Precis som ryktena hade förutspått fick vi i kväll se en uppgradering av Macbook Air. Det vi fick se är två nya modeller, en på 13,3 tum (1440x900) och en på 11,6 tum (1366x768).

Macbook Air

Apple har gjort Macbook Air ännu tunnare än tidigare (1,7 centimeter på baksidan och 0,3 centimeter på framsidan) och dessutom ersatt hårddisken (alternativt SSD-enheten) med ett flashminne på mellan 64 och 256 gigabyte. Fördelen med denna lösning är betydligt snabbare uppstart (15 sekunder) och förbättrad batteritid. Som exempel ska man kunna surfa trådlöst i upp till sju timmar på 13,3-tumsmodellen och fem timmar på 11,6-tumsmodellen. (Standbytiden är hela 30 dagar).

Macbook Air Flash

En annan glad nyhet är en betydligt större styrplatta, något som hänger samman med Apples satsning på multitouch. Dessutom erbjuds inbyggt stöd för Facetime (videosamtal), dubbla usb-portar och Mini Displayport. 13,3-tumsmodellen har dessutom inbyggd SD-kortläsare.

I övrigt är förändringarna från föregångaren inte alltför stor. Fortfarande är processorn av typen Core 2 Duo och man får som standard endast två gigabyte minne. (Det går emellertid att uppgradera till 4 gigabyte för den som så önskar). Lyckligtvis har Apple dessutom bytt grafikkort från Nvidia Geforce 9400M till det snabbare Nvidia Geforce 320M.

Vikten ligger på 1,32 kg för 13,3-tumsmodellen och 1,01 kg för 11,6-tumsmodellen.

Macbook Air börjar säljas omgående och prislappen börjar på 9 495 kronor (inklusive moms). Det är en radikal prissänkning jämfört med föregångaren som kostade från 14 995 kronor (inklusive moms).

Mer information om nya Macbook Air finns på Apples webbplats.

Uppdatering:

Det följer uppenbarligen med ett USB-minne (8 gigabyte) med Mac OS X och iLife om man har behov av att installera om systemet. En välkommen nyhet då Macbook Air ju saknar inbyggd dvd-enhet.