Under fredagskvällen höll Apple en uppmärksammad presskonferens angående det som i media döpts till "Antennagate", alltså de eventuella problemen kring mottagningen i nya iPhone 4.

Apples vd Steve Jobs gick till hårt motangrepp mot media som han mer eller mindre ansåg skapat en storm i ett vattenglas. Det visar sig nämligen att "endast" 0,55 procent av de tre miljoner köparna har hört av sig gällande mottagningsproblem.

Ser man till hur många av AT&T:s kunder som lämnat tillbaka sin nyinköpta iPhone 4 är siffran 1,7 procent, vilket kan jämföras med 6 procent för föregångaren iPhone 3GS under motsvarande tidsperiod.


För att åstadkomma de omtalade mottagningsproblemen krävs att man klämmer ordentligt med vänster hand.

Steve Jobs medgav visserligen att antalet brutna samtal från iPhone 4 är marginellt högre än för föregångarna, men detta beror troligtvis på att färre har skaffat skyddsfodral. Enligt Apples siffror har 80 procent av användarna med iPhone 3GS ett fodral, medan motsvarande siffra för iPhone 4 är 20 procent.

Apples lösning på "problemet" är sålunda att erbjuda alla som köper iPhone 4 innan den 30 september ett gratis skyddsfodral. Antingen Apples egna "bumper" eller ett fodral från tredjepartstillverkare. De som redan hunnit köpa ett fodral till mobilen kan få pengarna tillbaka.

Den som inte nöjer sig med ett gratis fodral kan lämna tillbaka sin iPhone inom 30 dagar och få alla pengar tillbaka. (Några extra avgifter i form av "restocking fee" förekommer ej).

Under torsdagen skickade Apple ut en mindre uppdatering av iOS som ändrar visningen av signalstyrkan. Därmed får man en mer pålitlig bild av de faktiska mottagningsförhållandena.

Steve Jobs lovade även att de mindre uppmärksammade problemen med avståndssensorn ska åtgärdas i en kommande uppdatering av iOS.

Den som vill ha mer kött på benen hänvisas till en ny sida på Apples webbplats. Där kan man bland annat se att andra mobiler som Blackberry Bold 9700, HTC Droid Eris och Samsung Omnia II har liknande mottagningsproblem om man håller på "fel sätt".

Den som vill se Steve Jobs presentation i sin helhet kan göra det här.