Pages

Det populäraste av de tre programmen i iWork-sviten för iPad är Pages, Apples enkla layoutprogram/ordbehandlare. Precis som på Macen handlar det inte om en fullvärdig ersättare till varken Microsoft Word eller Quarkxpress, utan ett enklare mellanting som gör det lätt att komponera olika textbaserade dokument.

Först och främst handlar Pages så klart om att skriva, och många är de som undrar över hur bra det egentligen funkar att författa texter på iPad. Svaret vi kan ge är att det går ganska bra – med texter på upp till ett par sidor. Det är dessutom förvånansvärt enkelt att fixa layouten och det finns inställningar för de flesta mindre avancerade detaljerna (kerning saknas till exempel, medan du snabbt kan ändra radavstånd, färg, stil och storlek).

Att lägga till bilder, tabeller och andra objekt är också lätt, och om du även har köpt Numbers kan du klistra in tabeller från det programmet. Dubbelklickar du sedan på tabellen så kan du redigera den data som ligger bakom (utan att behöva gå tillbaka till Numbers och krångla med en ny kopiering alltså – här har Apples utvecklare verkligen tänkt till).

Utskrifter?
Det vanligaste fråga som vi fått av er läsare sedan iPad och iWork lanserades är hur det ligger till med utskriftsmöjligheter. Tyvärr måste vi meddela att dessa helt lyser med sin frånvaro – det går alltså inte att skriva ut från iWork-programmen över huvud taget. Vi kan gissa att Apple har testat men inte fått till en lösning som är smidig nog för att få ingå i programmen den här gången, men det känns rejält surt att först behöva exportera dokument via e-post eller synkronisering med iTunes för att kunna skriva ut. Speciellt som vi hört rapporter om dokument vars formatering blir knasig även när de öppnas i Pages för OS X.

Vi har ännu inte kunnat testa Pages med ett Bluetooth-tangentbord anslutet, men i och med att formateringsmöjligheterna är förhållandevis stora och enkla att jobba med på iPad så borde detta vara en fullgod lösning för de som skriver längre dokument men som inte behöver Macens större skärm eller enklare klippa-och-klistra-möjligheter (att försöka sitta och ta textsnuttar från Safari och klistra in i Pages tar en smärre evighet på iPad).

Slutsats
Pages är förvånansvärt kapabelt och för kortare texter är det riktigt trevligt att arbeta med. Men det slår oss direkt att det är en nödlösning för de allra flesta användare och visserligen något som vi gärna kunde sitta med till exempel på tåget från Göteborg till Stockholm, men som vi sällan skulle välja om vi istället kunde gå och sätta oss framför datorn. Att det sedan kostar 75 kronor svider också. Om du tror att du klarar dig med ännu enklare textfiler för de texter du behöver komponera på resande fot är det förmodligen bättre att vänta på ett billigare tredjepartsutvecklat alternativ.

Funktion: Layout/ordbehandling.
Version: 1.0.
Mer info: www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).

 • Snyggt.
 • Enkel layout.
 • Bra på kortare texter.


 • Det virtuella tangentbordet räcker inte för längre texter.
 • Inga utskrifter.
 • Begränsat till iPads inbyggda typsnitt.

Betyg:Numbers

Numbers är det mest udda programmet i iWork-sviten på iPad. Att arbeta med kalkylblad utan tillgång till varken mus eller (framför allt) ett riktigt tangentbord med nummersats är inget som vi hade föreställt oss, men det är alltså vad Apple tänker sig att många användare kommer göra.

Först och främst: För den som vant sig vid att arbeta med Numbers eller Microsoft Excel på en Macbook utan extern mus eller tangentbord kommer iPad-versionen inte kännas speciellt långsam att arbeta med. Att skriva på det inbyggda tangentbordet går enkelt för de korta saker som vanligtvis skrivs i kalkylblad, och att arrangera celler, kolumner och rader är faktiskt riktigt intuitivt (utan att läsa hjälpfiler var det till exempel uppenbart att två klick längst till vänster i en rad tar fram alternativ för att ta bort eller lägga till en ny rad).

De som ofta jobbar med Excel och är vana vid att ha en nummersats för snabb inmatning av siffror kommer däremot upptäcka att iPad är en i jämförelse riktigt långsam historia.Vad ska det vara bra för?
En stationär dator med en rejält tilltagen skärm (eller två), mus och fullstort tangentbord är naturligtvis det bästa för de flesta sysslor som kräver ett kalkylblad. Men Numbers har ändå sina fördelar, och kan hitta en nisch på flera områden där en vanlig dator är otymplig. På fabriksgolv, byggarbetsplatser, i sjukhus och på andra platser där du kan behöva fylla i en tabell på stående fot är alla bra exempel på när en iPad med Numbers bräcker en bärbar dator med råge.

På ytan kan det verka som att Numbers är lite väl enkelt i sin funktionalitet, men tittar du lite mer på djupet och experimenterar kommer du upptäcka att det går att göra förvånansvärt mycket. Auto-fylla celler utifrån en eller flera andra celler, till exempel, fixar du genom att markera cellerna och klicka en gång för att få fram alternativ (kopiera, klistra in, radera och fyll), där det sista alternativet tar fram en ny ram runt cellerna som du drar i för att auto-fylla.

Vårt råd: Köp Numbers om du har ett uppenbart användningsområde. Om du förväntar dig att hålla koll på privatekonomin eller göra tabeller över fotbollsligor i soffan lär du snart upptäcka att det nog är värt besväret att kila bort till datorn istället.

Funktion: Kalkylblad.
Version: 1.0.
Mer info: www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).


 • Smarta lösningar för att komma runt tangentbordet.
 • Relativt funktionsrikt.

 • Inga utskrifter.
 • Bara värt besväret i specifika situationer.

Betyg:

Keynote

Av de tre programmen i iWork-sviten är Keynote förmodligen det vars funktion och syfte är bäst anpassat för iPad. Superkorta textsnuttar med mycket bilder och en hel del inställningar att dona med för animationer, stil och annat (vilkas gränssnitt är enkla att anpassa till pekskärm) passar iPad som hand i handske.

Att du dessutom kan koppla iPad till en projektor med en (ej medföljande, visserligen) vga-adapter gör inte saken sämre. Vi har ännu inte haft möjlighet att testa detta, men så länge den fungerar som utlovat har vi ingen anledning att tro något annat än att den kommer göra iPad till en fullgod ersättare för en Mac för de som håller föredrag med hjälp av Keynote på resande fot.

Om det bara handlade om att spela upp redan färdiga presentationer hade det naturligtvis räckt med ett enklare (och förhoppningsvis billigare) program, men Apple tänker sig så klart också att du ska skapa hela presentationen direkt på “paddan”.Med reservation för bristen på fler än iPads inbyggda typsnitt och att du först måste importera alla bilder (du kan så klart spara bilder från webben via Safari och använda dessa) är det ändå en angenäm upplevelse att göra presentationer i programmet. Precis som i systerprogrammet på Macen vill resultatet dessutom gärna bli snyggt (till skillnad från i ett visst konkurrerande program).

Keynote är det enda programmet i sviten som känns nästan lika lättarbetat på iPad som i Macversionen, och vore det inte för att du kan stöta på patrull med saknade typsnitt och liknande när du flyttar filer från OS X-versionen hade vi gett det full pott.

Funktion: Presentationer.
Version: 1.0.
Mer info: www.apple.se.
Pris: 75 kronor (än så länge bara på amerikanska App Store).


 • Lika enkelt som på Macen.
 • Perfekt användningsområde för iPad.
 • Möjlighet att presentera på projektor om du köper till vga-adapter.


 • Begränsad till iPads inbyggda typsnitt.
 • Inga utskrifter.

Betyg:

Fakta

iWork-programmen finns än så länge bara på amerikanska App Store, vilket innebär att det enda sättet du som svensk utan amerikanskt kreditkort kan köpa dem är genom att först få tag på ett presentkort till amerikanska iTunes.

Dessutom har iPad som vi tidigare nämnt inte stöd för svenskt tangentbord eller rättstavning ännu, vilket gör Pages svårare att använda.