I fredags höll Apple en presskonferens där företaget förklarade problemen med antennen i iPhone 4. Enligt Steve Jobs dras alla smartphone med samma problem, och det är inget som är unikt för iPhone 4.

Under presskonferensen visade Steve Jobs upp videoklipp med smartphones från Nokia, Blackberry (Research in Motion) och HTC. Videoklippen visade att när användare håller dessa telefoner på ett visst sätt så försvinner signalstyrkan även på dessa tillverkares modeller.

Det dröjde inte länge innan de tre mobiltelefontillverkarna röt tillbaka mot Apple och uttalade stark kritik mot Apples försök att dra in deras produkter i iPhone 4s antennproblem.

– Apples försök att dra in Blackberry i dess självförvållade fiasko är helt oacceptabelt. Reasearch in Motion är världsledande inom mobilantenner och har framgångsrikt utvecklat antenner i över 20 år. Under den tiden har vi undvikit lösningar som den Apple använt på iPhone 4, just på grund av risken för tappade samtal, uppger Research in Motions Jim Balsillie och Mike Lazaridis till Crackberry.

Nokia var heller inte sena på att möta Apples påståenden.

– Utformning av antenner är ett mycket komplicerat område och har varit en av Nokias största bedrifter under årtionden. Nokia var först med att lansera en intern antenn med telefonen Nokia 8810 som släpptes redan 1998. Nokia har lagt ned tusentals mantimmar för att ta reda på hur användarna håller sina telefoner och för att på så sätt undvika problem med störningar. Vi prioriterar alltid funktion före form om de båda någonsin är i konflikt, uppger Nokia till Engagdet.

Även HTC, vars Droid Eris enligt Apples demonstration hade sämst signalstyrka, gav ett långt utlåtande till Pocket-lint där företaget hävdar att endast 0,016 procent av användarna klagat på dålig mottagning. HTC påpekar att 0.55 procent av iPhone 4-användarna klagat på dålig signalstyrka, vilket är rejält mycket högre enligt HTC.

Apple har inte gjort några flera uttalanden sedan företagets presskonferens i fredags. Apple valde då att erbjuda existerande och framtida kunder ett gratis gummifodral som ska minska problemet. Erbjudandet gäller fram till den 30 september, efter det kommer Apple att utvärdera situationen.