Som väntat presenterade Apple i kväll en ny modell av iPhone. Steve Jobs beskriver iPhone 4 som en av de snyggaste produkterna man någonsin släppt med härdat glas (enligt uppgift 30 gånger mer tåligt än plast) på såväl fram- som baksida och rostfri stål på sidorna.

Steve Jobs, Iphone 4

Stor möda har lagts för att ge så bra mottagning som möjligt, till exempel är antennen inbakad i stålhöljet. Dessutom erbjuds dubbla mikrofoner för att reducera oljud.

iPhone 4 är 24 procent tunnare än föregångaren, något som sägs göra den till den smalaste smarta mobilen på marknaden. Tjockleken ligger på 9,3 millimeter.

Iphone 4 event

Ryktet om bättre upplösning visade sig stämma, den nya modellen erbjuder 326 ppi. (Alltså i stort sett vad som ligger på gränsen för vad våra ögon kan uppfatta). Ser man till antalet pixlar är det numera 960x640 som gäller, alltså fyra gånger så många som tidigare.

steve jobs

Som tidigare framkommit innehåller skärmen en IPS-panel, något som borgar för bättre färgåtergivning och betraktningsvinkel. Vad gäller kontrasten uppges siffrorna vara 800:1, vilket är riktigt bra för att vara en mobiltelefon. (Gamla modellen hade 200:1).

Vad gäller insidan sitter Apples nya A4-processor på 1,0 gigahertz. Alltså samma processor som återfinns i iPad. En annan likhet med iPad är valet av micro-sim, alltså en mindre variant av sim-kort.

Det nya batteriet erbjuder upp till 40 procent bättre samtalstid, alltså 7 timmar i stället för 5. Vid 3G-surf är batteritiden 6 timmar och vid wifi-surf 10 timmar. Tittar man på video håller batteriet i 10 timmar och lyssnar man bara på musik är det 40 timmar som gäller. Standbytiden är 300 timmar.

Vad gäller kameran erbjuds en rad nyheter, förutom fem megapixlar bjuds vi på inbyggd blixt och digital zoom (5x). Dessutom finns en kamera på framsidan avsedd för videochatt. (Mer om kameran och iMovie till iPhone här och om videochatten här).

Iphone 4

En annan glad nyhet är att nya iPhone stödjer 802.11n, något som bland annat gör att filöverföring till och från enheten snabbas upp rejält.

I förbifarten kan även berättas att iPhone 4 har ett inbyggt gyroskop, något som bland annat gör spel som Jenga betydligt roligare.

Nya iPhone 4 kommer finnas i två färger, svart och vitt. Modellen på 16 gigabyte kommer kosta 199 dollar och modellen på 32 gigabyte kommer kosta 299 dollar. Sedan tillkommer abonnemangskostnaderna, så vad slutkalaset kommer gå på är svårt att säga.

svart och vit Iphone

Lanseringsdatum är satt till 24 juni i USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Japan. Ytterligare 18 länder blir aktuella i juli (däribland Sverige), 24 i augusti och 40 i september.

Vad gäller iPhone OS 4.0 (eller iOS 4 som det nu har döpts om till) kommer skarp version att släppas den 21 juni. En glädjande nyhet är att uppdateringen även kommer vara gratis för användare av iPod Touch (mer om iOS 4 här).

Uppdatering:

Apple har nu lagt ut information och bilder på sin webbplats.