I kölvattnet efter lanseringen av iOS 4.0 har det dykt upp ett antal verktyg för att "jailbreaka" iPhone och iPod Touch.

Mest omtalat är förmodligen Pwnage Tool 4.0.1, ett verktyg som fungerar på alla modeller förutom första och tredje generationens iPod Touch och original-iPhone. (Vad gäller iPhone 3GS krävs att mobilen har den gamla sortens "bootROM").

Dessutom finns verktyget Redsn0w för den som har en iPhone 3G. Som bonus kan man med det här verktyget aktivera multitasking och byta bakgrundsbild, rapporterar iClarified.

Enligt användarrapporter blir prestandan lidande av såväl multitasking som bakgrundsbilder, något som förklarar varför Apple avaktiverat dessa funktioner på just iPhone 3G.

Som vanligt bör påpekas att jailbreak gör din iPhone eller iPod Touch mindre säker. I värsta fall kan din apparat bli obrukbar, så det gäller att följa instruktionerna mycket noga.

Jailbreak används i huvudsak för att få tillgång till mjukvara som av en eller annan anledning inte har godkänts av Apple. Verktygen används även av personer som vill lägga in piratkopierade program på sin iPhone eller iPod Touch.