1. Lika fantastisk som skärmen är i fråga om bildkvalitet, färger och betraktningsvinkel, är den på att dra till sig fingeravtryck och annat klet. Apple snackar om fettavstötande ytskikt, men om detta är fettavstötande tror jag bestämt att utan den ytan så hade iPad fungerat som bantningsmaskin. Mikrofibertrasa i fickan eller väskan är närmast ett måste för dem som inte gillar att gnugga med skjortärmen.

Förvänta dig besvikna barn om de hittar denna under granen istället för en iPad.

2. iPad fullkomligt slaktar allt vad bärbara videospelare heter. Bäva månde Sony, Panasonic och alla andra tillverkare av dessa apparater – förutom kunder som enbart är ute efter film (och står ut med att ta med sig en massa dvd:er) lär det inte finnas många argument mot att byta upp sig till en iPad istället. När du sedan för ett par tior extra får ett program med vilket du kan strömma alla dina filmer och tv-serier direkt från Macen utan att behöva konvertera till iTunes-vänligt format är saken biff.

3. Utan ett externt tangentbord är det varken svårigheter att skriva på det virtuella (det går faktiskt utmärkt) eller problem att placera iPad i knät eller mot ett bord (och tillbehör som Apples egna fodral gör detta ännu enklare) som sätter käppar i hjulen för att ägna en lång stund åt att skriva. Istället rör det sig helt enkelt om dålig ergonomi.

Bättre än iPad om allt du vill är att läsa en bok på bussen.

4. iPad är faktiskt inte alls någon bra ersättare till en klassisk pocket-roman för dem som gillar att ha med sig en bok när de pendlar eller annat – visst “slipper” du ha bokhyllan full av böcker, men det kan du även få om du lånar på biblioteket, och nackdelen med iPad är att den är betydligt större och tyngre än vanliga pocketböcker. Och om du glömmer ditt senaste Pocket Shop-inköp på bussen är det inte en riktigt lika stor förlust som om du glömmer din iPad...

Appar utvecklade för iPhone funkar visserligen, men det är inte vidare kul att köra dem.

5. När Apple presenterade iPad och lovade att nästan alla program på App Store skulle fungera även på iPads större skärm så var det förmodligen för att inte skrämma folk. Under en månads testande kan jag räkna antalet tillfällen då jag kört andra iPhone-program än spel på paddan på ena handens fingrar. Spel funkar dock riktigt bra – det gick ju trots allt rätt bra att spela Nintendo-spel på gamla 14-tums tjock-tv när det begav sig.