Pajkastningen rörande Flash fortsätter. Den här gången är det Adobes tur att smutskasta Apple.

Chuck Geschke och John Warnock från Adobes styrelse har publicerat ett öppet brev med titeln "Our thoughts on open markets". I brevet skriver man bland annat följande:

- Vi anser att konsumenter ska ha fri tillgång till sina favoritapplikationer och innehåll, oavsett vilken dator de har, vilken webbläsare de föredrar, eller vilka enheter som passar deras behov. Inget företag - oavsett hur stort eller hur kreativt - borde få diktera vad du kan skapa, hur du skapar det eller vad du kan uppleva på webben.

Geschke och Warnock beskriver därefter hur Adobe genom åren delat med sig av specifikationerna för såväl PostScript som PDF. Likaså delar man numera även med sig av specifikationerna för Flash, något som gör det åtminstone teoretiskt möjligt för utvecklare att skapa alternativ till Adobes Flash Player.

- Vi anser att Apple, genom att vidta motsatt ståndpunkt, har tagit ett steg som kan underminera nästa kapitel för webben, kapitlet där mobila enheter blir vanligare än datorer, där vilken individ som helst kan bli utvecklare och där innehåll kan kommas åt var som helst och när som helst. I slutändan, tror vi att frågan i själva verket är denna: Vem kontrollerar World Wide Web? Och vi tror att svaret är ingen - och alla, men sannerligen inte ett enskilt företag.

Samtidigt drar Adobe i gång en intensiv kampanj på välbesökta webbsajter som Wall Street Journal och Engadget. Annonserna kombinerar budskapet "Adobe älskar Apple" med "Vad vi inte älskar är när någon tar ifrån oss vår frihet att välja vad man skapar, hur man skapar det och vad man upplever på webben". (En av annonserna kan ses i sin helhet här).

För er som har missat Steve Jobs öppna brev med titeln "Thoughts on Flash" finns det att läsa i sin helhet på Apples webbplats.