En iphone kan du ha till mycket och den är i många avseenden riktigt kompetent när det gäller att leverera nytta och underhållning. Men ett problem är det begränsade formatstödet för rörlig bild. Eftersom Apple ännu inte har möjliggjort film- och tv-köp i svenska iTunes Store, och då det inte går att köpa rörligt material färdigkodat för iPhone någon annanstans heller för närvarande, får du ta saken i egna händer. Det finns många olika program för att konvertera film till iPhone. Men det här är inget test av olika program, utan vi vill istället visa på vad vi anser är det enklaste och billigaste sättet att få över film till din telefon nämligen med det eminenta gratisprogrammet Handbrake.

Handbrake är open source, finns till Windows, Linux och Mac OS X och är föredömligt enkelt. Och eftersom iPhone är en förhållandevis stor ”plattform” finns det en färdig profil i programmet för konvertering till iPhone. Du behöver alltså inte testa dig fram med en massa inställningar för att få bästa resultat.

Vi kommer här att guida dig genom processen för att konvertera en dvd-film och under vägen peka på lite olika saker värda att tänka på.

Filmfil istället för en dvd
Om du istället för att konvertera en hel (eller delar av en) dvd ska konvertera en filmfil går det till på ungefär samma sätt. Skillnaden är att det kanske inte finns några undertexter, olika ljudspår, kapitel och dylikt, men det förändrar ju inte själva konverterandet. Välj bara IPhone-profilen, var filen ska hamna och tryck på ”start”. Att konvertera en filmfil brukar dessutom gå snabbare än en hel dvd.

Vad är Interlaced?
Innan våra moderna lcd- och plasmaskärmar var det vanligt att bilden i filmer var ”interlaced” eller sammanflätad. Det gjordes för att spara utrymme i sändningsnäten. Tekniken fungerar så att varje bildruta delas upp i två halvor där varannan horisontell linje härrör från den ena halvan och varannan från den andra. Men dagens skärmar och tv-apparater vill rita upp en hel bild varje sekund vilket skapar problem om materialet är interlaced.

Det går att åtgärda i Handbrake. Under knappen knappen ”picture settings” på sidan ”video” finns en funktion som heter ”deinterlace” med valen ”fast, slow” och ”slower”. Som namnen antyder är ”fast” den enklaste metoden, medan ”slower” är bäst, men gör att konverteringen går långsammare. Du kan också prova ”decomb” som jobbar smartare (och därmed snabbare) än deinterlace, men som inte funkar i 100 procent av fallen.

Vad säger lagen?
Du har köpt en bunt dvd-filmer och vill kunna se dem på semesterön utan att släpa med dig datorn. Men du har samtidigt blivit uppskrämd av den rådande debatten om piratkopiering och vill inte att Antipiratbyrån ska dyka upp utanför dörren när du kommit hem. Vad gäller egentligen?

Här är det två saker att ta i beaktande: Dels upphovsrätt och dels kopieringsskydd. När det gäller upphovsrättsskyddat material är det generellt tillåtet att kopiera materialet för privat bruk, vilket innebär framställning av exemplar till sig själv, sin familj och/eller ”några vänner” (oklart hur många dessa är dock).

Detta gäller bland annat dvd-skivor, bluray-skivor och cd-skivor, men inte exempelvis dataspel som lyder under en annan lagstiftning.

Den andra aspekten är kopieringsskydd. Här är lagen mer tvetydig. Det är generellt förbjudet att bryta kopieringsskydd på till exempel dvd-skivor, men med en brasklapp. Såhär står det i lagen: ” [Förbud mot kringgående av kopieringsskydd] gäller inte när någon som lovligen har tillgång till ett exemplar av ett upphovsrättsligt skyddat verk, kringgår en teknisk åtgärd för att kunna se eller lyssna på verket ”.

Det innebär alltså att så länge din IPhone inte har inbyggd dvd-spelare och du inte kan tillgodogöra dig din lagligt köpta film på annat sätt än att du rippar och konverterar filmen är detta tillåtet.

Tryck in dvd-filmen
Filmen som vi har valt heter ”Devil wears Prada” och efter att vi matat in den och stoppat den automatiska uppspelningen letar vi upp den i Handbrake genom att klicka på ”source” och välja ”video_ts”-mappen på skivan. I den mappen finns dvd-filmens video-information. Om du ska konvertera en avi- eller annan filmfil väljer du såklart den istället. Tyvärr kan du inte välja flera filer på en gång automatiskt, utan det får du göra manuellt.

Välj rätt förinställning
Nu ska skivans kapitel analyseras vilket kan ta en liten stund. När det är klart ska du välja med vilka inställningar filmen ska konverteras. Tryck på knappen till uppe till höger som heter ”toggle presets” (om inte listan med förinställningar redan är synlig). Här hittar du en hel massa olika förinställda presets, bland annat för Playstation 3 och PSP. Här hamnar även dina egna presets. Men nu ska vi välja ”iPhone & iPod Touch”.

Högre kvalitet – större fil
Här ser du vilka inställningar din film kommer att få. Vi ser till exempel att formatet kommer att vara mp4 med h.264 som codec-metod och programmet har valt en konstant bildkvalitet på 59 procent. Om du hellre vill hålla en specifik bitström eller hålla filen inom en viss storlek kan du välja det istället. En bestämd storlek är bra om du till exempel ska bränna ut filmen på en skriva, eller vill vara säker på att filmen får plats i telefonen.

Fixa proportionerna
För att filmen ska ha samma proportioner får den upplösningen 480x208, då 480x320 pixlar ju är upplösningen på skärmen på IPhone och 480 alltså är minsta gemensamma nämnare. Nu får du dock ”brevlådeutseende” på bilden. Om du mot förmodan skulle vilja det kan du omforma bilden så att den fyller ut hela skärmen. Då ser den ut såhär. Dessa inställningar finns under knappen ”picture settings” till höger.

Beskär för att fylla skärmen
Om du nu prompt vill fylla skärmen är beskärning ett bättre alternativ än att omforma bilden. Alla ser ”normala” ut (bilden har alltså normala proportioner), men du missar en del av innehållet. Som film på tv förr i tiden alltså, när vi hade det gamla 4:3-formatet. För att visa gjorde vi ett exempel i programmet och såhär mycket försvinner när du beskär bilden för att den ska fylla ut skärmen.

Fyll skärmen automatiskt
...men å andra sidan är det betydligt lättare att konvertera filmen med rätt format och proportioner och sedan använda iPhonens inbyggda funktion för att fylla ut skärmen som du hittar i övre högra hörnet av uppspelningsfönstret. Men eftersom iPhone då skalar upp bilden blir bildkvaliteten lite sämre och bilden ser inte sådär härligt krispig ut. Du får helt enkelt prioritera: fylla ut hela skärmen eller ”korrekt” bildinnehåll.

Välj rätt ljudspår
 I rutan ”audio & subtitles” bestämmer du vilka ljudspår som din filmfil ska ha. Du bestämmer också vilka, om några, undertexter filmen ska få. Observera att om det till exempel finns flera ”engelska” kan en av dem vara med ljudillustrationer för hörselskadade, av typen ”knackning på dörren” eller ”låg jazzmusik spelas i bakgrunden”. Det kan i och för sig vara praktiskt om du sitter på bussen och ser film och glömt hörlurar.

Kapitel eller inte kapitel... det är frågan
Under fliken ”chapters” bestämmer du i princip bara om du ska ha kapitelindelning på filmen eller inte, men eftersom inte iPhone stödjer detta spelar det ingen roll. Det är lite konstigt att iPhone inte stödjer kapitel då den stödjer kapitel i podcast, samt att iTunes stödjer kapitel. Så välj kapitel om du ska se filmen någon annanstans än i telefonen. Det skadar ju ändå inte.

Gå in i Advanced om du måste
Under ”advanced” hittar du inställningar du förmodligen inte kommer att behöva när du konverterar film till din iPhone då det är svårt att se några finjusteringar av bilden på den lilla skärmen. Men här kan du bland annat ställa in antalet reference frames (fler ger bättre kvalitet men kräver mer datorkraft), hur konverteraren ska söka efter rörelse i bilden och hur mycket kantiga komprimeringsartefakter ska jämnas ut.

Börja konvertera
Nu kör vi! Tryck på ”start” för att börja konvertera. Tänk på att du också kan konvertera en hel radda filer genom att importera dem samtidigt som en konvertering går. Då importerar du en ny fil, bestämmer inställningar och trycker på ”add to queue”. Tryck på ”show queue” om du vill se vilka filer som står på kör för konvertering. Om du vill se exakt vad programmet gör kan du klicka på ”activity window”.

Räkna med att det tar en stund
Att konvertera en film är inget man gör i en handvändning; just den här filmen som är runt 100 minuter lång tar drygt en timme på en Macbook Unibody med två gigahertz Intel Core 2 Duo med fyra gigabyte ram. Om du ska konvertera hd-filmer, eller om du har fler förbättrande inställningar som till exempel deinterlace eller decomb, får du räkna med ännu längre tid. När det är klart plingar programmet till.

Nu är det filmtajm!
Klart! Ställ ner drinken! Nu är det bara att importera filmen till ITunes, som du gör enklast genom att dubbelklicka på film-filen (om datorn är inställd på att spela upp mp4-filer med ITunes, annars kan du manuellt importera den i ITunes) och ställa in i ITunes att IPhone ska synkronisera filmer. På samma sätt som med podcasts och musik kan du välja om du vill synkronisera alla osedda, de senaste osedda, de tre senaste och så vidare.