Att ha ett datorfodral till sin dator för att skydda den från repor och smällar är naturligtvis viktigt. I butikerna finns ett stort utbud av fodral i olika modeller, material, färger och mönster att välja mellan. Men varför inte göra ditt eget personliga fodral i stället? Det är inte speciellt svårt om du följer beskrivningen! Välj tyg och dekorera det som du tycker passar just dig!

Material
Du behöver:
- bomullstyg, ca 80 cm, i två olika färger/mönster
- fleecetyg, ca 80 cm
- kardborreband, 10 cm
- symaskin
- mönsterpapper eller ihoptejpade ark
- tråd, nålar, sax, penna, måttband eller linjal

Gör ett mönster
Skissen nedan är gjord efter en dator med måtten 23x33 cm och tjockleken 2 cm. Mät storleken på din dator och anpassa skissens mått efter måtten på just din dator. Du ska lägga till 3 cm där det står, oavsett storleken på din dator. Det är bla lite extra tyg till sömsmånen (det tyg som viks in när du syr ihop tygerna). Lockets mått och form kan naturligtvis anpassas efter eget tycke och smak.
Rita upp din skiss på ett stort mönsterpapper eller tejpa ihop A4-papper om du inte har ett stort. Klipp ut ditt mönster och placera det på tyget.

Rita av och klipp ut
 Rita av mönstret på de olika tygerna, ett i taget. Klipp ut delarna. Sy med sicksack-söm ett varv runt delarna om du valt ett tyg som lätt repar upp sig.

Nåla ihop delarna
Lägg tygerna på varandra. Lägg bomullstygerna räta mot räta (räta=tygens ”fina” sida) och fleecen underst. Se till att tygerna har samma form. Om de inte har det kan du klippa lite i kanterna så att bitarna exakt lika stora. Sätt gärna några nålar här och där så att tygerna hålls ihop och inte glider isär från varandra.

Sy ihop delarna
Sy ihop tygerna med en raksöm (eller overlocksöm) längs långsidorna och locket, cirka en cm från kanten. Lämna hela kortsidan öppen för att fodralet sedan ska kunna vändas.

Vänd ut och in
 Vänd fodralet ut och in så att rätsidorna kommer utåt. Nu ska den öppna kortsidan sys igen. Vik in tygerna från båda sidor, cirka en cm och nåla ihop.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning