Apple kunde under måndagskvällen presentera sin starkaste kvartalsrapport någonsin. Trots att analytikerna förväntat sig en rekordrapport är det få som ens varit i närheten av de faktiska siffrorna.

Omsättningen under det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal uppgår till 20,34 miljarder dollar, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten efter skatt uppgår till 4,31 miljarder dollar, vilket är en ökning med 70 procent jämfört med samma period förra året.

Den största överraskningen är att det såldes inte mindre än 14,1 miljoner exemplar av iPhone under kvartalet. Detta trots omfattande leveransproblem och skriverier om ”Antennagate”. Jämfört med motsvarande kvartal förra året ligger ökningen på 91 procent, med andra ord har försäljningen av iPhone nästan fördubblats på ett år.

Vad gäller iPad konstateras att det såldes 4,19 miljoner exemplar av pekplattan. Även om en del analytiker har gissat på högre siffror kan det inte beskrivas med något annat ord än ”braksuccé”. Inte minst om man sätter det i relation till antalet sålda Macar (se nedan).

Totalt såldes 3,89 miljoner Macar under perioden, något som även det är en toppnotering. Ökningen på årsbasis ligger på 27 procent.

Avslutningsvis såldes 9,05 miljoner iPodar under kvartalet. Det är en minskning med elva procent jämfört med samma period förra året, vilket å andra sidan var väntat om man tar hänsyn till framgångarna för iPhone och iPad.

Ser man till den så kallade ”kassan” fortsätter den att växa. Apple har tillgångar på sammanlagt 75,2 miljarder dollar, varav 11,3 miljarder dollar i kontanter.

Läs mer i Apples pressmeddelande och hos våra amerikanska kollegor.