Ingen kan väl ha undgått nyheten att Apples vd Steve Jobs häromdagen skrev ett öppet brev där han förklarade varför Apple valt bort stöd för Flash i iPhone, iPod Touch och iPad.

Nu ger sig Microsoft in i den inflammerade debatten genom ett läsvärt blogginlägg från Dean Hachamovitch, huvudansvarig för Internet Explorer. I själva sakfrågan ställer sig mjukvarujätten på Apples sida.

- Framtiden för webben är html 5. Microsoft har ett djupt engagemang i processen i samarbete med W3C. Html 5 kommer bli väldigt betydande i utvecklingen av interaktiva webbapplikationer och sajtdesign, skriver Hachamovitch.

Han fortsätter sedan med att förklara varför Microsoft helhjärtat väljer att satsa på video i formatet h.264 i version 9 av Internet Explorer. Formatet beskrivs som "utmärkt" och en "industristandard".

Vidare konstaterar Hachamovitch att Flash dras med en del problem gällande stabilitet, säkerhet och prestanda.

- Trots dessa problem spelar Flash en stor roll i att leverera en bra upplevelse för konsumenten på dagens webb, avslutar Hachamovitch.

Sammanfattningsvis tycks alltså Microsofts officiella hållning vara att Flash duger i dagsläget, men att html 5 är det som gäller i framtiden.