Toni Sacconaghi på analysföretaget Bernstein Research uppgav igår att ett fullt återkallande av iPhone 4 är mycket osannolikt. Skulle det emellertid inträffa skulle det teoretiskt sett kosta Apple 1,5 miljarder dollar (cirka 11 miljarder kronor).

Toni Sacconaghi bygger sina beräkningar på sex miljoner sålda eller tillverkade iPhone 4 och en kostnad på 250 dollar per utbytt telefon. En annan lösning vore att reparera telefonerna i butik för en kostnad av cirka 75 dollar per telefon.

Den billigaste lösningen för Apple vore enligt Toni Sacconaghi att företaget ger kunderna den gummilist som säljs som tillbehör för iPhone 4. Den kostar till kund 29 dollar men tillverkningskostnaden är endast cirka en dollar.

– Apples ökade attityd av hybris gentemot sina kunder kan slå tillbaka mot företaget, säger Toni Sacconaghi till Appleinsider.

Toni Sacconaghi tror att Apples försök att spela ned problemen med iPhone 4 kan ge negativa intryck bland företagets kunder i ett längre perspektiv. Något som han tror kan bli början på en nedgång från företagets enorma framgångar de senaste åren.

En annan analytiker, Gene Munster vid analysföretaget Piper Jaffray, uppskattar att en lösning på problemet med iPhone 4 kommer att kosta Apple cirka en procent av företagets rörelseresultat.

Gene Munster uppger att eftersom endast cirka 25 procent av kunderna rapporterat problem med iPhone 4 så kan Apple välja att vädra ut stormen genom att inte göra någonting.

Apples aktiekurs föll med 2,13 procent när den amerikanska börsen stängde under tisdagen.