Hdmi är en välkommen förbättring. En egentligen liten detalj som underlättar stort för Mac Minis roll som mediaspelare i vardagsrummet och hemmabion. Tyvärr ingen Blu-ray vilket i och för sig hade varit en sensation. Steve Jobs har tidigare uttryckt sin skepsis över tekniken och de krav som ställts på OS X kärna för Blu-rayuppspelning.

Så är Apple också en stor aktör i USA med konkurrerande nättjänster för film- och video via iTunes. Fast det är inget som glädjer oss i Sverige där det utbudet saknas. Den nordiska marknaden är en glesbefolkad region med sin egen gamla struktur av rättighetsinnehavare och distributörer. Vad man skakar hand om i USA och Storbritannien gäller inte oss.

Det dröjde ett och ett halvt år innan Mac Mini uppdaterades. Precis som inför förra uppdateringen spekulerades det ifall Minin skulle bättras på eller försvinna helt. Precis som förra gången blev ändringarna i linje med vad som skett på den bärbara sidan. Innanmätet i Mini är ungefär densamma som i Apples enklaste bärbara och det är på gott och ont.

Utsidan är den kanske mest uppenbara förändringen med ett tunnare och bredare chassi i samma format som AppleTV med 197 millimeter i kvadrat. Tjockleken är 36 millimeter och därmed 8 millimeter tjockare än AppleTV. Chassit är dessutom ett helt stycke aluminium och det är en riktigt robust liten bit metall på skrivbordet. Fast viktigaste nyheten av dem alla är att strömförsörjningen nu är inbyggd i enheten och borta är den klumpiga transformator som i någras ögon sabbade helheten hos den förra Mac Minin.

En förklaring är just innanmätet där Apple valt bort snabbare och modernare processorer för en strömsnål Core 2 Duo på 2,4 eller 2,66 GHz samt ett grafikkort i form av Nividia Geforce 320M med delat videominne. Precis som Macbook och Macbook Pro 13-tum med andra ord. Enligt specifikation drar Mac Mini uppemot 85 Watt effekt men i praktiken är det lägre och enligt Apple är effektförbrukningen 10 Watt när datorn är overksam.

Mini har alltid varit en tyst maskin och den nya modellen är inget undantag. En tidig morgon uppe med tuppen kan man höra ett svagt fläktsus på en meters håll. Här är det hårddiskens flinka plinkande vid arbete som hörs mest och dvd-läsaren (för er som använder sådant) kan ibland susa beroende på skivornas skick. Annars är det lugnt med fläktandet och det fanns inget med normal eller tung processorbelastning fick fläktarna att öka märkbart.


Annorlunda form och ett helt stycke aluminium är förstås imponerande men den största vinsten mot gamla Mini är att vi slipper strömklossen.

Finns också som serverversion
Mac Mini aluminium finns även i en version utan optisk enhet och då i form av ”Mac mini med Snow Leopard Server” där det istället finns två 7200-varvs hårddiskar på 500 gigabyte styck. Den varianten har en processor på 2,66 GHz och kommer med fyra gigabyte internminne som standard. Optisk enhet är tillval och är då den externa enheten som normalt säljs tillsammans med Macbook Air.

Operativsystem är då förstås serverversionen av OS X som i detta fall nästan ingår ”på köpet” för strax över 11 000 kronor. Modellen är inte otänkbar som arbetsdator för dem som har mer specifika krav men tanken är förstås att låta Mac Mini agera en liten, sval och strömsnål server. Om inte annat är den snäppet stilfullare än vanliga Minin när fronten är av heltäckande aluminium utan skåran för dvd-inkastet.

Som väntat finns det en fullgod uppsättning anslutningar i form av fyra usb 2.0-kontakter, Firewire 800, kombi-anslutning för ljud in och ut (optisk/analog) gigabitnätverk, 802.11n-trådlöst, Bluetooth 2.1+ER så och bildskärmsanslutningar i form av Mini Displayport och hdmi (mer om hdmi längre fram).

På baksidan finns också en SD-kortläsare och det diskuteras hur användbar denna är med den placeringen till exempel ifall du planerar att ställa dator i en hylla eller ett rack i vardagsrummet. Samma sak kan också sägas om usb-kontakterna som sitter lika oläglig på baksidan. Att sätta SD-kortläsaren och en eller två usb-kontakter på framsidan vore praktiskt men Apple sätter som bekant designen allra främst.

Tangentbord och mus ingår inte med Mac Mini utan det får du köpa till själv. Samma sak med Apples fjärrkontroll för 169 kronor som är något av obligatorisk ifall du tänkt köra Mini i vardagsrummet. Apple skickade med det trådlösa tangentbordet och lika trådlösa Magic Mouse – båda använder Bluetooth. Ironiskt nog kunde vi först inte köra 11g-trådlöst nätverk samtidigt som Magic Mouse då muspekaren blev släpigare och slöare än midsommardagen. Lösningen ifall du råkar ut för samma effekt är att aktivera störningskompensation på basstation och eventuellt även byta kanal.


Du når internminne och fläkt (för rengöring) enkelt genom att vrida av undersidan som ett lock. Också det en klar förbättring mot föregångaren som krävde spackelspadar och andra inbrottsverktyg för att öppna. Minnet är av typen 204-pinnars SO-DIMM DDR3 1066 MHz (PC3-8500) och det finns två platser för maximalt 8 gigabyte.

Två gigabyte kan vara för lite
Prestanda hos Mac Mini är något i underkant och det torde endast vara Macbook Air i dagens utbud som är långsammare. Vi har kört grundversionen med 2,4 GHz processor och två gigabyte internminne. Kör du Mini som en mediaspelare i vardagsrummet kommer du långt på två gigabyte eftersom du sällan har mer än ett program igång samtidigt.

Import av RAW-filer i iPhoto var oväntat långsamt men det kan röra sig om skillnader i mjukvara. När man testar Macar har man aldrig full koll på vad Apple ändrat eller kanske misslyckats med och det finns alltid något som kan skilja sig när det går ett par månader mellan mättillfällen.

Att det endast är två gigabyte internminne kan också ha sin förklaring då det är något av praktiskt minimum på en modern dator. Som arbetsdator behöver du troligtvis mer internminne. Det märktes inte minst med Photoshop CS5 igång då växlingsfilen växte och datorn emellanåt segade ihop i totalt badbollselände.

För Photoshop är inte ens någon idé att visa prestandadiagram eftersom det tog fyra, fem gånger längre tid att bearbeta större filer från en modern systemkamera och det beror på att två gigabyte internminne räcker till. Har du ens minsta fundering på att använda tyngre programvara som något ur Adobe CS-sviten eller köra flera program samtidigt så behöver du mer än två gigabyte, så enkelt är det.


Export av en DV-fil på cirka två minuter till AppleTV och mpeg4-kodning. I första hand en processorintensiv uppgift där väntetiden hänger på Quicktimes förmåga att utnyttja flera processorkärnor. Samt då klockfrekvens förstås.


Renderingen som i 3D-programmet Cinebench kan effektivt utnyttja flera processorkärnor och då är MacPro samt iMacar med fyra kärnor dominerande. Även Macbook-modellerna med virtuella kärnor är snabbare. Mac Mini är ingen renderingsdator.


Cinebench använder grafikkortet för att rendera animationer och Mac Mini har okey 3D-prestanda, dubbla så snabb som 9400M-kretsen vilken sitter i flera Macar. Mac Mini kan ändå inte mäta sig med grafikkorten hos de bättre iMacarna.


Apples egen programvara är bra på att ta tillvara på flera processorer och öppnandet av RAW-filer borde gå snabbare än så här. Det finns ingen direkt förklaring till varför upprepade försök är så pass mycket långsammare på Mac Mini. Två gigabyte internmine har inte varit ett hinder tidigare.

Alla uppgifter är inte riktigt optimerade för flera processorer och behöver sällan vara det. Som att exportera de 75 bilderna till jpeg-format. Här är det framför allt hårddisken som avgör sekundskillnaderna.

Snabbare grafikkort i nya Mini
Grafikkortet nyper åt sig 256 megabyte av internminnet och det tuffar i alla fall på som väntat. Geforce 320M är en klar förbättring mot det 9400M-kortet från tidigare generationer. I praktiken mer än dubbelt så snabbt vilket enligt amerikanska MacWorld ger 36 fps i Call Of Duty 4 (1024x768, 4x antialias) mot 18 fps för den gamla modellen med 9400M-kretsen. Det gör också att nya Mini har snabbare grafik än dagens minsta iMac.

Betyder detta att Minin är sämre på uppspelning av media som mkv-filer med mera? Svaret är nej eftersom inga av de program och codec som används kommer åt grafikkortets acceleration utan det är processorn som står för allt tuggande där i program som VLC och Plex med flera. Apple har släppt på gränssnittet för detta och det är möjligt att det ändras framöver men i denna stund finns inget större mervärde med snabbare grafikkort ifall datorn ska fungera som mediaspelare.

För det normala gränssnittet i OS X och effekter i iLife-program är Geforce 320M tillräckligt och ingen hämsko på något sätt. Nu är Mac Mini hur man än vrider och vänder på det ingen egentlig speldator utan då är det iMacarna med ATI-grafikkort du bör välja då dessa är rejält mycket snabbare. Geforce 320M-kretsen orkar i alla fall moderna spel så länge du håller tillbaka på bildkvalitet och upplösning. Frågan är bara hur länge det kan anses tillräckligt?

Expandera externt
Den interna 5400-varvshårddisken, en Toshiba MK3255GSX i testexemplaret (exakt modell lär varierar med tiden och platsen för inköp) skyfflar 60 megabyte i sekunden som bäst. Mac Mini har tidigare visat sig fungera rappare med en extern Firewire800-hårddisk men det är modellerna från den tiden då den interna hårddisken var mindre än hälften så snabb som diskarna är idag.

Om inte annat vill du kanske åt mer lagringskapacitet än de 320 gigabyte som finns där. Apple kräver över tusen kronor extra för att byta till 500 gigabyte och den summan ger dig 1 terabyte ifall du går till utbudet av externa hårddiskar. Är Mac Mini tilltänk som dator i vardagsrummet och du sitter på en praktfull skatt av film och annan media så är det externa hårddiskar som är lämpligast.

Här kan man önska att Apple eller någon annan gjorde ett externt chassi i samma design med plats för en 3,5-tumsdisk på två terabyte (två 3,5-tummare kräver tjockare chassi), Firewire 800-anslutning och samma typ av effektiva tysta fläktkylning. Visst finns det fläktlösa och tysta externa hårddiskar men bristen på värmeavledning vet vi av erfarenhet kan förkorta livslängden på hårddiskar ifall de står på dygnet runt.

Att byta intern hårddisk på egen hand hör till de mer pilliga uppgifterna men är fullt möjligt enligt instruktioner som de hos exempelvis www.ifixit.com. Det framgår inte vilken tjocklek som är maximal för den interna hårddisken men gissningsvis är det 9,5 mm och då är dagens rymligaste hårddiskar 750 gigabyte. Det finns 2,5-tumsdiskar som rymmer mer men då är de tjockare och får troligtvis alltså inte plats.

Macbook eller iMac ofta mer prisvärd

Vad som talar emot Mac Mini är det som alltid har talat emot modellen – det är jumboprestanda som snabbt blir till en ganska dyr apparat ifall du nu väljer att utrusta den mot högre krav. Lägger vi till mer minne, större hårddisk, snabbare processor samt förstås tangentbord och mus är vi uppe i samma prisnivåer som de MacBook- och iMac-modellerna där det ingår en skärm och bättre prestanda eller en sådan utmärkt finess som att datorn är portabel.

Det är väldigt lockande med en liten, tyst och normalkvick Mac som kan driva två separata skärmar på mitt skrivbord. Men utrustar jag den med krav jag ställer så hamnar prislappen på minst det dubbla över listpriset på 7 995 kronor. Då har jag redan pengarna till en iMac med mer lagringsutrymme och bättre grafikkort. Eller så sitter jag med en MacBook Pro och arbetar på den plats jag önskar.

Allt detta gör att Mac Mini till en ganska nischad dator. Den har sedan tidigare fått en tydlig roll som serverdator och den är ett populärt val för den som vill koppla datorn mot hemmabion. Men annars då? Ja, kanske är det något för dig som inte alls ställer krav på prestanda utan behöver en så kompakt och strömsnål stationär dator som möjligt. Ifall du ogillar iMacens inbyggda skärm eller inte önskar en bärbar som i alla hänseenden faktiskt duger lika bra.

För det finns egentligen inte mycket som talar för Mac Mini annat just de subjektiva värderingarna som exempelvis ”elegant”. Strömsnål är en sak som inte alls ska underskattas och möjligheten att välja skärmar är också tacksam. Det hade inte varit dumt med en kraftfullare modell som kunde mäta sig med de större iMacarna i fråga om processor, grafik och hårddisk.

Sedan glänser Mac Mini i vardagsrummet tillsammans med en hemmabioanläggning och en vettig teve. Med hdmi finns en poäng och det underlättar oerhört vid inkopplingen. Då är det möjligen endast Blu-ray som saknas.

Fakta: Mac Mini 2010
Betyg:

Mer info: http://www.apple.com/se/macmini/
Pris:
7 995:-
Egenskaper:
2,4 GHz Core 2 Duo, 2 GB interminne (max 8 GB), 320 GB hårddisk, 8x dvd-brännare, Geforce 320M (delat 256 MB grafikminne), 4 stycken usb 2.0, Firewire 800, gigabit Ethernet, Bluetooth, 802.11n-nätverk.


Strömsnål och tyst
Elegansen och konstruktionenPris/prestanda


Läs även: