Som Steve Jobs förklarade under iPad-lanseringen har Apple nu blivit ett företag som främst sysslar med mobila enheter. Det syns inte minst på de senaste årens sålda datorer. Apples försäljning av bärbara datorer har sedan 2005 ökat med mer än 300 procent.

Det som revolutionerat Apples försäljningssiffror de senaste åren är i­Phone och allt iPhone-relaterat som företaget säljer. Det ska bli intressant att se nästa års siffror och vad iPaden kommer bidra med.

När det kommer till den här marknaden är Windows klart dominant och så har det sett ut de senaste åren. Siffrorna har inte ändrats mycket men framtiden är oviss. Med tanke på Windows Vistas misslyckande kommer marknaden öppnas upp mer och mer för Mac OS X.

Apple har haft sina motgångar genom historien men 2004 kom ett uppsving. Företaget revulotionerade musikmarknaden med både iPod Mini och iTunes Music Store och på den vägen är det. Idag är företaget en välsmord framgångsmaskin som inte ser ut att dra ner på tempot.

Även om det kan verka som att Apple ligger en bit efter sina konkurrenter får man inte glömma att titta på prognoserna. Trots den ekonomiska krisen går Apple bättre än någonsin och 2010 beräknas omsättningen öka med cirka 40 procent.

Vinstmarginal är Apples starka sida, där spöar företaget jätten IBM ordentligt. Fortfarande är det en bit kvar till Google och Microsoft men 2010 kommer bli ett bra år för Apple, så vänta med spänning på nästa års siffror.

Den första iPhonemodellen släpptes 2007, redan tre år senare har Apple 16 procent av smartphone-marknaden. Företaget är på väg att gå om RIM och deras flaggskepp Blackberry. Även om det verkar långt kvar till jätten Nokia är det viktigt att tänka på hur många fler modeller Nokia tillverkar.

När det kommer till internettrafik från mobila enheter är iPhone- och iPod Touch-användare är klart bäst i världen. Intressant är att det än så länge är fler som surfar med iPod Touch än som surfar med Android.