Momenten är många när du ska in i en aluminium-iMac och byta hårddisk. Men det hela kan genomföras av en person med 20-tummaren. 24-tummaren lär behöva två personer. Utrustningen du behöver:

  • Mejslar, Phillips #1, Torx T6, T8 och eventuellt T10.
  • Sugkoppar för att lyfta glaset.
  • Tryckluft på burk för att blåsa bort damm samt glasögonputsduk. Tryckluft finns bland annat på Clas Ohlson.
  • Rena handskar, tejp (vanlig och dubbelhäftande). Plastverktyg för att separera kontakter rekommenderas också.
  • En ny 3,5-tums sata-hårddisk.

Denna guide gäller alu-iMacarna från 2007 men stämmer i stort med alla alu-iMacar i storleken 20- och 24-tum. Äldre vita iMacar och nyare 21,5- och 27-tummare kräver andra metoder för att nå hårddisken. Vill du ha fler guider finns det på www.korta.nu/ifixitimac. Deras guide var till stor hjälp här.

1. Ändan uppåt, skärmen nedåt
Lägg först ett skyddande underlag på bordet så att du inte repar skärmglaset. Till exempel det plasthölje som följer med iMacen i kartongen eller ett rent lakan. Vänd sedan iMacen framstupa så att du kommer åt undersidan. Ett tips är att vädra och dammsuga rummet någon timme innan du börjar då det minskar dammet som kan bli riktigt störande. Passa även på att grovputsa iMacen från smuts och fingeravtryck.

2. Bort med minnesluckan
Första skruven är luckan som sitter för minneskretsarna. Skruven är en #1 Phillips-stjärnmejsel och skruven hänger ihop med luckan. Sitter luckan fast kan du pröva med att böja till ett gem, kroka tag i ett av lufthålen och dra utåt. Lägg undan luckan med skruv då den ska tillbaka sist av allt. Troligtvis är iMacen bra dammig runt minneskretsarna, men vänta med att blåsa rent dammet tills senare så att inte städningen är förgäves!

3. Fäst sugkopparna på glaset
Vänd iMacen med glaset uppåt. Lägg skyddet åt sidan, fast nära. Glaset sitter fast med magneter och kan lyftas loss med sugkoppar. Det finns särskilda sugkoppar för detta eller också kan du som vi köra med badrumskrokar, här köpta på Clas Ohlson. Modellen är ”VacLoc” för 49 kronor/3-pack. De har nog med sugkraft för att lyfta glaset. Placera dem i varsitt hörn där du putsar rent glaset så att sugkopparna fäster ordentligt.

4. Lyft loss frontglaset
Lyft rakt upp genom att lirka fingrarna runt krokarna. Försök inte böja då det finns positionskänsliga pinnar på undersidan. Själva glaset är inte tungt utan det är magneterna som ger den känslan. Lägg försiktigt glaset på skyddsunderlaget. OBS! Är underlaget dammigt eller smutsigt får du problem senare med skräp som innanför glaset. Ett alternativt underlag är köksskumgummi som används som underlag för bestick och liknande.

5. Frontplåtens skruvar
Det sitter 12 skruvar runt om som håller fast frontplåten. Fyra av dem är längre och sitter i underkanten. Övriga åtta är kortare. På 24-tummaren är det tre sorters skruvar, så anteckna gärna var de sitter. Mejseln du ska använda är en Torx T8. Detta gör du med iMacen upprest till stående position eller så låter du den ligga ned, förslagsvis med toppen vänd mot dig.

6. Husmorstips på vägen
Nu är det inte så många skruvmoment och saker som ska lossas på iMacen. Är du ändå orolig och rädd för att skruvar ska försvinna – det händer även den bäste – kan du lägga dem i en kopp och använda en ny kopp inför varje moment där det lossas skruvar. Vill du vara riktigt ordentlig, använd engångsmuggar där du med penna skriver upp vilket moment i guiden skruvarna kommer ifrån. Om du tar en lång paus rekommenderas detta.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning