DOS
Operativssystemfamilj med många medlemmar. Utvecklades för de första pc-datorerna och var det ledande -pc-operativet fram tills dess att Windows tog över mer och mer i början av nittiotalet. Förkortningen dos står för Disk Operating System. MS-DOS är en av de mest kända varianterna och utvecklades av Microsoft och var företagets första stora framgång.

Linux
Det öppna operativsystemet som ursprungligen skapades för pc-datorer av finska Linus Torvalds för att han ville lära sig mer om hur man bygger operativsystem. Till en början utvecklades Linux av enskilda entusiaster men idag jobbar också flera stora företag med Linux-utveckling. Linux är ett av de främsta exemplen på styrkan i öppen källkod. Det går även att köra Linux på Apple-datorer.

Unix
Ett av de äldsta operativsystemet som fortfarande används i stor skala. Unix utvecklades för 40 år sedan vid telefonjätten AT&T:s Bell Labs i USA. Frustrerade av att företaget stoppat utvecklingen av ett ambitiöst operativsystemet kallat Multics så bestämde sig utvecklarna Ken Thompson och Dennis Ritchie för att utveckla ett eget enklare system som blev Unix. Systemet används idag vanligen för servrar. Unix har även legat till grund för senare utveckling av system som Linux och även Apples OS X.Windows

Microsofts första operativsystem med ett grafiskt gränsnitt likt det som Apple utvecklat. Apple stämde Microsoft för att de lånat upplägget från Apples Lisa OS men förlorade till slut efter flera års nötande i olika domstolar.

Mac OS
Det grafiska operativsystemet som drev Apples Macintosh-datorer från 1984 fram till det att OS X lanserades. På de första Macarna kallades operatiovsystemet enbarat ”System” men med senare versioner av systemet började Apple kalla det för Mac OS. Den sista versionen av MacOS var Mac OS 9.

Mac
Apples nuvarande operativsystem bygger mer på Unix än på Mac OS. Men namnet OS X, där ”X” står för den romerska siffran tio, kan tolkas som att Apple ser det som version tio av MacOS. Men X:et kan också tänkas hänvisa till Unix. OS X bygger också en hel del på operativsystemet OPENSTEP som Steve Jobs utvecklade på företaget Next innan Apple köpte Next och Jobs återvände till Apple.