Apple kunde i kväll visa upp en förhandsversion av iPhone OS 4.0. Totalt bjuds på fler än 100 nyheter för användarna, däribland stöd för bluetooth-tangentbord, nya mejlfunktioner, mappar och möjlighet att byta bakgrundsbild på hemskärmen.

Den i särklass största nyheten är dock att Apple nu tillåter multitasking även för tredjepartsprogram. Det enda man behöver göra är att dubbelknacka på hemknappen och vips dyker en docka upp med alla program som är i gång.

Apple lovar att den variant av multitasking man infört inte kommer medföra förlorad prestanda eller sämre batteritid. Detta tack vare sju nya api:er som kommer göras tillgängliga även för utvecklare: "Background audio", "Voice over IP", "Background location", "Push notifications", "Local notifications", "Task Completion" och "Fast app switching".

Totalt sett kommer utvecklare få tillgång till inte färre än 1 500 nya api:er i iPhone OS 4.0. Dessutom kan nämnas att Apple släpper ett nytt ramverk för hårdvaruaccelererade matematikfunktioner kallat "Accelerate". Förhoppningsvis kommer mer information om dessa saker inom kort.

Registrerade utvecklare kommer kunna ladda ner en förhandsversion av iPhone OS 4.0 redan i kväll, vi övriga får vänta till "sommaren".

Mer information om alla nyheter finns på Apples webbplats.

Uppdatering:

Tyvärr kommer endast användare av iPhone 3GS och tredje generationens iPod Touch få ta del av samtliga nyheter. Vi som har en andra generationens iPod Touch eller iPhone 3G kommer till exempel inte kunna använda oss av ovannämnda multitaskingfunktion. Det är oklart om den allra första modellen av iPhone och iPod Touch kommer kunna köra version 4.0 överhuvudtaget.

Vad gäller iPad kommer skarp version av iPhone OS 4.0 att släppas först i höst.