Våra kollegor i USA har redan lagt vantarna på en iPhone 4 och fick leka med den i en halvtimme. Det första intrycket är såklart utseendet som ändrats markant. Borta är den kurvade ryggen och det plastiga höljet. iPhone 4 har istället ett glasmaterial både på framsidan och baksidan, med en metallist runt om sidorna.

Känslan av att hålla i den nya telefonen är precis som tidigare att det är en solid och välbyggd apparat. Den är en aning tyngre än 3GS men är samtidigt lite mindre, vilket gör att den känns mer robust. Resultatet är att äldre iPhone helt plötsligt känns taffligare.

Glaspanelerna bak och fram är enligt Apple själva riktigt tåliga och ska inte gå sönder första taget. Glaset också mer okänsligt för repor än plast, precis som vi sett med 3GS där baksidan ofta blir mycket repigare än framsidan. Ett resultat av att samma material används fram och bak nu är att den vita och svarta modellen skiljer sig mer mellan varandra, tidigare hade ju den vita iPhone 3GS fortfarande en svart front.

På vänstra sidan av iPhone 4 hittar man två runda volymknappar i metall. De känns bra då de kräver ett stadigt tryck och ger en bra respons under fingret. Det är helt enkelt mindre sannolikt att du kommer åt dem av misstag eller att volymen ändras när du stoppar ner telefonen i en väska. Knappen för att sätta telefonen i tyst läge är också ny, istället för en knapp som vinklas rör sig denna upp och ner och är också svårare att komma åt av misstag.

Sim-kortshållaren sitter nu på högra sidan av telefonen och tar nu ett kort av typen micro-sim. Enligt Steve Jobs gjordes det för att spara på viktigt utrymme i luren. Dessutom finns det nu en mikrofon på ovansidan av telefonen, som används för att filtrera bort bakgrundsljud när du talar. MacWorld fick inte möjlighet att ringa med denna enhet så hur väl det fungerar får vi återkomma till.

Skärmen

Den nya skärmen använder en teknik Apple kallar Retina display. Med upplösningen 960 x 640 har den fyra gånger så många pixlar som tidigare modeller. Det innebär 326 pixlar per tum och skärpan liknar mer en utskriven sida på papper än en datorskärm. Även tidigare modeller av iPhone hade med 163 pixlar per tum en relativt hög upplösning jämfört med datorskärmar men den nya skärmen hamnar i en helt egen kategori.

Lägger man en iPhone 3GS bredvid iPhone 4 uppträder skillnaderna tydligt. iPhone 3GS är fullt läsbar men pixlarna syns. På iPhone 4 går det inte att se de enskilda pixlarna alls och bristerna som vi är vana vid att se på en lcd-skärm är borta.

Skärmen använder samma ips-teknik som iMac och iPad och det ger den en ljusstark och färgrik bild med utmärkt betraktningsvinkel. Fotografier och videoklipp ser fantastiska ut och det känns mer som att titta på ett bakgrundsbelyst fotografi.

Kamera, foto och video

Kameran på baksidan har 5 megapixlar men megapixel är ju långt ifrån allt. Denna kamera verkar vara bra på att ta bilder, men MacWorld fick bara testa den på Apples väl kontrollerade demonstrationsyta men tagna bilder såg utmärkta ut på skärmen. Det riktiga omdömet kommer dock först när vi kan få ta bilder i olika miljöer och se dem på något annat än iPhonens lilla skärm.

Kameran på baksidan har även en led-blixt. Resultatet är godkänt, men erfarenheten från andra mobiler är att en led-blixt inte alltid gör ett tillräckligt bra jobb när ljuset är för dåligt. Samtidigt gör den att det i alla fall alltid går att ta en bild, även när det är riktigt mörkt.

På framsidan sitter en betydligt enklare kamera, med upplösningen 640 x 480 (0,3 megapixel) som främst är tänkt att användas för videotelefoni med Facetime. Men det går även att ta porträttbilder och man växlar snabbt mellan kamerorna inifrån kamera-appen.

Videotelefoni via Facetime såg okej ut i Apples demonstrationer. Bildkvaliteten varierade, men den behöver samtidigt inte vara i hd-kvalitet. För att sätta igång en videochatt behöver du bara ringa upp en kompis med iPhone 4 och sen peta på Facetime-knappen. Men det är oklart hur den kommer fungera med andra enheter, särskilt sådana som inte är en telefon.

Mjukvara

MacWorld fick även testa nya iBooks och iMovies till iPhone. Med tanke på hur mycket datakraft det krävs för att redigera video är iMovies prestanda imponerande, det känns riktigt snabbt. Och gränssnittet känns nästan ännu bättre anpassat för en iPhone än för en Mac. För att trimma videoklipp behöver man bara peta på det och dra en liten spak till vänster eller höger.

iBooks drar nytta av den nya modellens högupplösta skärm, och texten är fantastiskt skarp. Men i ett stort pdf-dokument kunde man märka att det stannade till lite när man zoomar. Så fort det var inzoomat visades dock stycket klanderfritt.

Vi återkommer med ett omfattande test så fort vi får tag på en enhet.

Jason Snell och Dan Moren, MacWorld USA

Kommer du köpa iPhone 4?
Just nu
50% 50%