Sedan en tid tillbaka florerar uppgifter om att nästa version av iTunes kommer göra det möjligt att strömma musik och filmer via det så kallade molnet. Med andra ord ska man kunna komma åt sina filer även om man är på resande fot.

Cnet
rapporterar emellertid att de fyra stora skivbolagen (Universal, Sony, Warner och EMI) har satt sig på tvären. Enligt dessa kan nämligen inte Apple genomföra en sådan förändring utan att först förhandla fram ett nytt avtal, något som kan ta åtskilliga månader.

Det som framför allt oroar skivbolagen är om det blir möjligt att strömma musik direkt från Apples servrar. Om det endast handlar om att strömma från hemdatorn är det möjligt att man kan acceptera förändringen utan nytt avtal.

I sammanhanget kan nämnas att Google någon gång i höst drar i gång sin egen molnbaserade motsvarighet till iTunes. I det fallet tycks skivbolagen acceptera tanken på strömmande musik, något som möjligtvis hör ihop med att de berörda parterna redan har ett omfattande samarbete gällande musikvideor på sajter som Youtube och Vevo.

Avslutningsvis kan påpekas att det sedan tidigare står klart att även filmbolagen motsätter sig Apples planer på ett molnbaserat iTunes.