Nästa sommar är det dags för skarp version av Mac OS X 10.7 Lion. Sammanfattningsvis är målet för Apple att föra en del av innovationerna i iOS till Macen, vilket är anledningen till att kvällens event kallades ”Back to the Mac”.

Först och främst kommer App Store i en version för Macen. Tanken är att göra det enklare än någonsin att köpa och installera nya datorprogram. (Läs mer i separat nyhet).

Mac OS X 10.7 Lion

En annan nyhet är något som Apple kallar för ”Launchpad”. Det hela fungerar ungefär som hemskärmen på en iPhone eller iPad. Med andra ord kan man få snabb tillgång till alla installerade program (”appar”) och bläddra med hjälp av multitouchgester. Den som vill kan även skapa nya mappar genom att dra och släppa programikonerna på varandra.

Mac OS X Lion Launchpad

Apple vill vidare att vi ska jobba mer i helskärmsläge. Därför har man ändrat något på hur den gröna ”maximeringsknappen” fungerar.

”Mission Control” är namnet på en ny funktion som kopplar samman Exposé, Spaces och Dashboard. Tanken är att man snabbt ska kunna förflytta sig från en sak till en annan.

Apple har inte meddelat systemkraven för Mac OS X 10.7. Inte heller vet vi vad det nya operativsystemet kommer att kosta.

Mer information finns på Apples webbplats.