På måndag är det dags för årets upplaga av utvecklarmässan WWDC i San Francisco och i stort sett all uppmärksamhet kretsar kring nästa modell av iPhone. Mycket talar för att vi dessutom kommer få se ännu en förhandsvisning av iPhone OS 4.0, en rejäl uppdatering som ger nytt liv åt nuvarande modeller av iPhone och iPod Touch.

Apple säger att man kommer bjuda på fler än 100 nya funktioner i iPhone OS 4.0. Dessutom kommer tredjepartsutvecklare kunna ta del av över 1 500 nya api:er som gör det möjligt att skapa massor av spännande appar. Men vad är det egentligen för nya funktioner som väntar oss?

Utökat stöd för multitasking är det som fått mest uppmärksamhet i pressen. Tack vare detta kommer det till exempel bli möjligt att lyssna på Spotify samtidigt som man surfar på MacWorlds hemsida.

Kritiker pekar emellertid på att Apples lösning för multitasking kräver att utvecklare skriver om sina program. Vi kommer alltså få vänta tills apparna uppdateras för att kunna njuta av funktionen. Även om de flesta kända program kommer uppdateras mer eller mindre omgående är det inte otänkbart att vissa program inte kommer kunna köras i bakgrunden i fortsättningen heller.

Nästa sak som fått viss uppmärksamhet är införandet av "mappar". Det bör dock påpekas att det inte rör sig om mappar i traditionell mening. Med andra ord kan man inte skapa en tom mapp och sedan fylla på med innehåll. I stället skapas mapparna genom att man sammanför två eller fler appar. Gör man det med ett antal spel skapas en mapp med namnet "Spel" och gör man det med ett antal nyttoprogram skapas mappen "Verktyg" och så vidare. (Naturligtvis kan man i efterhand byta namn på mappen).

Det tycks inte gå att skapa undermappar i mapparna, något som gör att det även i fortsättningen finns en gräns för hur många appar man kan se på hemskärmarna. Gränsen har emellertid ökats från dagens 180 program till 2 160. Med tanke på att den genomsnittliga användaren har 37 appar på sin iPhone är det troligtvis inget större problem att man inte kan se fler program än så. (Skulle man mot förmodan ha fler än 2 160 appar på mobilen går de alltid att komma åt via sökfunktionen).

Vidare kommer iPhone OS 4.0 bjuda på stöd för externa tangentbord via bluetooth. Med andra ord blir det möjligt att skriva en roman på sin iPhone eller iPod Touch. (Troligtvis kommer vi även få se en lång rad matchande tangentbord från tredjepartstillverkare).

Glädjande nog fungerar även funktionstangenterna:

En förändring alla kanske inte är lika förtjusta i är införandet av en ny typ av reklam i vissa gratisappar. Apple har nämligen skapat en ny plattform för mobilannonsering kallad iAd. Tanken är att den som klickar på en annons inte ska behöva kastas ur programmet och hamna i webbläsaren Safari. I stället ska man kunna ta del av informationen direkt inifrån appen. Ett exempel är hur reklam för filmen Toy Story 3 skulle kunna innehålla ett antal mer eller mindre roliga minispel.

Ur utvecklarnas perspektiv är iAd en lovande satsning eftersom det kan innebära ökade intäkter. Hur det blir ur användarnas perspektiv återstår dock att se.

Många av de medföljande programmen kommer få en lång rad nya funktioner och förbättringar, däribland "Mail" och "Bilder". Till exempel bjuds vi på trådvy, synkronisering av anteckningar via IMAP samt möjlighet att rotera fotografier.

Andra nyheter är möjlighet att söka i sms och mms liksom att göra texten större eller mindre. Dessutom kommer man kunna använda sig av stavningskontrollen i alla program där man skriver in text.

Den som vill kommer även kunna byta bakgrundsbild på sin iPhone eller iPod Touch. Vill man kunna byta tema helt och hållet är det dock "jailbreak" som gäller även i fortsättningen.

Något som kan bli riktigt stort på sikt är en ny speltjänst som går under namnet Game Center. Det ska vara enkelt att bjuda in andra spelare och att kommunicera med dessa. Dessutom kommer man kunna ta del av high scores och så vidare.

Apple har dock flaggat för att det kan bli så att Game Center inte hinner bli klart till iPhone OS 4.0, så eventuellt dyker den nya tjänsten upp först till hösten.

En nyhet som inte fått någon större uppmärksamhet är möjligheten att köpa appar åt någon annan. Till exempel kan en förälder köpa ett program på sitt konto och sedan föra över det till barnets konto.

Den som vill koppla in sin iPhone i bilstereon kan glädjas åt nya "iPod Out". Funktionen gör det enklare att byta låt eller spellista på semesterresan.

Apple kommer även bjuda på förbättringar för den inbyggda kameran i iPhone. Bland annat kommer man kunna använda sig av digital zoom (5X) och klicka var man vill att fokus ska ligga när man spelar in video.

En dold funktion som upptäcktes häromdagen är inbyggd ficklampa. Det hela demonstreras i det här filmklippet:

Något som bör påpekas är att uppdateringen till iPhone OS 4.0 inte kommer finnas tillgänglig för alla. De som lämnas helt utanför är användarna av den första generationens iPhone eller iPod Touch. Vad gäller multitaskingstödet krävs iPhone 3GS eller tredje generationens iPod Touch.

Liksom tidigare kan iPhoneanvändare uppdatera gratis, medan användare av iPod Touch får betala en mindre summa (troligtvis 38 kronor).

Huruvida skarp version av iPhone OS 4.0 kommer finnas tillgänglig för nerladdning redan på måndag låter vi vara osagt. Det enda Apple sagt är att man ska släppa det "i sommar".

Tanken är att iPhone OS 4.0 ska släppas även till iPad, men detta blir först någon gång "i höst".