Hurra! Apple gav till slut efter för trycket och satte hdmi på Mac Mini! Fast vad innebär detta utöver att du får mindre pyssel med adaptrar och du inte behöver slita ditt hår över hur du parkopplar ljud och bild in i teven? Ja, det blir enklare att få bild och ljud men det finns i sig inget som gör Mac Mini till något mer hemmabioaktigt än tidigare. Mac Mini är endast en av många datorer som råkar ha en hdmi-anslutning.

Hur man får bild, rätt sorts bild och sedan ljud när man kopplar Macen till en teve är en av de vanligaste frågorna på MacWorlds forum. Egentligen är det få problem att koppla ihop dem och svårigheten ligger sällan hos Macen. Istället handlar det om hur bekant du är med hur din teve fungerar och där är det ren kaos och hopplöst rörigt. Att Apple sätter en hdmi-kontakt på Mini är antagligen inte enbart för att vara snäll mot dig utan för att det spar pengar när supportavdelningen slipper ta på frågor som till stor del egentligen borde besvaras av tevetillverkarna.

Hdmi-kontakten fungerar även med dvi-d-anslutning och Apple skickar med en adapter för detta. Utöver hdmi-kontakten finns en Mini Displayport som tar en dvi-adapter och klarar storlekar upp till 1920x1200 eller 2560x1600 pixlar med dual link-adaptern. Med vga-adapter kan du köra uppemot 2048x1536 pixlar. Det är samma separata adaptrar som Apple sålt sedan några år tillbaka.

Du kan köra båda utgångarna samtidigt och med spegling eller som utökat skrivbord. För anslutning mot analog video som komposit eller s-video, exempelvis till en tjockteve, finns det inga färdiga lösningar utan där måste du gå via vga och en extern signalomvandlare av typen ”PC-till-TV”. Du kan heller inte koppla vga mot hdmi-utgången men det är inget nytt utan hdmi har alltid varit renodlat digital anslutning.

Apple har en egen FAQ i ämnet här och som vanligt är det Apples lite lakoniskt kortfattade förklaringar. Men eftersom vi har kört Mac Mini mot en hemmabioanläggning vet vi vad som är nytt och relevant:

Vilken hdmi-version är det på Mac Mini?
Frågan är extremt vanlig men den är också tyvärr felaktigt ställd. Hdmi-standarden har ett antal versioner med ett smörgåsbord av finesser och rätt fråga är egentligen ”Vilka finesser enligt hdmi-standard hanterar Mac Mini?”. Långt ifrån alla är relevanta för en dator men det finns i följande versioner några finesser som kan vara intressanta för Macen. Ett urval:

Hdmi 1.4: ”Ethernet Channel” hade varit väldigt praktiskt för att ta emot eller skicka vidare nätverksförbindelse över hdmi. Men det finns inte.
Hdmi 1.3: Ingen uttalad hantering av ”Deep color” med större färgdjup än 24 bitar. xvYCC-färgrymd är rimligen möjlig men frågan är om det sker rätt sorts flaggning. ”Lip-sync”-funktionen där teven kan flagga hur många millisekunder som ljudet ska fördröjas i förhållande till bild är en öppen fråga. Om det hanteras är det uppspelningsprogrammet som sköter detta.
Hdmi 1.2: CEC-funktioner (fjärrstyrning etc.) används inte enligt Apple.
Hdmi 1.0: Upp till 8 kanaler 24 bitars ljud och bild upp till 1080p/60 eller WUXGA 1920x1200. Ja, det fungerar!

Kan Mac Mini pixelmappa?
Naturligtvis! Datorn skickar rätt och slätt en bildsignal och det är teven som avgör om det blir pixelmappning eller inte. Det som ändå kan få datorn att skicka fel signal är främst två saker:
(1) Teven har ett ovanligt pixelformat och kan inte meddela rätt upplösning till grafikkortet varpå det inte dyker upp i bildskärmsinställningarna. Eventuellt kan ett program som SwitchresX lösa detta problem som främst uppstår med äldre teveapparater.
(2) Du använder underscanreglaget på Macen då OS X själv krymper bilden för att ge svarta kanter runt bild. Då är det per definition inte längre pixelmappning. För att få pixelmappning måste du stänga av underscan. Sedan måste du i teven i sin tur stänga av overscan.


Via hdmi ges möjlighet att direkt välja hdtv-upplösning och frekvens där exakta alternativ varierar med vad teven meddelar Macens grafikkort. Underscan-reglaget ska du bara använda ifall du har en teve som inte kan stänga av overscan, något som de flesta nya apparater värda sitt vatten klarar av.

Bilden på teven blir ändå beskuren!
Japp! Det beror på att det är i teven du styr hur den ska zooma och beskära bilden, alltså overscan. Exakt var varierar från teve till teve men det vanligaste är att du måste köra en högupplöst signal, 720p eller 1080i/p och ändra i tevens inställningar att ingen overscan ska användas. Detta sker vanligtvis på följande ställen
(1) På samma ställe som du växlar mellan 4:3 och 16:9-format finns det ett läge som heter ”hel bild”, ”dot-by-dot”, ”skanna” eller något annat halvkryptiskt. Tevetillverkarna är inte konsekventa i namngivningen så det är bara att testa sig fram.
(2) Någonstans i menyerna finns en inställning som heter ”Overscan” eller ”Display Area” och där kan du stänga av overscan. Kan vara i kombination med ovanstående. Än en gång finns ingen konsekvens.
(3) Ställ teven i pc-läge. Vanligtvis en menyinställning någonstans som stänger av del (onödig) bildbearbetning och även overscan.
(4) Hos teveapparater med full hd-upplösning tillverkade under 2007 och framåt ska det inte vara som helst problem att stänga av overscan och få en pixelmappad bild. Detta är ett krav enligt HD Ready 1080p-standarden.
(5) Äldre teveapparater, även de med full hd-upplösning, kan ha overscan som inte går att stänga av. Då använder du Macens underscanreglage för att undvika att bilden beskärs. Pixelmappning är per definition omöjligt.
(6) Nya apparater ur 2010 års utbud har ofta overscan avstängt som fabriksinställning när du skickar högupplöst bild. Äldre apparater kräver att du bekantar dig med 1,2 och 3 ovan.
(7) Teven har en handbok. Läs eller åtminstone bläddra i den.

Vilka frekvenser skickar Mini ut?
Mini kan skicka det som teven i andra änden talar om vad den tar emot för upplösning och frekvens. Tyvärr klarar inte Quicktime och Macens dvd-spelarprogram med flera av att automatiskt växla frekvens efter bildmaterial. Får du ryckig bild måste växla manuellt i Systeminställningarna och eventuellt starta om uppspelningsprogrammet.

Vilka bildsignalnivåer skickar Mini ut?
Mini skickar datorsvärta, 0 - 255, ut ur apparaten. Apples Dvd-spelarprogram justerar svartnivå så att bilden inte blir för ljus men det där beter sig olika från program till program. Det finns inget sätt i OS X att styra om nivåerna till videosvärta 16-235 eller YCbCr-signal. Detta är något av ett problem och du får också olika bild beroende på vad du väljer för profil under Färg-fliken i bildskärmsinställningarna. OS X valde en profil vid namn ”HD 709-A” och den gav då inte helt tokiga, men heller inte perfekta nivåer.

Bilden på teven är extrem. Grälla färger, kantig text med vita skuggor med mera!
Ja, det är inställningarna i teven som är sådana. Ofta är de överdrivna för att i butiken ge ett ”skarpt” intryck i gammal glad bondfångaranda. På datorbilden blir det uppenbart hur felaktig den här typen av bild är. Ifall teven har ett pc-läge enligt ovan kliver det ofta förbi sådana inställningar.

Annars är det generella tipset att välja tevens Film/Bio/Movie/Cinema-läge och justera skärpereglaget så att vita skuggor försvinner. Finns det något i en meny som heter något med ”Dynamic” så bör det också stängas av. Detta ger också mer korrekta färger för både film och webbgrafik då hdtv och sRGB bygger på samma förutsättningar med vitbalans på D65 och en färgrymd som följer ITU Rec.709-standard.

Hur får jag ljud via hdmi-kontakten?
Du måste i Systeminställningar, Ljud välja teven som ljudenhet. Innan dess kör Macen med det inbyggda ljudet.


Hdmi-enheten dyker upp som en ljudenhet i Macens inställningar. Välj den för att få ut ljudet ur datorn.

Vilka ljudformat klarar Mac Mini av?
Apples egen FAQ säger 8 kanaler, 24-bitar och 192 kHz, Dolby Surround 5.1 och stereo. Gissningsvis kommer Dolby-informationen från Apples dvd-spelarprogram och liknande licenser. Du styr exakt vad Macen ska skicka över hdmi-kontakten i verktygsprogrammet ljud-/MIDI-inställningar. Grundinställningen beror sannolikt på vad teveapparaten i andra änden skickar för information via handskakningen.

Observera att Macen inte ändrar detta format efter källan. Så musik ifrån iTunes samplas om till den inställning du anger här. För att skicka ljud som bitström, alltså ”ren” Dts eller Dolby Digital måste du ställa in detta i uppspelningsprogrammet. Det var inga problem att skicka dts och Dolby Digital från Apples dvd-spelarprogram.


Ljud/MIDI-inställningar styr exakt hur många kanaler och med vilken frekvens och upplösning ljudet ska skickas till din teve eller som här på bilden, surroundförstärkare.

Klarar Mac Mini av HD-ljud som Dolby TrueHD med mera?
Nej. Eller rättare sagt är detta inget som är inbyggt i OS X eftersom det skulle kräva licenser och liknande som Apple undviker. Det betyder att det är upp till den programvara som används att hantera olika sorters ljudformat. Fast än finns inga uppspelningsprogram till OS X för exempelvis Blu-rayfilm där man stöter på dessa format.


Läs även: