Ända sedan Apple lanserade sin första iPhone 2007 har kritiker pekat på brister i den inbyggda kameran. Har det inte varit avsaknaden av blixt har det varit färgåtergivningen eller antalet megapixlar.

Apple tycks ha tagit till sig av kritiken, för kameran i nya iPhone 4 erbjuder såväl blixt som fler megapixlar (5,0). Dessutom ska färgåtergivningen vara betydligt bättre, säger de som hunnit testa mobilen.

Enligt amerikanska Macworld är faktiskt kameran i iPhone 4 betydligt bättre än den som sitter i konkurrenter som Motorola Droid X, HTC Evo 4G och Samsung Galaxy.

Vad gäller videoinspelning är resultatet än bättre. Där är kameran i iPhone 4 faktiskt snubblande nära att bli bäst i test. (Tack vare bättre ljudkvalitet går titeln istället till Flip Video M2120).

Slutsatsen är att den som nöjer sig med en kameramobil inte kan göra något bättre val än att välja en iPhone 4. Vill man ha bättre kvalitet än så får man skaffa sig en "riktig" kamera, menar tidningen.

Ur nordiskt perspektiv kan vi dock påpeka att man inte har med någon kameramobil från Nokia eller Sony Ericsson i testet. Så än är förmodligen inte sista ordet sagt i ämnet...