Microsoft Powerpoint - sämre på Macen

Det överlägset vanligaste programmet för presentationer är fortfarande Microsofts Powerpoint. Med rötterna i tidigt 80-tal har det haft gott om tid på sig att rota sig bland användare världen över. Och de dominerar inte helt utan anledning. I likhet med hela Officepaketet är Powerpoint anpassat till OS X och gränssnittet är stiligt. Ett problem är att det finns väldigt mycket möjligheter i många vyer. En del skulle må bra av att gömmas undan. Annars är största irritationsmomentet att programmet skiljer sig för mycket från Windowsversionen.

Att bygga en presentation är enkelt och det finns en uppsjö av mallar att välja bland. De är lite omständliga att använda då det är möjligt att kombinera mallar och stilar på mängder av olika sätt. Dessutom är det svårt att inte få ett ganska medelmåttigt och tråkigt resultat. En bra detalj är att huvudmallen ärvs av alla följande sidor. Det förenklar justeringar för hela presentationen.

Möjligheterna att visa diagram är riktigt kraftfull. Detta då funktionen hämtas från kalkylprogrammet Excel. Det finns mängder med möjligheter och resultatet uppdateras om grunddata justeras.Trots att produkten är så populär har Microsoft inte riktigt gett sitt allt vad gäller medföljande media. Det finns en hel del bilder, men kvaliteten är inte direkt av högsta sort. Då de delas av hela Officesviten är de, å andra sidan, inte ämnade för just presentationer.

Vad gäller övergångar och grafiska finesser finns de i överflöd. Här visar programmet verkligen att det hängt med ett tag. Men en märklig detalj är att en del funktioner, som exempelvis möjligheten att detaljstyra animationer, saknas. Detta trots att det är fullt möjligt i Windowsversionen.

Den största fördelen med Mic-rosofts Powerpoint är dock att det är så otroligt vanligt. Oavsett om det är OS X eller Windows som rullar på maskinen är chansen stor att en kontorsdator har programmet installerat.

MS Powerpoint 2008

Info: korta.nu/b3bc
Pris: 5 000kr (Office)

  • Utbrett.
  • Alla funktioner.

  • Färre funktioner än Windowsversionen.
  • Fula cliparts.
  • Dyr standardutgåva.

Betyg: