Att Kina är en av världens största producenter av piratkopior känner de flesta redan till. Ända sedan Apple släppte den första iPodmodellen har företaget varit måltavla för obskyra kinesiska kopior av skiftande kvalitet. Vi har under åren sett otaliga försök att kopiera både iPhone och iPad.

När MacWorld hörde talas om att det släppts en näst intill perfekt kopia av iPhone 4 bestämde vi oss för att undersöka saken närmare. Vi begav oss till den lilla handelsstaden Mae Sai i norra Thailand, som är en handelsportal för piratkopior i regionen.

I Mae Sai går det att köpa piratkopior av i stort sett allting från mobiltelefoner, dvd-filmer, kläder och parfymer. Produkterna smugglas obehindrat från Kina genom Burma och sedan in till Thailand.

Det tog inte lång tid innan vi hittade vad vi letade efter, en Air Phone No 4. Vi förundras över att tillverkaren valt att ge den ett unikt namn trots att varenda liten detalj på utsidan är kopierad från iPhone 4. Det känns lite som om det skulle kvitta om den hette iPhone 4 eller inte, plagiatet är uppenbart.

Vi slog dock till och köpte Air Phone till ett pris av 3 500 baht (cirka 800 kronor). I priset ingår en laddare med usb-anslutning och ett par hörlurar av mycket tvivelaktig kvalitet.