Eftersom Apple under tisdagskvällen kunde presentera sin starkaste kvartalsrapport någonsin valde företagets vd Steve Jobs att göra ett oväntat framträdande under den efterföljande telefonkonferensen.

Efter att ha påpekat att antalet appar på App Store nu överstiger 300 000 valde Steve Jobs att öppet kritisera konkurrenten Google. Framför allt vänder sig Jobs mot beskrivningen av Android som ett ”öppet” system och iOS som ett ”stängt” system. Enligt Jobs vore en ärligare beskrivning att prata om ”fragmentering” kontra ”integration”.

- Många Androidtillverkare, som HTC och Motorola, installerar proprietära gränssnitt för att särskilja sig från standardgränssnittet. [...] Många appar fungerar endast på utvalda mobiler som kör utvalda versioner av Android, förklarar Jobs.

Därefter beskriver Applechefen hur operatörer som Vodafone och Verizon lanserat egna programbutiker för Android, något som ökar fragmenteringen ytterligare.

- När det kommer till kritan anser vi att ”öppet vs stängt” är en rökridå för att dölja vad det egentligen handlar om: är det bästa för kunden fragmenterat eller integrerat?

Så sent som för några veckor sedan beskrev Googles vd Eric Schmidt iOS som ”stängt” och Android som ”öppet” i ett uppmärksammat tal. Med stor sannolikhet är Steve Jobs kommentarer ett svar på just detta anförande.

Steve Jobs, Eric Schmidt
Apples vd Steve Jobs går till motangrepp mot Googles vd Eric Schmidt.

Vidare valde Steve Jobs att tala om ”hotet” mot iPad, något som han inte är särskilt oroad över:

- Antalet trovärdiga utmanare är få, det är inte direkt någon lavin. Nästan alla av dessa använder sig av en sjutumsskärm att jämföra med tiotumsskärmen i iPad. Man skulle kunna tro att en sjutumsskärm erbjuder 70 procent av utrymmet, men i själva verket är den bara 45 procent så stor som en tiotumsskärm. [...] Man skulle kunna öka upplösningen, men det är meningslöst såvida inte användarna filar ner sina fingrar till en fjärdedels storlek. [...] Vi är övertygade om att dagens skörd av plattor på sju tum kommer vara DOA (”dead on arrival”), avslutar Jobs sitt resonemang.

Med andra ord tycks vi inte få se en iPad med sjutumsskärm inom närmsta tiden, detta trots den senaste tidens envisa rykten.

Uppdatering 19 oktober:

Steve Jobs resonemang finns nu att läsa i sin helhet här.