Norska Opera Mini finns nu tillgänglig i App Store trots att det vid första anblicken kan tyckas strida mot flera av Apples bestämmelser när det gäller tredjepartsprogram. Om vi lämnar den diskussionen därhän och koncentrerar oss på själva programmet är det första vi upptäcker att surfandet går i rasande fart. Opera använder ju som bekant en teknik för att hämta sajter till sina servrar där de komprimeras innan de skickas ut till läsaren och oavsett hur det går till så är det en markant skillnad mot Safari.

Vi har testat med tre svenska nyhetssidor (DN, Aftonbladet och MacWorld) och mätt tiden det tar att ladda in hela sidan. Vi har både mätt med wifi och 3g. I flera av fallen är Opera så mycket som tre gånger snabbare än Safari. Särskilt vid surf över 3g-nätet är skillnaden slående.

Men. Det finns en baksida. Sidorna som Opera laddar ser inte ut som sidorna du är van vid. I Safari ser du ju en miniatyr av hur sidan ser ut på en dator. Men i Opera ser de betydligt sämre ut. Dessutom visar Opera i princip inte läsbar text i utzoomat läge, inte ens rubriker. Och zoomar du gör du det inte på ett lika smart sätt som i Safari, utan bara mellan två bestämda lägen. Att nypa ger inte en steglös in- och utzoomning utan skickar dig bara mellan dessa två lägen.


MacWorld i Safari till vänster och i Opera till höger.

Opera har relativt bra flikhantering där du kan ha flera sidor öppna samtidigt och i inställningarna hittar vi även alternativ för textstorlek.

När du skrollar och panorerar på sidor i Safari finns ju som bekant en funktion som förhindrar att röra sig åt mer än ett håll samtidigt; smart när du till exempel läser en textspalt. Den funktionen finns inte i Opera. Däremot låser sig panoreringen till spaltkanter, vilket ger en liknande effekt.


Aftonbladet i Safari till vänster och i Opera till höger.

Opera är helt klart något för dig som prioriterar snabbhet framför helt korrekt återgivning av webbsidorna, särskilt om du ofta surfar med 3g-uppkoppling eller ännu långsammare. Du som vill ha en snyggare surfupplevelse ska nog istället fortsätta använda Safari.

Fakta: Opera Mini

Betyg:

Pris: Gratis
Version: 5.0 (första på App Store)
Opera Mini på App Store