OpenOffice.org Impress - funktionsfattigt

En kontorssvit som växt väldigt mycket på senare år är OpenOffice.org. I motsats till sina båda konkurrenter är den helt gratis, vilket gör den till ett attraktivt alternativ. Och i raden av medföljande funktioner finns presentationsprogrammet Impress.

Nyare versioner av OpenOffice.org har anpassat sig till Macplattformen och det har slagit igenom även denna funktion. Men att gränssnittet är rent beror mer på att antalet funktioner är begränsat. Användandet av flikar är dock riktigt bra.

Det finns medföljande mallar även i Impress, men de är få och resultatet ser riktigt uselt ut. Den enda förmildrande omständigheten är att de ger en del tips för hur en presentation ska läggas upp. Ska du till exempel visa upp en ny produkt, får du automatiskt sidor för långsiktiga mål och kundönskemål.

Ett plus är att det finns en hel del nya mallvarianter att ladda hem kostnadsfritt från OpenOffice.orgs webbplats. Och de kan nås direkt via Impress. Övergångar är inte heller någon höjdare. Det finns ett stort antal, men det är i princip bara olika variationer av ett fåtal varianter. Och ingen av dem genomförs med någon känsla. Detsamma kan sägas om effekter.

Men det är enkelt att lägga till tabeller, media och diagram. Och allting går att behandla direkt i programmet. Du behöver aldrig gå ut och jobba i något av svitens andra alternativ för att få till enklare saker. Enda problemet är att antalet filformat som accepteras är relativt litet.

Det går att exportera resultatet till en lång rad olika format. Däribland Flash och äldre versioner av Powerpoint. Resultatet blir ganska bra och begränsas mer av vad Impress klarar av att göra än av konverteringen. Rättstavningsfunktionen i OpenOffice.org inte är riktigt lika bra som hos de kommersiella konkurrenterna. Och under testperioden slutade den fungera helt och hållet. Något som dock inte ska hända normalt.

OpenOffice.org Impress

Info: korta.nu/openoffice
Pris: Gratis

  • Prisvärt.
  • Många mallar.
  • Bra exportmöjligheter.

  • Funktionsfattig.
  • Övergångarna.
  • Få standardmallar.

Betyg: