Nätverksadministratören Eric J. Smith på Bucknell University i Pennsylvania, USA, har publicerat en 19-sidig rapport som väcker frågor om hur det egentligen står till med den personliga integriteten i Apples iOS.

Smith har nämligen undersökt 57 populära iPhoneprogram och upptäckt att två tredjedelar av dem skickar information om användarnamn och UDID (Unique Device Identifier) vidare i klartext. I kombination med påslagen gps-funktion är det alltså fullt möjligt för illasinnade utvecklare att ha full koll på var du befinner dig. Denna information skulle i sin tur kunna föras vidare till annonsörer, svartsjuka makar, industrispioner eller kronofogden, konstaterar Smith.


Tredjepartsprogram från App Store skickar ofta såväl UDID som användarnamn i klartext.

Ett annat orosmoment är att tredjepartsprogram ofta använder sig av cookies som placeras i programmappen istället för i Safarimappen. Därmed är enda sättet att bli av med dem att radera programmet som sådant.

Ett exempel som anges är den officiella appen för ABC News. Här har man dessutom satt livslängden på ”kakan” till inte mindre än tjugo år.