Lagom till säljstarten av iPhone 4 i de nordiska länderna valde Verdens Gang, Norges största dagstidning, att genomföra ett test för att se om Apples nya mobil utmärker sig negativt vad gäller mottagningen.

Tidningens utsände begav sig till Østmarka, ett område där Telenors mottagning är som allra sämst. Sedan ringde man upp en kollega från ett antal populära mobiler. (Förutom iPhone 4 var det iPhone 3GS, HTC Wildfire och Nokia E71).

Resultatet visade att samtliga mobiler fungerade att ringa med, även om mottagningen var nere på en stapel. Gjorde man det så kallade dödsgreppet (”grip of death”) försvann emellertid den sista stapeln på samtliga fyra mobiler.


Håller man mobilen så här och klämmer riktigt hårt i minst tio sekunder kan mottagningen försvinna i områden med dålig täckning. Allt fler rapporter tyder på att problemet är långt i från unikt för iPhone 4.

Tidningens slutsats är att iPhone 4 inte har bättre eller sämre mottagning än övriga testade mobiler. Däremot kunde man konstatera att Apples nya mobil var den enda man kunde surfa med ute i ödemarken.

VG:s samarbetspartner Amobil har även gjort ett grundligt test av iPhone 4 utan att kunna hitta något som tyder på en felkonstruktion.

Den troliga orsaken till mottagningsproblemen är att amerikanska AT&T:s mobilnät inte riktigt håller måttet. I Norden har vi betydligt mer robusta nät, så det lär inte vara något större bekymmer här.

Uppdatering 31 juli:

Visserligen har det endast gått ett knappt dygn sedan iPhone 4 började säljas här, men än så länge har det inte kommit några rapporter om tappade samtal från de svenska användarna.