Har du ingen Mac sedan tidigare och vill pröva på, ska du välja en Mac med Intel-processor, alltså de som vi här klassar som ”modern”. Då får du prestanda som är tillräckligt bra för att ge en normal uppfattning om hur OS X fungerar. Du kan köra OS X 10.6 och behöver inte tänka på så många undantag och regler. Dessutom kan du fortsätta köra Windows i Bootcamp ifall du behöver det.

PowerPC-Macar har en äldre teknik och Apple slutade tillverka dem redan 2006. Undvik generellt dem såvida du inte har särskilda krav, till exempel att du kör gamla program, exempelvis Adobe CS2 som måste emuleras på en Intel-Mac och därför är extra långsamt.

 • Sikta på Intel-Macar med Core 2 Duo-processorer som är snabbare än de första Core Duo-processorerna samt kan köra 64-bitarsläge i OS X 10.5 och 10.6.
 • Minimum 1 gigabyte internminne för moderna uppgifter. Gärna två gigabyte och särskilt då med OS X 10.6 och Intel-Macar. Många äldre Macar har sålts med 256 eller 512 megabyte vilket innebär att Macen blir långsammare än nödvändigt.
 • En ny hårddisk är ett sätt att pigga upp en äldre Mac. Det ger också större driftsäkerhet eftersom en hårddisk som snurrat några år helt enkelt är sliten.
 • Räkna med tillägg. Tänk på att sådana här uppigganden kostar pengar och väg in den kostnaden i kalkylen. Kanske är det bättre att köpa en nyare och dyrare Mac från början?
 • Jämför alltid priser med vad en ny kostar. Det sällan värt att betala mer än hälften av vad en ny Mac kostar.
 • Sunt förnuft räcker långt. Ingår program, se till att du får originalskivor och licensinformation också.

Intel-Macar kan köra senaste OS X 10.6 och här kan du göra det enkelt för dig på en gång och köpa licensen för de cirka 300 kronor den kostar. Då har du din Mac så modern som möjligt och du får en skiva som kan starta Macen vid krångel. Högsta OS X-versionen för PowerPC-Macar är:

 • 10.3.9 för G3-Macar som saknar Firewire
 • 10.4.11 för G3-Macar som har Firewire
 • 10.4.11 för G4-Macar med klockfrekvens under 867 MHz
 • 10.5.8 för G4-Macar med klockfrekvens på 867 MHz och snabbare
 • 10.5.8 för Macar med G5-processor
 • PowerPC-Macar kan inte köra 10.6 och nyare då dessa versioner är helt anpassade till Intel-processorer

Ifall en separat köpversion av 10.4 eller 10.5 ingår i priset ökar det värdet på datorn. Dessa skivor är eftertraktade för just äldre PowerPC-Macar då de inte längre säljs direkt av Apple.

Begär att du får med originalskivorna med OS X på så att du själv kan installera om, laga och reparera system och filkatalog när det uppstår problem. Att dessa saknas tyder på att ägaren varit slarvig eller rent av stulit datorn. Vi får många frågor om begagnade Macar som saknar dessa skivor och när det blir krångel är man fast. Då måste man få tag på en installerbar version av Mac OS och det kan bli dyrt och svårt ifall det handlar om en äldre Mac som kräver just OS X 10.4 och 10.5.

Så identifierar du Macen
Många annonser anger endast typen av Mac och en klockfrekvens. Men det kan skilja sig rejält ifråga om grafikkort, processortyp och sådana detaljer som usb 1.1 eller usb 2.0 som gör ett köp mycket bättre än ett annat. Med programmet Systeminformation finns det under Maskinvaruöversikten en modellbeteckning som namnger själva hårdvaran. Till exempel ”PowerMac 7,3”. Vi använder detta flitigt i artikeln för att peka ut modeller som är bättre eller sämre.

Erfarna säljare anger denna beteckning i annonsen. Genom programmet Mactracker, www.mactracker.ca och dess sökfunktion kan du snabbt hitta vilken Mac-modell det rör sig om. Programmet är en databas som talar om vilka möjligheter och begränsningar som finns hos varje Mac, till exempel grafikkort, vilken anslutning det är till hårddisken, hur mycket och vilken typ av interminne och så vidare.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning

Fakta

Jag har veteranmac och en gammal arbetshäst, en Powerbook G4 ”Titan” med 1 gigabyte internminne och processor på 800 MHz. OS X 10.4.11 flyter på finemang på denna apparat som idag är min extra skriv- och surfmaskin. Fast detta med surfande börjar jag ge upp eftersom ett kliv in på exempelvis www.aftonbladet.se kör datorn i botten. All processorkraft går åt, datorn blir väldigt varm och surfandet blir ofta en plåga.
Förklaringen är Adobes Flash som inte alls fungerar effektivt på äldre Macar med PowerPC-processor. All reklam och innehåll med Flash gör att vissa sidor i praktiken inte går att besöka med den datorn. Lösningen är Click-to-Flash, clicktoflash.com, en plug-in till Safari som blockerar Flash. Du väljer själv ifall Flash ska aktiveras och köras.

Detta hjälper långt men inte hela vägen eftersom vissa sidor kräver Flash för att fungera och då är det ibland stopp oavsett vad. Jag har också en Powermac G5 med dubbla processorer på 2 GHz. Dessa klarar av moderna webbsidor men inte utan protester. Efter en stund blir Flash-innehåll så pass segt att animationer och filmsnuttar blir till ryckiga stillbildsekvenser. Då måste jag starta om Safari och så orkar den med en halvtimme till.

Därför duger inte en äldre Mac med PowerPC-processor hela vägen för webben. Är det en PowerPC-mac med singelprocessor och under 1 GHz är det också närmast kört med mycket av det moderna innehållet på webben. Men den duger fortfarande till mycket annat.

Det finns många knep att ta till som gör det enklare för dig och för köparen. Till att börja med ska du skicka med OS X-skivorna och har du en nyare OS X-version än vad som följde med datorn, skicka med den skivan också. Det är ärligast. Ange i annonsen vilken modellbeteckning och grundläggande fakta som processor, så att köparen lätt kan identifiera modellen.

Formatera hårddisken och använd säkerhetsalternativet ”överskrivning med nollor”. Processen tar flera timmar men du vinner på det genom ingen kan återskapa dina gamla filer. Dessutom felsöker processen hårddisken efter dåliga block. En vanlig formatering raderar ingenting på hårddisken utan all information finns kvar, fullt läsbar med dataräddningsprogram.

Installera OS X på den nu formaterade och tomma hårddisken. Efteråt, när Macen ska starta om eller precis har startat om håller du ned musknappen för att mata ut OS X-skivan. Sedan stänger du av Macen med strömbrytaren i fem sekunder. När köparen sedan startar Macen första gången får han eller hon själv fylla i sina uppgifter och skapa användare. Du slipper helt problemet med att gammal användarinfo ligger kvar.