Varje år genomför IBM en studie som granskar säkerheten hos olika datorföretag. Studien som går under namnet IBM X-Force har studerat 4 396 olika säkerhetsbrister som upptäckts under det första halvåret i år.

I studien som släpptes i förra veckan går det att läsa följande om Apple:

– Apple behåller även i år sin position som företaget med flest säkerhetsbrister. Apple stod för inte mindre än fyra procent av alla säkerhetsbrister under den aktuella perioden, skriver IBM i studien.

Apple toppade listan även förra året och Microsoft hamnade då på en tredjeplats. I år har Microsoft intagit andraplatsen efter Apple.

Studien visar även att Linux hade flest säkerhetshål under den första hälften av 2010. Det betyder dock inte att det är det minst säkra operativsystemet eftersom Microsofts säkerhetshål var av mer allvarlig karaktär.

– Bland operativsystem visade Linux upp flest rapporterade säkerhetsbrister följt av Apples operativsystem. Räknar vi dock endast säkerhetsbrister som klassats som kritiska och allvarliga så står Microsoft för hela 73 procent av alla rapporterade säkerhetsbrister, står det i IBMs studie.

Studien visar även att antalet rapporterade säkerhetsbrister ökat markant jämfört med tidigare. Under det första halvåret i år har antalet rapporterade säkerhetsbrister ökar med 36 procent jämfört med samma period i fjol.

IDG News