En god idé räcker långt, men inte alltid hela vägen. För att omvärlden ska reagera krävs en bra presentation. Tyvärr är det är inte alla förunnat att vara lika briljanta presentatörer som Steve Jobs. Mycket träning och goda förberedelser hjälper en lång bit på vägen. Ett riktigt bra verktyg blir pricken över i.

Det naturliga valet för många idag är Powerpoint. Sedan ett par decennier är det nämligen Microsoft som dominerat dukarna i mötesrum världen över. Men konkurrenterna har börjat nagga på kakan. Apple klev in och visade att det går att innovera en hel del. Och OpenOffice.org eliminerar den relativt höga kostnaden. Resultatet är att båda syns allt oftare på både små och stora konferenser.

Vad som också hänt är att presentationsprogrammen, likt mycket annat, letat sig ut på nätet. Istället för att hålla med egen mjukvara lokalt, kan du helt enkelt bara logga in på en webbplats och sköta allting där. Förutom den smidiga åtkomsten får du en hel del möjligheter till samarbete med kollegor. Och du kan till och med hålla ditt föredrag på distans.

Det finns flera programtyper du kan använda för ditt framförande. Till exempel Flash, PDF och även Photoshop. Men här testar vi den klassiska typen, där presentationen står i fokus. Vi har utvärderat de tre vanligaste programmen för din Mac och även tre alternativ du kan köra direkt på nätet.

Men oavsett vilket du väljer – glöm inte det där med mycket träning och goda förberedelser. Inget verktyg i världen kan rädda dig om du är oförberedd och ovan.