Trots att den inte har kamera tycker Apple att iPad är fantastisk på foton – du kan tanka över foton från Macen eller en digitalkamera och visa upp på olika sätt på den stora, fina skärmen.

I iPad finns precis som i iPhone ett eget program för foton. Här handlar det om att bläddra runt bland de foton du hämtat in och sedan visa upp dem, antingen var för sig eller via ett bildspel. Fotona kan sorteras efter album, händelser, platser eller personer. De senare tre kategorierna gäller dock bara foton importerade från iPhoto.

Med ett tillbehör du kan köpa från Apple kan du mata in foton direkt i iPad, men det går lika enkelt att synka enskilda mappar med iPad-anpassade bilder via iTunes.

Att bläddra runt bland bilderna går lekande lätt – Apple har lagt in en smart “nyp”-gest som gör att du kan nypa tag i en grupp med bilder och dra isär fingrarna för att sära på dem och därmed visa tumnaglar av de enskilda bilderna. Smidigt!

Riktigt häftigt blir det när du använder iPad som uppvisningsmaskin (och då menar vi inte att du springer runt och visar upp att du har en iPad!). Det finns fem effekter för bildspel, och dessa fungerar verkligen kanonbra på att välja ut rätt bilder och visa upp dem snyggt.

Ett tredje sätt att se dina foton är genom iPads fotoramsfunktion. På låsskärmen finns en liten knapp som drar igång denna funktion och helt enkelt förvandlar iPad till en fotoram. Visserligen är det en väldigt dyr fotoram, men så kan den ju göra annat också.

Vad Apple själva inte har satsat på alls är någon form av bildredigering, så hobbyfotografer som kanske hade hoppats på en smidig “portabel studio” med iPad och kameran lär bli besvikna.

Sannolikheten får anses hög att tredjepartsutvecklare tar fram lösningar för att både redigera, geotagga och på andra sätt hantera foton – men fram tills dess får ändå iPads fotofunktion ses som en liten kul finess.