iPhone 4 är definitivt inte bara en liten uppgradering som steget från iPhone 3G till föregångaren 3GS var – den här gången är det en helt ny design, nya materialval och framför allt även ny hårdvara som möter oss. Designen har blivit minimalistiskt stram och matchar nu de övriga Apple-produkterna mycket bättre. Borta är den bulliga formen på baksida av plast – istället har iPhone 4 en industriell design med två glasskivor och ett smalt band av rostfritt stål mellan sig. iPhone 4 är tunnare än sin föregångare och kvalar nu in på imponerande 0,93 cm och är enligt Apple den tunnaste smartphonen på marknaden.

Stram industriell design som andas lyx

Det första intrycket när vi håller i iPhone 4 är att den känns riktigt lyxig och välbyggd. Dessutom känns den mycket tyngre än iPhone 3GS, trots att den i själva verket bara ökat i vikt med 2 gram. Det finns inget som kan knarra eller lossna, iPhone 4 är en massiv elegant skapelse i glas och rostfritt stål som nästan är mer av ett konstföremål. Den kantigare designen gör att telefonen inte ligger lika bra i handen som iPhone 3GS, men är smidigare att ha i fickan.

Även om glaset är behandlat så att det fått en smuts- och fettavstötande yta så blir det mycket fingeravtryck på den, i synnerhet eftersom hela baksidan är i glas, ett sätt att snabbt känna igen iPhone 4-ägare lär bli att de har en putsduk i fickan. Trots att den är halare och vi hela tiden är rädda för att tappa den kan vi inte annat än älska den minimalistiska designen. Det är så här en mobil ska se ut!

Det rostfria bandet mellan glasskivorna är en del av chassiet och utgör även telefonens antenner. Bandet är delat, åtskiljda av små svarta skarvar, och varje del fungerar som antenn för telefonen, WiFi, bluetooth och GPS.


En magisk skönhet!


Knapparna är distinkta och helt i metall.

Knapparna på sidorna är i metall och känns distinkta, glädjande nog är även reglaget för tyst läge lite trögare och faller inte ner av sig själv – något många iPhone 3GS-ägare svurit över.


En av de stora nyheterna är kameran som fått sällskap av en LED-blixt.

Kameran har fått en större lins och sällskap av en LED-blixt. På framsidan finns en enklare kamera för FaceTime-samtal.

Simkortshållaren har flyttat till högra sidan av telefonen och är nu av typen Micro-SIM, en mindre version av de SIM-kort som i dag är standard i de flesta mobiltelefoner. Tyvärr har alla svenska operatörer i dagsläget inte Micro-SIM, kan din operatör inte byta till ett sådant kan du bli tvungen att klippa till ditt befintliga simkort för att få det att passa. Som tur är så är det inte särskilt svårt alls - en guide till det och mall hittar du till exempel här.

En fråga många ställer sig är givetvis hur hållbar denna extrema design är – något vi av naturliga skäl inte kunnat hårdtesta. Glaset som täcker merparten av telefonen är specialbehandlat och ska vara 30 gånger starkare än de plastskärmar som är vanliga på andra mobiltelefoner.

Glaset är mycket reptåligt och även i viss mån flexibelt, det används till och med i militära helikoptrar och är helt enkelt ett riktigt hightech-glas. Styrkan i glaset är reptåligheten, men skarpa hårda slag kan vara förödande. Ett oturligt fall från ett bord ner på ett betonggolv, eller ännu värre - någon ojämn stenyta, kan innebära att glaset splittras fullständigt – helt beroende på hur telefonen landar.

Vi har redan fått in en rapport från en olycklig läsare vars iPhone 4 låg i en handduk och föll ca 10 cm ner på en mossbelagd sten – detta resulterade i spräckt glas. Vet du med dig att du är otursförföljd eller fumlig rekommenderas ett bra skal till din iPhone, eller kanske Apples egna alternativ (länk). Den som vill se hur det kan gå till när en iPhone 4 får stryk kan kolla på YouTube där det finns många klipp där iPhone 4 slängs i backen för att se vad som händer med den (varning för starka bilder):

Oooootrolig skärm!
Även om utsidan imponerar stort är det inget mot insidan, Apple har inte legat på latsidan utan maxat iPhone fullt ut. Det första vi slås av är hur otroligt skarp den nya Retina-skärmen är. Löjligt skarp faktiskt, det finns överhuvudtaget inget liknade. Pixlarna syns inte ens och varenda detalj är knivskarp utan antydan till pixlighet. De vi visat skärmen för har reagerat med att säga att det ser ut som det vore ett foto fastklistrat under glaset.

Inte nog med att skärmen har fyra gånger högre pixeltäthet än iPhone 3GS - som ändå får anses ha en riktigt bra skärm - upplösningen är dubbelt så hög med imponerande 960 x 640 pixlar. iPhones nya skärm bygger dessutom på samma IPS-teknik som bland annat finns i nya Apple Cinema Display och iMac. IPS ger en bättre färgåtergivning och större betraktningsvinkel. Kontrasten har trissats upp från 200:1 på iPhone 3GS till 800:1, vilket är riktigt bra för att vara en mobiltelefon. För många är nog skärmen den största nyheten med iPhone 4, och vi kan bara stämma in i hyllningskören!


iPhone 3GS till vänster och iPhone 4 till höger.


iPhone 4 till vänster och iPhone 3GS till höger. Observera även att Navigon-ikonen på iPhone 4 inte har uppdaterats till den högre upplösningen, kanterna är pixligare och texten i ikonen är grövre än texten som renderats av iOS 4 under ikonen.

Lägger vi en iPhone 3GS och iPhone 4 sida vid sida framstår iPhone 3GS som riktigt ljussvag och kontrastlös i jämförelse. Betraktningsvinkeln är mycket högre på nya iPhone 4 och färgerna är mer livliga. Svart är riktigt svart och kontrasten är hög.


iPhone 3GS och iPhone 4 sida vid sida, notera skillnaderna i betraktningsvinkel och ljusstyrka – båda skärmarna är satta på maximal ljusstyrka.

Den nya skärmen ställer krav på utvecklarna - gamla applikationer som inte uppdaterats med ny grafik anpassad till den högre upplösningen ser inte alls lika bra ut. Text som renderas av operativsystemet blir visserligen knivskarp, men grafiska element som knappar och ikoner blir pixliga när de skalas upp till dubbla storleken. Detta syns även på hemskärmen, det är stor skillnad på de nya högupplösta och de gamla ikonerna. Detaljrikedomen på de nya ikonerna är häpnande.

Skärmen är dessutom läsbar även i solljus och ligger på ungefär samma, eller lite bättre nivå som iPhone 3GS på den punkten. Den största nackdelen är nog att det är svårt att gå tillbaks till en äldre iPhone eller någon annan mobil efter att ha provat iPhone 4, alla andra skärmar känns suddiga och dåliga i jämförelse.

Nu med extra mycket fart under skalet
iPhone 4 har fått en mycket snabbare processor, inuti sitter Apples egna A4-processor som gjorde premiär i iPad. Även om Apple inte gett några specifikationer på hur snabb processorn egentligen är, det spekuleras på 1 gigahertz, så är det en klart märkbar förbättring. Snabbheten finns överallt i telefonen – oavsett om det är menyerna som rullar förbi utan minsta laggande, spelen som flyter på perfekt eller i de snabba och mjuka animationerna när vi byter mellan program som körs i bakgrunden. Programmen startar näst intill omedelbart. iPhone har inte några som helst problem att hantera HD-material, kraften finns där.

Jämför vi med en av HTC:s nya toppmodeller med Googles Android, HTC Desire, så känns den långsam trots att det sitter en snabb 1 gigahertz Snapdragon-processor i den. Något som definitivt bidrar till att göra iPhone 4 så pigg är givetvis att Apple dubblat ramminnet som nu är på 512 megabyte.

När det gäller surfande över 3G-nätet så har iPhone 4 även fått stöd för HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) där iPhone 3GS bara hade HSDPA (High Speed Download Packet Access). Detta ger teoretiska siffror på 7,2 Mbps nedströms och 5,76 Mbps uppströms när du surfar – men den verkliga hastigheten är helt och hållet beroende på din operatör och täckning.

Även det trådlösa surfandet på WiFi går mycket snabbare – iPhone 4 har stöd för 802.11n standarden över 2.4GHz-nätverk (tyvärr inget stöd för 5GHz-nätverk). Den effektiva hastigheten ligger på ungefär 9-10 Mbit/s. I snitt kan man säga att iPhone 4 läser in sidorna på ungefär halva tiden mot iPhone 3GS när du surfar på WiFi – inte illa!

Lämna kompaktkameran hemma
Kameran har blivit avsevärt vassare och är nu på 5 megapixlar och levererar bilder i 2592 x 1936 pixlar som väger in på ca 2,5 - 3 megabyte. Nu låter kanske 5 megapixlar inte så särskilt imponerande då de flesta nya smartphones idag har 8 megapixlar eller mer, men låt inte antalet megapixlar lura er! Steve Jobs har sagt att Apple inte tänker vara med på megapixelracet, då det inte automatiskt ger bättre bilder – något som verkligen stämmer. På sistone känns det som om bildkvaliteten inte blivit nämnvärt bättre i mobiltelefonerna – vi har bara fått större bilder.

I nya iPhone har Apple valt att satsa på en ny teknik med en sensor (OmniVision OV5650) som är belyst från baksidan. Istället för att klämma in fler pixlar på samma yta har sensorn blivit större och på så sätt behållit pixelstorleken som ligger på 1,75 mikrometer. Även linsen har uppgraderats. Låter det som grekiska? Det vi försöker säga är helt enkelt att det sitter en bra kamera i iPhone 4 och att de foton den presterar faktiskt slår många konkurrenter även om de kan stoltsera med fler megapixlar – iPhone 4 ligger i toppligan för mobiltelefoner och kan även mäta sig med enklare kompaktkameror utan att skämmas. Det blir riktigt bra bilder, något som ingen iPhone tidigare varit i närheten av att kunna göra anspråk på, även om 3GS var ett stort steg framåt.


Säg hej till katten Sigge som fick bli fotomodell för en kort stund. (Högupplöst version här).


Färgstark blomsterprakt på nära håll. (Högupplöst version här).


Trädgård i strålande sol. Fokus på bänkens bortersta del. (Högupplöst version här).

Vi har jämfört kamerorna i iPhone 4 och iPhone 3GS – och det råder ingen tvekan om att iPhone 4 är ett stort steg framåt, se själv på dessa jämförelsebilder:


Bild tagen med iPhone 4.


Samma motiv med iPhone 3GS.


Utsnitt ur bilderna ovan – det skiljer en hel del i detaljrikedom och skärpa mellan iPhone 4 och iPhone 3GS.


Tagen i ett halvmörkt rum. iPhone 3GS ger oss en mörk bild där det knappt går att urskilja något.


iPhone 4 aktiverar automatiskt blixten och räddar situationen.


Exempel på närbild utomhus i skuggan (iPhone 3GS).


Exempel på närbild utomhus i skuggan (iPhone 4).


Bild tagen med iPhone 3GS i besvärligt motljus.


iPhone 4 kompenserar bättre för motljuset och detaljrikedomen syns bra på t.ex. löv och buskar.

Vi har upptäckt att vitbalansen inte alltid riktigt hänger med och att en del utomhusbilder kan få en allt för blå ton. Oftast räcker det med att fokusera någon annanstans på bilden för att det ska bli rätt igen. Värre blir det med inomhusbilder i lysrörsmiljöer (eller bilder tagna med LED-blixten), som ibland blir lite gulaktiga.

Blixtlampan fungerar helt okej, men kan givetvis inte mäta sig mot en riktig blixt. Det finns ett autoläge som aktiverar blixten när ljusnivån blir allt för låg samt möjligheten att manuellt välja blixtlampa på eller av. Det går att ta helt hyfsade bilder i ett helt mörkt rum, även om LED-lampan inte kastar lika långt som en riktig blixt. Vi önskar att Apple inte hade snålat in och istället satt in en riktig Xenonblixt, men det beror antagligen på utrymmesbrist.

Digitalzoomen är – som med alla digitala zoomar – ingen idé att använda, eftersom det inte är en riktig optisk zoom får du bara sämre kvalitet i bilden när du zoomar in. Oftast är det bättre att ta bilden som vanligt och sedan beskära bilden i ett bildredigeringsverktyg och skala upp den. Absolut bäst är att ta dig närmare objektet du fotograferar.

Ytterligare en förbättring är att kameran i iPhone 4 är snabbare i starten, så risken att du missar ditt motiv på grund av det är inte särskilt stor. Även efterbehandlingen och sparandet av bilderna går snabbt, här hinner inte iPhone 3G och 3GS med.

Kameran är alltså riktigt bra, och en stor förbättring mot de tidigare modellerna av iPhone. Du kan nu lämna din lite enklare kompaktkamera hemma och använda din iPhone 4 istället. Problemen med vitbalansen är något som borde kunna åtgärdas i en uppdatering av iOS 4. Vi hade gärna sett möjligheten att göra lite manuella inställningar, något Apple inte bjuder på överhuvudtaget.

Hittills har vi bara pratat om huvudkameran på iPhone 4, men det finns ju faktiskt en enklare kamera på framsidan också – främst avsedd för FaceTime-videosamtal – som nöjer sig med VGA-upplösning. Trots den låga upplösningen fungerar den bra för att ta självporträtt för MMS eller spela in enkla videosnuttar av dig själv till din blogg – men förvänta dig inga underverk. Mer om FaceTime längre fram i testet!

Spela in i HD-upplösning

Nytt i iPhone 4 är även möjligheten att spela in video i HD-upplösning (720p). Kameran klarar detta riktigt bra, även om det släpar lite vid snabba panoreringar. Värt att påpeka är att det även går att välja fokus manuellt under videoinspelningen genom att peka på skärmen – precis som när du tar stillbilder.

Det enda vi har att anmärka på är att kameran inte autofokuserar som vi hade önskat, har du till exempel filmat i makroläge och sedan sveper upp behåller kameran fokuspunkten från makromotivet. Det krävs alltså att du manuellt sätter en ny fokuspunkt, något som ger en minuspoäng för iPhone 4 - detta är dock något Apple borde kunna åtgärda enkelt i en mjukvaruuppdatering.

Ljudupptagningen är riktigt, riktigt bra. När filmerna blir överförda till vår dator slår det oss hur skarpa och detaljrika de är. Värt att påpekas är dock att det tyvärr inte går att ladda upp ett klipp i HD-kvalitet till direkt från telefonen, oavsett om det är direkt från fotoalbumet eller via nya iMovie för iPhone (ej släppt i Sverige ännu) så komprimeras filmen för att spara på datatrafiken. Detta sker oavsett om telefonen använder sig av 3G-nätet eller WiFi.

Under våra tester kom vi fram till att det i snitt går åt cirka 80 megabyte per inspelad minut, det tillsammans med att kameran nu levererar stillbilder på 5 megapixlar gör att modellen med 16 gigabyte snabbt riskerar att bli fylld. Vår rekommendation för dig som gillar att använda kameran mycket och samtidigt ha lite musik på telefonen är att välja den större modellen med 32 gigabyte.

Mer frihet med bättre batteritid
Apple har lyckats klämma in ett större batteri samtidigt som den nya A4-processorn är strömsnålare – detta ger en efterlängtad förbättring i batteritiden. Apple påstår att iPhone 4 har upp till 40 procent bättre samtalstid än iPhone 3GS, 7 timmar istället för som tidigare 5 timmar. Vid 3G-surf är batteritiden 6 timmar och vid wifi-surf 10 timmar. Tittar man på video håller batteriet i 10 timmar och lyssnar man bara på musik är det 40 timmar som gäller. Standbytiden är 300 timmar.


Nu behöver du inte plugga in laddkabeln lika ofta, batteritiden är märkbart bättre.

Vi kan inte uttala oss närmare om batterikapaciteten då vi bara haft möjlighet att testa telefonen i ungefär en vecka – och under denna tid har vi hårdtestat de olika funktionerna, vilket givetvis snabbare tömmer ut batteriet. För att med säkerhet kunna uttala sig om batteritiden krävs övervakade labbtester.

Vår uppfattning hittills är att iPhone 4 har lite bättre batteritid än iPhone 3GS, men frågan är om den är så mycket bättre som Apple påstår. Vi kan dock notera att vi inte behöver ladda iPhone 4 på jobbet som vi behövt göra med iPhone 3GS för att ha batteri kvar sent på kvällen.

Din iPhone vet snabbt var du är
Att det finns en GPS i iPhone 4 är inget nytt, föregångarna hade också det, men däremot sitter det ett nytt GPS-chip (Broadcom BCM4750) i den - samma som i iPad 3G. När vi jämför med en iPhone 3GS märker vi att iPhone snabbare får låsning och position än vad iPhone 3GS klarar. Positioneringen verkar i de flesta fall vara mycket exaktare än den vi får med iPhone 3GS.

När vi satte oss i bilen och körde ut på slingriga landsvägar hade Navigon och iPhone 4 inga problem med att visa var vi befann oss på kartan. Under en timmes körning placerade inte gps:en oss vid sidan av vägen en enda gång. Där ska vi genast för rättvisans skull säg att det faktiskt skiljer sig åt mellan de olika navigationsapparna, till exempel har TomTom-användare haft större problem med iPhone 3GS än Navigonanvändare.

Brusreduceringen som funkar!
En av de lite mer bortglömda finesserna i nya iPhone 4 är att det på ovansidan finns en extra mikrofon som ger brusreducering när du ska samtala i bullriga miljöer eller i stark vind. Hur bra fungerar då detta? Vi blev uppmanade att göra ”toalett-testet” – under ett pågående samtal gick vi in på toaletten och spolade i toalettstolen för att sedan öppna kranarna i handfatet för fullt. Brusreduceringen tog effektivt bort det mesta av vattenspolningsljuden och motparten hade inga som helst problem att höra vad vi sade.

Vi testade även att ringa samtal i tunnelbanan, på Torsgatan i centrala Stockholm under rusningstrafiken och i bilen på motorvägen – i samtliga fall fungerade brusreduceringen perfekt och skapade illusionen av att vi satt kvar på kontoret. I ett av fallen trodde inte motparten på att vi stod på gatan mitt ute i rusningstrafiken. Riktigt bra jobbat Apple!

Smolket i glädjebägaren – antennen som inte tycker om händer

Något som däremot inte får godkänt av oss är problematiken med att telefonen tappar täckningen när det nedre vänstra hörnet täcks av handen. Detta beror på att Apple valt att integrera antennerna i den rostfria sargen som går runt telefonen. De två antenndelarna skiljs åt av cirka en millimeter svart isolering. Täcks båda halvorna samtidigt av din hand eller finger verkar det som antennen ”kortsluts”. Telefonen kan då snabbt stegvis tappa täckningen tills den helt förlorar nätverket.


Den spökande skarven mellan antennhalvorna.

Vissa användare får inte alls detta problem, medan andra får det direkt. Felet uppstår dessutom inte alltid, utan tycks ha ett samband med hur bra mottagningen är från början. Mycket beror på hur man håller telefonen – men håller man mobilen i vänster hand så är det lättare att antennskarven täcks.

Värt att notera är att även om staplarna försvinner så försämras nödvändigtvis inte samtalskvaliteten. En del användare har rapporterat att iPhone 4 tappar samtal när täckningen faller, men det är inget vi lyckats återskapa under våra tester i Stockholms innerstad och ute på landsbygden några mil från Stockholm. Staplarna kan falla ner till en enda, men samtalet håller samma kvalitet och kopplas inte ned. Något vi däremot upplevt är att surfningen i Safari kan drabbas genom att sidor slutar laddas tills mottagningen blir bättre.

En teori är att om du har en stark signalstyrka från början verkar iPhone 4 klara av att behålla täckningen, men om den redan från början är lite skakig kommer den att försvinna helt och samtal kan kopplas ned.

En annan teori är att hudfuktigheten i handen kan påverka resultatet – ju fuktigare desto värre blir det. Det går inte att komma ifrån att det känns som en konstruktionsmiss, även om det inte drabbar alla iPhoneägare.

Här är ett klipp som visar hur mottagningen försvinner när man håller i iPhone 4 på ”fel sätt”:

Apple förnekade i början att det skulle vara något fel på iPhone 4 och att användarna helt enkelt istället får hålla telefonen ”rätt” (undvika att hålla i det nedre vänstra hörnet) – alternativt köpa ett skal som täcker antennskarven eller Apples egna "bumpers" (tjockt band av gummi som sitter runt stålsargen). Detta uttalande provocerade användarna rejält, nu har Apple backat och erkänt att det finns ett fel – om än i mjukvaran.

Enligt Apple ska problemet ligga i att alla iPhones (alltså även iPhone 2G, 3G och 3GS) visar glädjesiffror för hur bra täckning telefonen har. När det i själva fallet egentligen skulle visas 2-3 staplar har telefonen visat full täckning. En ändring av detta kommer att ske i en ny version av iOS 4 som antagligen kommer släppas före den svenska releasen. Värt att notera är att detta alltså bara kommer att förändra hur vi visuellt upplever att telefonen beter sig i mobilnätet. Faktumet att mottagningen försämras när man håller i telefonen kvarstår, men enligt flera antennexperter är det inte så stort som debatten fått det att framstå – samtliga mobiltelefoner påverkas av att man håller den i handen, och som exempel har Android- och Nokia-telefoner framhävts som visar på samma beteende.

Det är alltså något som är bra att vara medveten om, men vi ser inte det som fullt så allvarligt som de första larmrapporterna. Vi har inte drabbats av tappade samtal eller försämrad samtalskvalitet under våra tester. Det är i våra ögon inte en orsak att låta bli att köpa en iPhone 4 – för det är i allt övrigt en helt fantastisk telefon.

Det är alltså inte alltid mottagningen försvinner.

Apple uppfinner videosamtalen – igen
Något som förvånat många är att Apple lyckats presentera videosamtal som något helt nytt och otroligt futuristiskt - om Steve & co helt har missat att det gått att ringa videosamtal de senaste sju åren låter vi vara osagt, men det känns inte som så stor nyhet som Apple vill påskina. Vi ringde videosamtal redan 2003 med NEC-telefoner med en videosamtalstid på en timme innan batteriet var dött (på den tiden fick man med två batterier med 3G-telefonerna). Inte så bra som med iPhone 4 och FaceTime? Nej, men det gick.

Apple kallar videosamtal för FaceTime, och det fungerar riktigt bra med några riktigt stora reservationer – först och främst måste du ha en WiFi-uppkoppling. FaceTime begränsas nämligen kraftigt av att det inte fungerar över 3G nätet. Vad värre är – du kan bara ringa FaceTime-samtal till andra iPhone 4-användare som också de måste befinna sig i ett WiFi-nät. Skulle du råka befinna dig i ett WiFi-nät som skyddas av en brandvägg kan det hända att det inte går att ringa ändå. Det gör att FaceTime i dag mest känns som en kul grej, men knappast något riktigt användbart.

Ser vi till bildkvaliteten och användbarheten när du ringer med FaceTime så får det med berömt godkänt, bildkvaliteten är god (så god den nu kan bli med en VGA-kamera) och det är enkelt att växla mellan kamerorna. På samma sätt är det ruskigt enkelt att starta ett FaceTime-samtal, ring upp din kontakt och tryck på FaceTime-ikonen så kopplas samtalet över till ett videosamtal över WiFi på bara några sekunder.

Men den stora frågan är ändå om Apple ska lyckas få oss att börja ringa videosamtal – den tjänsten har aldrig slagit igenom på riktigt hittills. Trots att tillverkare och operatörer tidigare försökt få oss att ändra våra telefonivanor. Apple har gjort ett öppet protokoll för FaceTime och hoppas att fler tillverkare hoppar på tåget. När vi kan se FaceTime över vanligt 3G-nät låter vi vara osagt, Apple säger att det krävs lite mer jobb från deras och operatörernas sida, och eftersom AT&T som är Apples samarbetspartner i USA inte är känt för att ha ett snabbt och bra fungerande nätverk kan det dröja.

Bäst av allt – iOS4
Hur bra skärmen än är, hur bra bilder kameran än kan ta och hur snabb processor det än sitter i telefonen så blir den inte bättre än sitt operativsystem. Och här ståtar iPhone 4 med Apples senaste version av iPhone OS som nu döpts om till iOS 4.

Den största nyheten i iOS 4 är nog möjligheten att köra program i bakgrunden, något som länge inte varit möjligt på en iPhone utan jailbreaka (hacka) den. Gränssnittet har putsats till, möjlighet att sortera appar i mappar, stöd för externa tangentbord via bluetooth och en gemensam inkorg för alla mejlkonton har införts, Mail har nu dessutom trådade diskussioner och det går att byta bakgrundsbild på både låsskärmen och hemskärmen – bara för att nämna några finesser. (Mer information om iOS4 hittar du här).

Tillbehör
Det har redan börjat tas fram tillbehör för nya iPhone 4. Om du har köpt upp dig på iPhonedockor och högtalare för iPhone 3GS måste vi göra dig besviken – iPhone 4 har en mycket kantigare form och passar därför inte i iPhone 3GS-dockan. Om dina högtalare inte har för stöd utbytbara insatser (sådana säljs av Apple för iPhone 4) kan det alltså bli läge att köpa nytt. Skulle du sitta med tillbehör till första generationens iPhone så kan det hända att de passar, vi har testat med Apples iPhonedocka och det fungerade.

Slutsats
Så, är iPhone 4 verkligen något att hetsa upp sig för? Svaret är ja - oavsett om du som vi är sjukligt dragen till Appleprodukter, eller om du aldrig haft en iPhone eller Applepryl tidigare – det är en riktigt häftig telefon. Okej, att köa i ett par dygn för att få tag i en iPhone 4 är kanske inte helt normalt, och att påstå att iPhone 4 är svaret på allt och löser alla världens problem är definitivt en överdrift. Men trots att den har vissa brister är det sant är att det definitivt är en av de bästa mobiltelefonerna som finns i dag.

Nyheterna i iPhone 4 är så många och stora att vi faktiskt bör se på den som en helt ny iPhone, snarare än ännu en uppgradering. Byggkvaliteten slår allt annat vi sett, telefonen är gedigen och andas lyx. Skärmen och kameran sopar banan med sina konkurrenter, men FaceTime känns lite överskattat av Apple och i dagsläget fungerar det bara med videosamtal över WiFi med andra iPhone 4-ägare. iPhone 4 är mycket snabb och pigg tack vare den nya Apple A4-processorn och hela 512MB Ram-minne.

Har du aldrig haft en iPhone tidigare är iPhone 4 ett givet köp. Skulle du sitta med en gammal iPhone 2G eller 3G kommer du att uppleva iPhone 4 som en oerhörd förbättring. Har du idag en iPhone 3GS och inte bryr dig om skärm eller kamera kanske du kan avvakta, annars är det på alla sätt en bättre telefon än sina föregångare.

Fakta


Betyg:

Mer info: http://www.apple.com/se/iphone/


GRYM skärm, snabb processor och bra kamera.


Antennproblem som drabbar vissa användare, glasytorna kan gå sönder om du tappar telefonen.

Köpa iPhone
Svenskt releasedatum och priser är ännu inte kända – Apple har tidigare sagt slutet av juli, en kvalificerad gissning är att svensk release kan bli i början av augusti. Det finns dock en viss risk att releasen kan bli försenad på grund av för hög efterfrågan i de länder som redan fått iPhone 4. Smått otroliga 1,7 miljoner iPhone 4 såldes bara under den första helgen och förbokningslistorna är långa i väntan på de nya sändningarna av telefoner.

För den som inte orkar vänta på en svensk release är det i dagsläget England eller Frankrike som säljer olåsta iPhone 4. I ett senare skede kommer antagligen även Belgien och Italien att erbjuda olåsta iPhones.

Vi vill även varna för att iPhone 4 köpta i USA inte är olåsta, och de säljare som hävdar att det är enkelt att låsa upp lovar för mycket. I dagsläget finns det inget sätt att låsa upp iPhone 4 själv.

Räkna med att få betala ca 5 800 för 16 gigabyte och 7 000 för 32 gigabyte när du köper från Apple Store i de länder som har olåsta iPhones. Importerade iPhone 4 säljs i Sverige för allt mellan 8 000-15 000 beroende på modell.