsning, eftersom många källor till intressanta ljud- och musikupplevelser kodas i andra format, till exempel Ogg och Flac. Dessa båda ljudfilstyper använder icke-förstörande komprimering vilket gör det möjligt att återskapa originalfilens kvalitet om du vill.

Det är inte möjligt med exempelvis Mp3-formatet, som använder så kallad destruktiv komprimering. Dessutom är det många som föredrar att lagra sin musik i Ogg eller Flac eftersom båda filformaten bygger på öppen källkod med allt vad det innebär. Det är inte i iTunes begränsningen i avkodningen sitter, utan i själva avkodningsmotorn Quicktime. Men du behöver inte känna dig slokörad för den sakens skull. Vi visar i sex snabba steg hur du kan lyssna på musik i Ogg- och Flacformat i din Mac.

Starta med att avsluta
Först avslutar du iTunes, och även Quicktime, om du skulle råka ha båda programmen öppna samtidigt. Skaffa Fluke på sajten blowintopieces.com/fluke. Fluke innehåller flera systemfiler som hjälper din Mac att kunna avkoda Flac-filer till ljud. Systemtillägget fixar även så att de ljud- och musikfiler i Flacformat som du laddar ned från den världsvida väven alltid kommer att kunna öppnas med exempelvis iTunes.

Leta upp låtar
Installera Fluke med därtill avsedda installationsprogram. Pluggen Fluke placeras nu på rätt plats i din Mac. Installationspaketet innehåller även avinstallerare som du bör kopiera till din programmapp för den händelse du behöver applikationen i framtiden. Leta upp en folder med låtar i Flacformatet, exempelvis från en så kallad netlabel, en organisation som bara finns på nätet och som bjussar på gratis musik.

Lägg till musik
Markera de Flacfiler du vill kunna lyssna på i iTunes. Håll inne ctrl-tangenten och klicka på filerna, eller den fil du vill lyssna på. I menyn som kommer upp väljer du Flac. Om andra ljudprogram syns i menyn kan du välja Flac som förval genom att även hålla inne alt-tangenten. Från och med nu kan du iTunes lyssna på de Flacfiler du valt ut. Har du fler låtar i Flacformat upprepar du bara proceduren och adderar dem till iTunes.

Installera manuellt
Så var det dags för Ogg Vorbis-formatet. Avsluta återigen iTunes och Quicktime. Gå till www.xiph.org/quicktime och ladda ned XiphQT, ett systemtillägg som gör att Quicktime, och därmed även iTunes, kan spela upp musik i Oggformatet. XiphQT ska placeras i Components-foldern i ditt hembibliotek. Vanligtvis finner du den via sökvägen Din hårddisk/Bibliotek/Components. Släpp filen i Componentsmappen.

Digga in Ogg
Leta upp musik på ditt lagringsmedia, som är sparad i formatet Ogg Vorbis. När du dubbelklickar på en eller flera Ogg-filer kommer du få frågan om vilket program som ska öppna filtypen. Markera iTunes och klicka ”Ok”. Detsamma gäller om OS X frågar om det är ok att öppna filerna som laddats ned från nätet. Nu kan du lyssna på Ogg-formatet och filer av den typen kommer att öppnas av iTunes och när du klickar på dem.

Lyssna och njut!
Sådärja! Nu öppnas sig helt ny musikalisk värld av mångfald och god ljudkvalitet. Förutom att det är bra att kunna lyssna på låtar i flera olika format så ska du inte glömma att det är en lätt match att konvertera Flac –och Oggfiler till exempelvis Mp3 om du nu vill det. Markera bara ett eller flera spår och gå till toppmenyn ”Avancerat”. Där väljer du ”Skapa Mp3-version” om du ställt in iTunes att konvertera till det formatet.