När det kommer till webbläsare hör man sällan talas om termen SSB, site-specific Browser. Alltså en webbläsare som är kopplad till en specifik internetsida. Fluid är just precis en sådan. Programmet låter dig skapa applikationer som egentligen är webbläsare knutna till den sida du väljer att binda dem till.

Konceptet är lovande, möjligheterna en applikation erbjuder är långt fler än vad ett webbläsarfönster eller en webbläsartab kan erbjuda. Speciellt när det gäller saker man kollar ofta, till exempel sin mail eller sin facebookchatt. Vissa hemsidor, som ­Twitter, har redan ett antal applikationer ­dedikerade till sig men det finns många sidor som saknar det.

Om du till exempel inte tycker att det finns någon mailklient som kan matcha Gmails webbgränssnitt är Fluid precis vad du letar efter. Det ger dig även möjligheten att ge webbaserade program som Google Docs en fast plats i din dock. Något som kan komma väl till pass när man jobbar mer och mer i molnet. I följande guide lär du dig bemästra Fluid till fullo, sedan är det bara internet som begränsar dig.

Bekanta dig med Fluid
Först börjar du med att ladda ner installationsfilen från fluidapp.com och köra den. Flytta sedan programmet till valfri plats förslagsvis i programmappen och starta det. Nu kan du bekanta dig lite med programmet. Något som inte tar alltför lång tid då Fluid är en väldigt simpel applikation. Det första som händer när du startar programmet är att du möts av ett litet fönster som låter dig skapa applikationer av hemsidor.

Skapa en ny applikation Vidare till själva funktionen med programmet. Fluid låter dig göra applikationer av olika hemsidor. I fönstret du får upp när du startar programmet fyller du i hemsidans url samt namnet du vill att applikationen ska ha. Du har även möjlighet att välja var på datorn applikationen ska sparas och vilken ikon den ska ha. Som standard inställning får applikationen hemsidans favicon, den ikon som visas till vänster i webbläsarens adressfält.

Hantera din applikation Nu när du väl har skapat din applikation kan du börja ta dig en närmare titt på anpassningsmöjligheterna. Du kommer åt inställningarna via menyraden eller genom att trycka cmd-. Här kan du ändra utseende, skapa genvägar och göra de alla vanliga säkerhetsinställningar en webbläsare brukar låta dig göra. En intressant inställning finns under rubriken Advanced. Där kan du ställa in vilka hemsidor du ska kunna surfa till i applikationen.

Fluid och Userscripts Trots att Fluid är en relativt enkel webbläsare stödjer den userscripts från start. Userscripts låter dig förbättra hemsidor genom att lägga till saker du tycker saknas. Den funktionen gömmer sig i den lilla symbolen som ser ut som en pappersrulle, nästan längst till höger i menyraden. Där klickar du på Browse Userscripts.org, på den hemsidan kan du hitta och installera alla möjliga olika förbättringar till dina favoritsidor.

Skapa snabbgenvägar Fluid låter dig även skapa genvägar till olika hemsidor på ett enkelt sätt. Under rubriken shortcuts på inställningspanelen hittar du alla möjliga färdiggjorda bokstavskombinationer som fungerar som genvägar i addressfältet. Genom att till exempel skriva tu i Fluids adressfält kommer jag till twitter.com. Självklart är det här helt anpassningsbart och du kan skriva in precis vad du vill och vart det ska leda dig.

Placera applikationen där du vill Slutligen låter fluid dig välja var någonstans applikationen ska synas. Det man är van vid som Mac-användare är att ha program i docken eller menyraden. Fluid är inget undantag. Under applikationens namn i menyraden hittar du två alternativ. Det första, convert to menuextra SSB, gör att applikationen lägger sig i menyraden, det andra convert to embedded SSB, gör att applikationen lägger sig som datorns skrivbord.