Underhållningsmaskin
Att titta på film, läsa böcker och serier, och att titta på foton, är helt enkelt en ren fröjd på iPad. Jämfört med en liten pocketbok är den visserligen förhållandevis tung, men om du inte har väldigt svaga underarmar är det inga problem att sitta med den i händerna i flera timmar. Filmer i det normala 2,39:1-formatet blir visserligen ganska smala på skärmen, men eftersom det ändå blir en betydligt större bild än på iPhone och då det hade varit en för stor uppoffring för alla andra ändamål du har iPaden till, duger det mer än väl. Den svarta ramen runt skärmen gör dessutom att det ser mindre fult ut med den svarta utfyllnaden ovan och under bilden.

iBooks är ett eget kapitel, skulle vi kunna säga. Programmet är enkelt och intuitivt och har inga onödiga krusiduller, och tidigare kommentarer om att det verkar ha inspirerats av Delicious Library stämmer mycket väl – vilket inte är en dålig sak. Att läsa fungerar bra både i porträtt- och landskapsläge, och det är en trevligt att Apple lagt in fem olika valbara typsnitt.

Att köpa och ladda ner böcker via programmet fungerar precis som musik i iTunes och appar i App Store. För att förekomma eventuella försök av skumma typer att profitera på användare som inte vet bättre har Apple redan från början lagt ut en mängd böcker från Project Gutenberg, vars copyright har gått ut och som därmed är gratis. Om du till exempel vill läsa Alice i underlandet innan du ser den nya filmen (som ju vi i Sverige tyvärr ännu inte kan köpa via iTunes), går det alltså utmärkt med iPad.

Spel
Redan nu har många utvecklare skyndat sig för att få ut iPadversioner av sina spel i tid till lanseringen. Bland de mer kända hittar vi till exempel Red Alert, Civilization, Metal Gear Solid, Scrabble och svenskutvecklade Labyrinth, vars utvecklare Illusion Labs verkligen har utnyttjat iPads större arbetsyta.

Spel är annars ett av de områden där iPads fördelar gentemot iPhone och iPod Touch inte är så självklara. Visserligen ger högre upplösning möjlighet till fler detaljer och kanske även snyggare grafik, men det är också svårare att hålla “paddan” i händerna och utföra snabba rörelser än det är lilla smidiga iPhone, och ett snabbt spel på bussen är inte alls lika snabbt avklarat när du måste hala fram den betydligt större iPad ur väskan.

Men vissa typer av spel, för vilka iPhones storlek och upplösning helt enkelt inte räcker till, ges helt nya möjligheter att frodas på iPad. Vi talar nu om spel som ovan nämnda Civilization, där det kryllar av detaljer och det skulle vara stört när omöjligt att hålla koll på allting på iPhones lilla skärm, och Labyrinth, vars förlaga i verkligheten också är betydligt större än en iPhone.

Åtminstone en utvecklare har dessutom kommit på tanken att kombinera iPad och iPhone. I uppdaterade Scrabble kan du nämligen spela med iPad som spelbrädet och varsin iPhone eller iPod Touch för varje spelare som fungerar som dennes brickställ. Detta påminner om hur Nintendo utvecklat spel för sina tv-spelskonsoler som även utnyttjar Game Boy för vissa spelmoment.


Övriga delar i vårt stora test av iPad: