Steve Jobs och Steve Wozniak

Steve möter Steve
Året är 1971. En 16-årig Steve Jobs möter den 21-årige Steve Wozniak och ljuva ångor kring lödkolvarna uppstår. De sommarjobbar på Hewlett-Packard, hänger på Homebrew Computer Club, hackar telefonnätet och hinner med att designa prototypen för Ataris arkadspel Breakout innan de bildar Apple i Jobs garage.

Apple II

Den bortglömda kassakon
Långt innan den första Macen kom 1984 hade Apple nästan ofattbara framgångar med Apple II-serien, designad av Steve Wozniak. Produktlinjen, som såg dagens ljus 1977, lades inte ner förrän i mars 1993! De här maskinerna körde världens första kalkylbladsprogram och det fanns enorma mängder spel – i färg.

Macintosh

Steve blir inspirerad
Steve Jobs fann inspirationen till Lisa och Macintosh redan 1979 när han besökte Xerox och förevisades ett datorsystem som använde sig av en mus och ett primitivt grafiskt användargränssnitt. Apple var inte först med idén, men företagets produkter var de första med ett GUI som nådde en större marknad.

Vår tideräkning börjar
Den första Macen såg ut som en fågelholk och lanserades med vad som anses vara en av världens bästa reklamfilmer. Lanseringen 1984 kom efter många års turbulent och mytomspunnen utveckling, från början ledd av Jef Raskin, senare av Steve Jobs som uppenbarligen älskade Macen, men snart tvingades lämna Apple.

DTP-revolutionen
Redan 1985–1986 hade kombinationen av Macen med sitt grafiska användargränssnitt, layoutprogrammet Aldus PageMaker och Apples laserskrivare LaserWriter gjort Macintosh till en de facto-standard för den grafiska branschen, vilket förmodligen var företagets räddning under de mörka åren på 90-talet.

Steve Jobs

Steves återkomst
1996 letade Apple efter ett nytt operativsystem. De köpte NeXT och fick tillbaka Steve Jobs på köpet. Steve manövrerade snart ut Apples VD Gil Amelio, terminerade Newton och en rad andra projekt och tog återigen världen med storm med en återuppfunnen allt-i-ett-dator: en blå iMac.

Bill Gates, Macworld Expo

Gates utbuad av Applenördar
Sommaren 1997 dök Bill Gates upp på MacWorld Expo och meddelade att Microsoft skulle investera 150 miljoner dollar i det krisdrabbade Apple. Dessutom skulle Internet Explorer bli förvald webbläsare på Macen. Plattformskriget pågick för fullt och många Applefans blev svårt traumatiserade.

Apple Sound Jam

Apple hoppar på MP3-tåget
I slutet av 90-talet fanns det två Mac-program för uppspelning av MP3-filer. SoundJam var bäst men enligt den rådande folktron lät Audion bättre. SoundJam blev uppköpt av Apple och släpptes 2001 som iTunes 1.0. Ett halvår senare kom den första iPoden. Den minsta versionen på 5 GB gick lös på 5 000 kr.

Power Mac g4

Apples svar på Marilyn Monroe
Introducerad i augusti 2000 och lagd på is ett år senare – efter ett allt för kort liv gick Power Mac G4 Cube bort och dess stjärnstatus var given. Kuben finns numera att beskåda på Museum of Modern Art i New York. Senare fick vi Mac mini – mindre, snabbare och billigare, men vem bryr sig? Drottningen är död...

Mac OS X

Med Mac OS X mot framtiden
När Mac OS X släpptes år 2001 var det segt som sirap och ett enormt kliv för Mac-användarna in i en värld av PC-liknande filändelser och en skrivbordsmetafor som inte längre kändes helt klockren. Men redan efter ett par år hade systemet satt sig och någonting hade hänt: Macen kraschade inte längre.